• A-tým - ohlas

Jílek: Splnili jsme předpoklady. Měli jsme vyhrát vyšším rozdílem

  • 24. 6. 2023

Trvalá převaha, řada zmařených šancí a nakonec tři góly v síti slovenského soupeře z Dolného Kubína. "Měli jsme vyhrát vyšším rozdílem, ale co se týče nastavení, zodpovědnosti a nasazení, tak utkání splnilo naše předpoklady," hodnotil duel trenér Sigmy Václav Jílek, kterému udělal radost premiérovou trefou po návratu útočník Lukáš Juliš. Kouč se vyjádřil také k testovanému forvardovi Muritalovi či mladíkovi Mikeši Cahelovi, jenž v áčku debutoval.

V prvním zápase letní přípravy jste porazili Dolný Kubín 3:1. Jak zápas hodnotíte?

Nepřeceňujeme vítězství. Zapadlo to do kondičního bloku. Chtěli jsme rozložit zátěž mezi dvě jedenáctky. Také jsme si vyzkoušeli herní způsoby, se kterými bychom počítali rádi dál do sezóny. Myslím, že jsme se měli více brankově prosadit, ale co se týče nastavení, zodpovědnosti a nasazení, tak to splnilo naše předpoklady.

Jak se vám líbil testovaný útočník Yunusa Muritala?

Ukázal určitou kvalitu, kterou ukázal i v tréninku. Je to ale zatím příliš krátká doba. Ať už 45 minut v zápase a nebo tréninkový týden, kdy jsme měli asi dva herní tréninky. Ještě ho máme v rukou dál v následujícímu týdnu. Potenciál ukázal. Spočívá hlavně v jeho rychlosti, ale i pracovitosti v presinku, kde je nepříjemný. V koncovce bylo vidět, že mu ještě chyběla určitá míra klidu, protože jinak by se mohl prosadit víckrát. Na to, jak krátce tady s námi je a že musel udělat skok mezi maltskou a českou soutěží, tak to zvládl dobře.

Jako jediný odehrál celé utkání Mikeš Cahel. Jaké s ním máte plány dál?

Je to nejmladší hráč, tak tu zátěž musí zvládnout. Je to levonohý hráč, který je v dorosteneckých reprezentačních výběrech, takže s přesahem do budoucna. V přípravě jsme jej ještě neměli. Nechtěli jsme tolik hráčů posouvat. Hlavní důvod byl, že nám vypadli někteří hráči a chtěli jsme vycházet jak z trojky vzadu, tak ze čtyřky. Do toho nám to zapadlo. Trochu jsme se na něj chtěli podívat, jak bude vypadat v konfrontaci. A myslím, že to zvládl velmi dobře.

Má na dorostence velmi zajímavý somatotyp.

Věkem je ještě dorostenec, ale jinak z hlediska fyziognomie je to silový robustní hráč. Zároveň ukázal i technickou vybavenost, kdy zejména v prvním poločase řešil dobře situace i pod tlakem. Myslím, že má předpoklady. Není ještě úplně ukotvený v pozici. V dorostu nastupoval často jako defenzivní záložník, nebo i v pozici desítky. Dnes jsme ho měli na halfbekovi i na krajním bekovi, kdy jsem chtěl využít jeho levé nohy. Zkoušíme varianty s možností do budoucna.

Lukáš Juliš se trefil hned v prvním přípravném zápase. Je to důležité pro jeho sebevědomí?

Platí to pro celé mužstvo. Každé vítězství, i když třeba soupeř opticky nedosahuje takových kvalit, je pro sebevědomí hráčů podstatné. Sbírat vítězství i v přípravných utkáních je důležité. Myslím, že jsme pro to dnes udělali dost, jen výsledek měl být vyšší.

Jak se vám hraje ve Slatinicích?

Je to tady vždycky příjemné, vynikající fotbalový azyl. Je tady vždy skvěle nachystaná tráva. Dojezd je pro nás taky pohodový. Jsou to ideální podmínky.


Další články