• Ostatní

Milan Máčala převzal Cenu dr. Václava Jíry za celoživotní přínos

  • 6. 5. 2020

Každoroční udílení Cen dr. Václava Jíry, které pořádá Fotbalová asociace České republiky, mělo v letošním ročníku také zastoupení z řad SK Sigma Olomouc. Ocenění za celoživotní přínos fotbalu obdržel bývalý hráč a trenér Sigmy pan Milan Máčala.

Kvůli opatřením týkajícím se pandemie koronaviru se slavnostní ceremoniál bohužel konat nemohl, a tak se předání cen uskutečnilo na třech symbolických místech. Společně s legendou Sigmy Milanem Máčalou, který ocenění převzal na hřišti Androva stadionu, byli dále vyznamenání novinář Zdeněk Pavlis, předseda Klubu sportovních novinářů, a opora plzeňského fotbalu a trenér František Plass.

„Předně musím fotbalové asociaci vyslovit poděkování za to, že vybrala právě mě, tedy trenéra, který působil u české reprezentace a poté také dlouhou dobu v zahraničí. Vnímám to jako ocenění mé trenérské práce a také toho, že jsem se díky české trenérské škole dokázal prosadit v zahraničí v konkurenci trenérů z celého světa. Pana Jíry jsem si vždy nesmírně vážil. Byl to člověk vzdělaný, reprezentativní a velmi zdatný diplomat. Zažil jsem s ním několik výjezdů do zahraničí a musím říct, že byl uznávaný nejen v Evropě, ale i po celém světě,“ uvedl šestasedmdesátiletý trenérský velikán, který ocenění převzal z rukou svého bývalého svěřence Karla Kuly, nynějšího člena Výkonného výboru FAČR.

Milan Máčala (4.7.1943) započal svou hráčskou kariéru v TJ Gotwaldov, odkud následně prošel angažmá ve Viktorii Plzeň, TJ Vítkovicích a také v SK Sigmě Olomouc. V hanáckém klubu se zapsal i jako trenér. Svou bohatou trenérskou činnost poté postupně rozvíjel ve Slavii Praha, v kyperském AEK Larnaka a po návratu do vlasti v Baníku Ostrava. S ostravským klubem se mu podařilo dvakrát za sebou získat druhé místo v lize. Jeho úspěchy mu poté v letech 1989 a 1990 zajistily titul Trenéra roku v Československu.

Jako kouč se od roku 1990 uplatnil i v reprezentačním mužstvu, se kterým odehrál celkem 24 utkání. Po ukončení svého působení u kormidla národního týmu v roce 1993 zamířil do klubu SC Kazma.

V Perském zálivu strávil velkou část svého života, téměř 25 let, během kterých se stal trenérem šesti klubů a šesti reprezentačních mančaftů, jmenovitě Kuvajtu, se kterým vyhrál v roce 1997 mistrovství zemí Perského zálivu, Spojených arabských emirátů, znovu Kuvajtu, Saúdské Arábie, Ománu a Bahrajnu, se kterým mu o jediný gól unikl postup na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe.

Za celý klub SK Sigma Olomouc gratulujeme panu Máčalovi ke krásnému ocenění!

A vy, milí fanoušci, se brzy můžete těšit na rozhovor s legendou našeho klubu, ve kterém zavzpomíná na svůj zajímavý fotbalový příběh.

Další články