• A-tým - preview

Očekávaná bitva na Andrově stadionu. Sigma v sobotu vyzve Baník

  • 29. 9. 2023

Haná očekává velký fotbalový svátek. Na Andrově stadionu si to v sobotu od 15 hodin rozdá v tabulce čtvrtá Sigma Olomouc s Baníkem Ostrava, který je sedmý. Hanáci si z domácího prostředí budují nedobytnou pevnost. V dosavadních čtyřech utkáních zde neztratili ani bod. Po nevydařeném startu se Slezané zvedají a před utkáním na Hané neprohráli čtyři zápasy v řadě.

O tradiční moravsko-slezskou bitvu je velký zájem ze strany fanoušků. „Zápasy s Baníkem vnímám jako svátek fotbalu z pohledu fanoušků, z pohledu skvělé kulisy a skvělé atmosféry. Je to takový X-faktor toho zápasu. To samé očekávám i v sobotu,“ řekl před sobotním duelem trenér Václav Jílek.

Baník do sezóny nevstoupil příliš dobře a na výhru čekal až do 4. kola, v němž zdolal v domácím prostředí Hradec Králové 2:0. Slezané obecně body sbírají především doma v Ostravě, kde jich vydolovali třináct z celkových čtrnácti. Venku naopak pouze jednou remizoval a třikrát prohrál. Aktuálně ale drží Baník sérii čtyř zápasů bez prohry a vyšplhal se už na sedmou pozici.

„Je evidentní, že v letním přestupovém období proběhlo v Baníku dost změn, trenér Hapal hledal ideální složení a postupem času se mu daří krystalizovat sestavu. Zejména v domácím prostředí se dostavují výsledky. Baník je kompaktnější a silnější než na začátku sezóny. Na našem základním cíli, že chceme být úspěšnější, to ale nic nemění,“ pokračoval Jílek.

Mezi nové výrazné tváře Baníku patří brazilský ofenzivní záložník Ewerton, či nigerijský útočník Abdullahi Tanko, kterému se zatím daří nahradit Tijaniho. V sezóně si připsal již čtyři góly a je nejlepším střelcem Ostravy.

V minulém ročníku se žádnému z týmů nepodařilo soupeře doma porazit. Právě naopak. Sigma zvítězila v Ostravě 3:0 díky gólům Chytila, Chvátala a Sedláka. Naopak Slezané v Olomouci na konci dubna vyhráli 4:1 po hattricku Tijaniho a gólu Bitriho. Jediným střelcem Hanáků byl v utkání Zmrzlý.

Sigmě se na Andrově stadionu proti Baníku v posledních letech nedaří. Naposledy jej doma zdolala v dubnu 2018, kdy díky brance Plška zvítězila 1:0. Z následujících pěti zápasů odešla čtyřikrát poražena a jedou skončil zápas nerozhodně.

„Tomu, že jsme Baník doma delší dobu neporazili, bych nepřikládal přehnanou váhu. Do zápasů se jde pokaždé v jiném rozpoložení, v jiné fázi soutěže. Dělat z toho obecný závěr je složité. Na straně každého mužstva jsou nějaké statistiky a v podstatě jsou od toho, aby se prolamovaly. Vůbec bych se nezlobil, kdybychom ji prolomili i my,“ doplnil Jílek.

Proti Baníku budou mít vyšší motivaci obránci Lukáš Vraštil a Jakub Pokorný. Oba v ostravském klubu část své kariéry strávili. Pokorný do Olomouce přestoupil v září minulého roku právě z Baníku. Na druhé straně barikády budou v sobotu stát trenéři Pavel Hapal a Jiří Neček. Hapal na Hané zanechal velkou stopu coby hráč. Byl u většiny velkých úspěchů klubu v 90. letech a s 47 ligovými góly je čtvrtým nejlepším střelcem v historii Sigmy. Jiří Neček v Sigmě naposledy působil v roli asistenta Radoslava Látala v letech 2019 – 2021.

Bilance vzájemných zápasů v rámci samostatné české ligy je mírně ve prospěch Hanáků, kteří svého soka porazili v 19 utkáních, zatímco Slezané se radovali 17x. Dvacet zápasů skončilo dělbou bodů. „Baník není snadný soupeř, zápasy jsou s ním vyrovnané. Někdy se to přikloní na jednu stranu, jindy na opačnou. To, že se nám doma delší dobu nepovedlo Baník porazit, znamená, že budeme mít o to větší motivaci,“ dodal závěrem Václav Jílek.

Utkání SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava se bude hrát v sobotu 30. září od 15 hodin na Andrově stadionu. Řídit jej bude Ladislav Szikszay, jemuž budou asistovat Lucie Ratajová a Petr Antoníček. Čtvrtým sudím bude Daniel Vokoun. U videa bude Miroslav Zelinka s asistentem Jiřím Pečenkou.

Na zápas si můžete vsadit u sázkové kanceláře Tipsport, která je generálním partnerem Sigmy. Kurzovou nabídku naleznete ZDE.

VSTUPENKY

Utkání proti Baníku spadá do I. cenové kategorie. Doporučujeme fanouškům, aby si vstupenky zajistili online v předprodeji přes Ticketportal. Vyhnete se tak frontám na pokladnách Androva stadionu před samotným začátkem duelu.

PRO NÁKUP VSTUPENEK VYUŽIJTE TENTO ODKAZ

Přes Ticketportal jsou lístky na zápas za výhodnější cenu i v den utkání. Na pokladnách jsou o padesát korun dražší.

Pro příznivce Baníku je vyhrazena severní tribuna. Vstupenky na ni zakoupíte na tomto odkazu po zadání hesla „banik“.

VÍCE INFORMACÍ O PŘEDPRODEJI NA BANÍK NALEZNETE ZDE!

FANZÓNA: DOBRÉ OBČERSTVENÍ, SOUTĚŽE A AUTOGRAMIÁDA

Před začátkem utkání se přijďte dobře naladit do fanzóny, která odstartuje ve 14 hodin. Připraveno pro vás bude speciální občerstvení. U pojízdného stánku Globusu si můžete dát oblíbenou sekanou v housce a další pochoutky.

U jednoho ze stánků se pro vás bude připravovat grilované sele. Zakoupit si můžete také špízy, grilovanou zeleninu nebo sýry.

Chybět nebudou ani tradiční klobásky a dobré pivo od našeho partnera pivovaru Litovel. Dobrou kávu si můžete dát u stánku Kofi Kofi. K tomu si můžete dopřát domácí pečivo.

Potkat se zde můžete také s Michalem Kovářem. Náš bývalý hráč, který nedávno oslavil 50. narozeniny a přímo před utkáním dostane památeční dres, bude mít ve fanzóně autogramiádu. Přijďte si pro podpis, vyfotit se, nebo si třeba jen popovídat s legendou.

VÍCE O FANZÓNĚ ZDE!

Další články