• Ostatní

Očima Davida Kobylíka: Fotbalové debuty

  • 12. 6. 2020

Svůj první ligový zápas v minulých týdnech odehrál za Sigmu mladičký Kryštof Daněk. Povedlo se mu to jako čtvrtému nejmladšímu hráči v historii. První ligový zápas ve fotbalovém životě je vždy velká událost, kterou si každý fotbalista zapamatuje. Dostat se až k tomu prvnímu zápasu stojí obrovské úsilí a práci na sobě samém. Porazit početnou konkurenci, neustále se zlepšovat, mít zároveň štěstí na fyzické predispozice, které hráč rozvíjí, neboť dnešní fotbal má obrovské požadavky na fyzickou připravenost. Neméně důležité je ustát veškeré očekávání, jak od sebe samotného, tak od okolí.

Psychická připravenost a odolnost je alfou a omegou příštích dní a měsíců Kryštofova fotbalového života a i dalších mladých hráčů. U mladých hráčů dochází vždy k výkyvům ve výkonnosti a je potřeba na to být připraven. Hráč v tomto útlém věku se neustále vyvíjí fyzicky i osobnostně a je potřeba z pohledu trenéra a vedení klubu přistupovat k hráči citlivě na základě znalosti osobnostní složky.

Nadále s ním intenzivně pracovat a zlepšovat nedostatky, stejně jako vybrušovat a dovádět do dokonalosti přednosti, které ho dostaly až k ligovému startu. Gratuluji tímto Kryštofovi a přeji spoustu úspěchů v našem modrém dresu.

Při té příležitosti jsem si vzpomněl na svůj ligový debut. Namašíroval jsem na letní přípravu v 17 letech a těsně po dovršení plnoletosti v létě roku 1999 jsem nastoupil v prvním kole proti Bohemians v základní sestavě. Ve 20 minutě jsem po rohovém kopu hostů běžel 80 metrů sám na branku a trefil nohy Jaromíra Blažka. Utkání skončilo 0:0 a já o poločase přepustil místo Jirkovi Barboříkovi.

Druhý den cestou na trénink jsem si v deníku Sport přečetl od Trenéra Matušky následující:

Jak se vám líbil výkon debutanta Kobylíka? Líbil se mi tak, že jsem ho o půli vyndal.

Naštěstí si mě po tréninku vzal bokem asistent trenéra Kalvoda a dodal mi odhodlání a sebedůvěru, spoluhráči mě také podrželi a já se jim to na hřišti snažil vrátit a samozřejmě nejen tam (pár tašek a náčiní jsem se jako bažant nanosil).

Nejen proto držím palce všemu fotbalovému mládí, které se dere do ligy.

Hodně úspěchů a dalších startů za Sigmu.

David Kobylík

Další články