• A-tým - ohlas

Jílek: Škoda našich šancí, rozhodla kvalita Haraslína

  • 23. 7. 2023

Bez bodu se vrací Sigma z prvního výjezdu v nové sezoně na půdě pražské Sparty po porážce 0:2. O výhře obhájce titulu rozhodl Lukáš Haraslín. Právě jeho individuální kvalitu ve finální fázi viděl trenér Václav Jílek jako jeden z klíčových faktorů konečného výsledku.

„Bylo to zasloužené vítězství Sparty, i když si nemyslím, že by nás tady nějak zvlácovala. Celkem slušný byl první poločas, chtěli jsme hrát hodně vysoko a hodně aktivně. Bohužel jsme propadli v jedné situaci a ukázal se rozdíl mezi námi a Spartou v řešení finální fáze. Haraslín to dohrál, udělal to skvěle a Sparta šla do vedení,“ okomentoval první gól Pražanů v 16. minutě, kdy Haraslín zakončil tvrdou ranou brejkovou situaci.

I Olomoučané měli své šance. Emoce vzbudil pád Vodháněla v pokutovém území, po němž se penalta nepískala. „Za mě to byl trochu diskutabilní zákrok, ale neviděl jsem to (v opakovačce). Hlavně tam ale byly dvě jasné situace, kdy Navrátil měl nabrat balon a jít sám na Vorla a potom Vodháněl, který nevím proč netrefil na malém vápně balon. To byly dvě příležitosti, které jsme měli využít. Další průběh by potom byl asi jiný,“ konstatoval Jílek.

Po změně stran Sigma po dvou střídáních (Pokorný za Vraštila a Zifčák za Breiteho) začala nadějně, ale střela Zmrzlého šla nad branku. Naopak Sparta brzy přidala opět zásluhou Haraslína druhý gól. „Vstup do druhého poločasu nám nevyšel. Byly tam od nás nějaké náznaky, ale ukázal se rozdíl v kvalitě. My jsme šli do čtyřky vzadu a otevřeli jsme trochu střed i krajní pozice a chtěli jsme hrát vysoko. Sparta toho dokonale využila, přidala druhý gól a tam se utkání rozhodlo,“ věděl Jílek.

Znovu ocenil kvalitní práci střelce Haraslína, i když své hráče na jeho typické dovednosti připravoval. „Je to těžké. Všichni věděli o Robbenovi, že dělá kličku dovnitř a nikdo to nebyl schopný bránit. Je to kvalita hráče a schopnost timingu pohybu. Stejně tak všichni ví o Lukášovi, že si to navede krátkým dotekem ven a pak to seká dovnitř. Připravovali jsme se na to, ale v ten konkrétní okamžik je to na obranném hráči, aby to vyhodnotil líp a vystál, pustil ho třeba víc do osy, kde by měl být zajištěný. Po hráčích asi trochu půjdu, protože jsme to měli vyřešit defenzivně líp. Lukáš to ale udělal velmi dobře a utkání rozhodl,“ řekl Jílek.

Paradoxně tak jeho tým padl na Letné po dvou brejkových situacích, což není úplně běžné.

„Je to způsobem hry, kterým hrajeme. Většina mužstev asi bude hrát z bloku a na brejky. My jsme chtěli být aktivní a napadat. Hlavně první gól mě ale hodně mrzí. Měli jsme balon v držení a zbytečně jsme ho ztratili. Sparta to posunula do středu hřiště natáhla nahoru a využila brejkové situace. Málokterý tým by to asi dohrál tak kvalitně, ale tady to tak je. Pramenilo to tedy z naší aktivity, ale i nekvality v presinku. Nemělo by se nám stát, že tam vyplave takhle volný hráč na tu první přihrávku,“ konstatoval Jílek.

Právě zbytečné ztráty míče u jeho týmu se podle něj na výsledku i hře zásadně podepsaly. Odmítl však, že by hráči nezvládli atmosféru vyprodaného stadionu na Letné.

„Musím se na to ještě podívat. Z lajny některé věci nejsou tak viditelné a nechci střílet od boku. Jsem si vědom, že tam nějaké ztráty tam byly. Čekali jsme víc kvality od Pospíšila i Ventúry. Vodháněl to třeba ukázal, když byl silný na míči a jednoduše zvládal těžké situace, měl tam dvě finální situace na Lukáše Juliše. Taková byla naše představa, že budeme schopní takhle hrát, ale nebyli jsme. Něco je příprava a něco ostrý zápas. Tíha okamžiku z vyprodaného stadionu mohla možná na někoho dolehnout, ale mužstvo je zkušené a musí si s tím poradit.


Další články