• Ostatní

Petr Uličný slaví 70. narozeniny!

  • 11. 2. 2020

Málokdo toho se Sigmou zažil tolik jako Petr „John“ Uličný. Hanák každým coulem se narodil 11. února 1950 v Kroměříži, kde v místní Slavii, jak se tehdy klub jmenoval, učinil první fotbalové krůčky. Do profesionálního fotbalu poprvé nakoukl v roce 1969, kdy se stal hráčem Sparty Praha. O tři roky později přestoupil do Škody Plzeň. Srdce jej však táhlo na Moravu. A tak se stalo, že Petr Uličný v roce 1977 poprvé spojil svůj životní osud se Sigmou Olomouc.

Hanáci v té době pod taktovkou Karla Brücknera směle spřádali plány na postup do nejvyšší československé fotbalové soutěže. Petr Uličný s ligovými zkušenostmi měl týmu dodat další kvalitu, potřebnou k postupu. Sen o nejvyšší soutěži se však nepodařil dlouho realizovat. Až v sezóně 1981/82, po třech 3. místech, Hanáci konečně zvítězili v 1. české národní lize o bod před Škodou Plzeň a postoupili do elitní soutěže! Petr Uličný byl členem skvělé party hráčů jako Jan Chladil, Ladislav Kučerňák, Jiří Vít či Rostislav Dostál, kteří historický postup vybojovali! V rozhodujícím utkání proti Třinci Petr Uličný nahrál Petrovi Čermákovi na jedinou branku v zapase, v němž Sigma zvítězila 1:0. V postupové sezóně byl John nejlepším střelcem Hanáků. Zahrál si i v historicky prvním ligovém utkání Sigmy Olomouc proti Nitře. Za Sigmu odehrál 132 zápasů (z toho 9 v 1. lize). Celkově v 1. lize odehrál 184 zápasů a vstřelil 18 branek.

Hráčskou kariéru Petr Uličný zakončoval v pozici hrajícího trenéra v Uničově. Od roku 1985 však byl opět v Olomouci, kde nejprve vedl sigmácké béčko, mezi léty 1986 – 1989 působil u áčka v pozici asistenta. Než se v roce 2003 stal trenérem A-týmu Sigmy Olomouc, vystřídal celkem 8 převážně prvoligových klubů. Na Petra Uličného tak vzpomínají v Havířově, Zlíně, Brně, Ostravě, Plzni, na Žižkově, v Opavě a Hradci Králové.

Petr Uličný přebral Sigmu Olomouc po skončení podzimní části sezóny 2002/03. V té chvíli se Hanáci nacházeli v nelichotivé situaci. Byli až na 14. pozici a jen skóre je dělilo od sestupových pozic. John po podpisu smlouvy slíbil dvě věci: „Naším cílem je záchrana. Úkol je to těžký, rozhodující bude, jak zvládneme začátek jara. Ale mimo záchrany chceme ještě uhrát solidní umístění, které by bylo jakýmsi odrazovým můstkem pro příští sezónu. V novém ročníku bychom totiž chtěli vrátit Sigmu tam, kam patří. Tedy v tabulce nahoru, někam k těm Libercům a ostatním. Sigma má na to, aby bojovala o poháry. Má skvělý stadion, dobrou koncepci, kvalitní mládež, v klubu pracují patrioti, mezi které se počítám i já,“ prohlásil tehdy.

A svůj první slib John dodržel. Sigmu vytáhl na konečné 11. místo, v tabulce jarní části soutěže se Hanáci nacházeli na solidním 6. místě. Od nového ročníku začal plnit i slib druhý. Sigmu Olomouc vrátil na přední příčky českého klubového fotbalu. V sezóně 2003/04 pod jeho vedením skončili Hanáci na 3. příčce, o rok později se umístili na 4. pozici. Díky těmto skvělým výsledkům se na Andrův stadion opět vrátily evropské poháry. V roce 2004 byla Sigma blízko senzace, když ve 2. kole Poháru UEFA držela na Hané proti španělské Zaragoze postupový výsledek. V dalším roce Sigma hrála letní pohár Intertoto. Přes polský Pogon Štětín se Sigma dostala až do semifinále soutěže proti Hamburku. Ještě před dvojutkáním proti HSV však vyřadila slavnou Borussii Dortmund. Těmito výsledky se Petr Uličný již tehdy zařadil mezi nejúspěšnější trenéry Sigmy Olomouc.

Na lavičku týmu se však ještě jednou vrátil. Stalo se tak na samém sklonku jeho kariéry v sezóně 2011/12. A opět se Bouřlivák John ujal role záchranáře. Po bodovém odpočtu a nevydařeném podzimu živořila Sigma po ligovém podzimu na poslední pozici s pouhými 7 získanými body. Což byl zisk, s nímž se ještě žádný tým po podzimu nedokázal zachránit. Chtělo to tehdy jistě velkou dávku odvahy. Hrozil totiž první sestup po 30 letech, pod což se nikdo z trenérů nechtěl podepsat. Ale patriot a srdcař Petr Uličný se těžké výzvy nezalekl.

Jarní část ale Hanáci pod Johnovým vedením proměnili ve spanilou jízdu, kdy hráli pohledný fotbal a brzy stoupali tabulkou výše. Skvělé zápasy s mistrovskou Plzní (výhra Sigmy 4:0), Mladou Boleslaví (výhra Sigmy 3:2), přestřelka s Příbramí (4:4), či vítězství 4:0 nad Bohemians, tyhle výsledky směrovaly Sigmu k záchraně. Třešničkou na dortu byl postup do finále českého poháru. V plzeňském finále proti Spartě Praha Sigma zvítězila 1:0. A Petr Uličný tak sezónu, v níž měl Hanáky primárně zachránit v lize, zakončil největším úspěchem v historii klubu, když do vitríny získal první cennou trofej. Své trenérské angažmá tak ukončil na vrcholu!

Ještě jednou přejeme vše nejlepší k významnému životnímu jubileu!

Okamžiky Petra Uličného v Sigmě očima klubového archivu

Další články