• A-tým - preview

Áčko Sigmy míří na západ Čech. V neděli se utká s Plzní

  • 18. 8. 2023

Se třemi výhrami v zádech odcestují fotbalisté Sigmy Olomouc k nedělnímu utkání v Doosan Areně. Od 15 hodin vyzvou Viktorii Plzeň. Proti Západočechům dokázali Hanáci bodovat v posledních dvou utkáních, které na jejich půdě odehráli.

Potřetí na hřišti elitního týmu

Také třetí výjezd v této sezóně nasměruje tým Sigmy na stadion týmu, s nímž se v minulém ročníku FORTUNA:LIGY utkala v nadstavbové skupině o titul. Po zápasech na Spartě (prohra 0:2) a na Slovácku (výhra 2:0) to tentokrát bude Viktoria Plzeň.

„Je to třetí těžké venkovní utkání od začátku ligy. Sparta, Slovácko i Plzeň jsou česká špička. Bude to náročná prověrka. Já chci, abychom obstáli herně a ukázali, že jsme schopní s Plzní hrát vyrovnaný zápas. Na Spartě byly nějaké úseky, ale nebyli jsme konkurenceschopní celých 90 minut, na Slovácku jsme to zvládli jen výsledkově. V Plzni chceme plnohodnotný výkon a pak to, myslím, může být atraktivní utkání. Naše mužstvo je posíleno třemi vítězstvími a věřím, že to ukážeme,“ řekl před zápasem v Doosan Areně trenér A-týmu Václav Jílek.

Potřetí do Plzně

V neděli se Sigma představí v Plzni již potřetí v tomto kalendářním roce. Pokaždé přitom dokázala ze západu Čech přivést na Hanou body. V březnovém utkání se do vedení dostala Viktoria zásluhou Buchy. Krátce po jeho gólu však srovnal Mojmír Chytil a oba soupeři se rozešli smírně.

Také v nadstavbovém utkání Plzeň. V nastavení 1. poločasu otevřel skóre zápasu Durosinmi. Ještě do přestávky však Filip Zorvan srovnal. Po změně stran pak dokonali obrat Ola Dele a Jan Navrátil. Sigma zvítězila 3:1 a po více než 11 letech přivezla z Plzně plný bodový zisk.

„Naše poslední výhra v Plzni v nadstavbě může mít možná drobný efekt z hlediska sebevědomí hráčů. V tom, že si uvědomili, že i s tak silným soupeřem se dá utkání na jeho půdě vyhrát. Na druhou stranu bych hodnotil i rozpoložení týmů v nadstavbě, kdy Plzeň ji dohrávala bez možnosti zapojit se do boje o titul. Teď se naopak Plzeň zvedá. Poslední zápasy vyhrála a bude na to chtít navázat, protože si z prvních kol odnesla nějakou ztrátu. V tom to bude úplně jiné utkání než naposledy. Čeká nás náročné utkání, ale nic se nemění na tom, že se budeme chtít porvat v Plzni o body,“ vzpomněl Jílek předchozí zápasy.

Plzeň bojuje na dvou frontách

Západočeši neodstartovali do sezóny ideálně. Hned v 1. kole prohráli v Teplicích 0:1, z následného domácího utkání proti Hradci Králové brali pouze bod. Trápili se i ve 2. předkole Evropské konferenční ligy, kde nakonec po velkém boji udolali kosovskou Drittu.

V posledních utkáních se však Plzeň rozehrála do dobré formy. V lize porazila Ostravu (3:1) a České Budějovice (5:2). Po výsledcích 4:0 a 2:0 postoupila do dalšího předkola také v pohárové Evropě přes Gziru z Malty.

V probíhající sezóně Západočeši odehráli již osm soutěžních utkání. „Vnímal jsem slova trenéra Koubka, že je to pro ně čtvrtý anglický týden, ale myslím si, že pohárový zápas pro naše utkání nebude mít vliv. Z mého pohledu je mužstvo Plzně kondičně připravené velmi dobře, na Maltě si šest hráčů ze základní sestavy odpočinulo, takže by to nemělo hrát roli. Navíc, když je to potvrzeno postupem a vítězstvím,“ komentoval program Plzně Jílek.

"My máme nějaké zdravotní šrámy, budeme to ale vyhodnocovat až přímo před zápasem. Jirka Sláma už je v plném tréninku a mohl by být připravený na zápas. U Pavla Zifčáka došlo ke zlepšení, ale vypadá to, že spíš ještě na utkání nebude," uvedl Jílek o zdravotním stavu svého týmu.

Z historie vzájemných zápasů

V neděli se odehraje 50. vzájemný zápas mezi Plzní a Sigmou. V těch předchozích se 27x z vítězství radovala Viktoria. Sigma soupeře porazila 13x. Zbývajících 9 duelů skončilo nerozhodně. Nejlepším střelcem ve vzájemných utkáních je Daniel Kolář. Bývalý hráč Plzně nasázel Sigmě šest branek. Za Hanáky se střelecky proti Viktorii nejvíce dařilo Mojmíru Chytilovi, Marku Heinzovi a Milanu Kerbrovi, kteří vstřelili 3 góly.

Nejvyšší výhra Sigmy v Doosan Areně se zrodila 11. března 2012, kdy zvítězila 4:0. Góly vstřelili Jan Navrátil, Jan Schulmeister, Adam Varadi a Jakub Podaný. Další vítězství pak Hanáci přidali až v posledním utkání v Plzni. Přesněji 13. května 2023. Jedním ze střelců byl i tentokrát Navrátil.

Utkání mezi Viktorií Plzeň a Sigmou Olomouc se bude hrát v Doosan Areně v neděli 20. srpna od 15 hodin. Přímý přenos bude vysílat O2 TV Sport. Duel bude řídit sudí Ondřej Berka, jemuž budou asistovat Lukáš Matoušek a Jiří Pečenka. Čtvrtým arbitrem bude Adam Trska. U videa bude Tomáš Batík společně s asistentem Janem Patákem.

Vstupenky do sektoru hostů

Pro hostující fanoušky jsou v Doosan Areně vyhrazeny sektory U12 a U13. Zakoupit vstupenky do nich bude možné zakoupit pouze v den utkání na pokladnách. Ty otevírají dvě a půl hodiny před začátkem utkání. Upozorňujeme fanoušky, kteří nás chtějí podpořit přímo v Plzni, že vstupenky do sektoru hostů je možné platit pouze v hotovosti.

Vsaďte si u sázkové kanceláře Tipsport, která je generálním partnerem Sigmy Olomouc. Kurzovou nabídku naleznete ZDE.


Další články