• Ostatní

Janotka po repre: Šíp měl rozdílové akce. Hadaš s Uričou zvládli beky

  • 31. 3. 2022

S reprezentačním týmem do 19 let byl trenér naší dorostenecké devatenáctky Tomáš Janotky v roli asistenta u kvalifikačních bojů o Euro. Češi nakonec o jediný gól na závěrečný turnaj, který bude hostit Slovensko neprošli. I se čtyřmi Sigmáky v kádru ale porazili silnou a nakonec postupující domácí Francii nebo Švédsko.

Jako klíčová se ukázala porážka s Bosnou hned v prvním zápase.

Byť jen bod z toho zápasu by nás posunul na první místo. Prakticky jeden gól v kterémkoliv zápase by měl stejný efekt. Soupeři ve druhé fázi kvalifikace už ale nikdy nejsou slabí, takže to bylo hodně vyrovnané. Bosna byla taky pět minut od postupu. Bohužel jsme s ní prohospodařili první poločas. Ve druhém jsme se zvedli, dostali jsme soupeře pod tlak, ale paradoxně právě v tu chvíli jsme dostali ten zlomový gól z brejku a už se nepodařilo vyrovnat.

Ve druhém zápase jste ale naděje aspoň trochu oživili vítězstvím nad domácí Francií.

Po tom prvním zápase jsme si sedli a řekli si, že se pokusíme o malý zázrak. Nakonec jsme udělali šest bodů, ale už to na postup nestačilo. Každopádně výhry nad Francií, za kterou hráli kluci z první a druhé francouzské ligy, nebo nad Švédskem v posledním zápase, jsou hodně cenné. Když někteří kluci trénují denně s Messim nebo Neymarem v PSG, tak to asi nebudou ořezávátka.

V týmu byli také čtyři hráči Sigmy, jakou stopu zanechali?

Myslím, že výraznou. Už jen to, že ve výběru byli čtyři hráči je pro Sigmu podle mě skvělá vizitka. Jediný, kdo nezasáhl do hry, byl brankář Tadeáš Stoppen. Tonda Kinský odchytal všechny tři zápasy. Další tři kluci v poli to zvládli skvěle. Ani Matěj Hadaš, ani Filip Uriča přitom nehrají v klubu na pozicích krajních obránců. Srovnali se s tím a vypořádali se s tím fantasticky. Jáchym Šíp dokázal směrem dopředu dělat rozdílové akce, takže určitě se kluci neztratili.

Jak tedy celkově kvalifikaci hodnotíš?

Dojem jsme zanechali výborný. Počítá se konečný výsledek a tabulka byla nekompromisní. Postupoval jen vítěz. Bolí to o to víc, že si celý tým uvědomuje, že měl na to, aby se na Euro dostal. Kdyby nás třeba Francouzi jednoznačně přehráli, tak by se asi nedalo nic dělat. Takhle to mrzí o to víc.

Další články