• Ostatní

Devatenáctka i sedmnáctka uspěly na Slovácku

  • 8. 10. 2023

Dorostenci Sigmy Olomouc hráli utkání 10. kola celostátní ligy dorostu na Slovácku. Devatenáctka vyhrála 2:1 na lavičce s Augustinem Chromým, který zaskočil za zdravotně indisponovaného Jana Krajčoviče. Dvakrát se trefil Jan Tobias Stryk. Mladší dorost vyhrál brankami Siegla a Přibylky 2:0.

Chromý na lavičce zastoupil Krajčoviče, který byl po operaci klíční kosti. Devatenáctka zopakovala vstup do duelu jako proti Plzni a už v 1. minutě vedla 1:0. Proniuk prodloužil hlavou na Stryka a ten překonal gólmana Slovácka.

Domácí tým ale dokázal brzy vyrovnat. Vysoký forvard a kapitán Novotný se prosadil ze standardky. Sigma bojovala dál a měla velmi dobré šance. Tu největší měl Nguyen, který se individuálně prosadil v pokutovém území, zblízka však přestřelil branku. Další nadějnou možnost ke skórování měl Stryk, druhý branka zatím nepřišla. Poločas skončil 1:1.

Ve druhé části hosté ve 49. minutě navýšili vedení. A opět u toho byl Stryk. Centr zprava k němu propadl a na zadní tyči byl olomoucký útočník včas a připsal si druhý gól v duelu. Zápas postupem času přešel od fotbalu k boji o pokutové území.

Slovácko zjednodušilo hru a nakopávalo míče na své dva vysoké útočníky. Stopeři Sigmy Kubát s Pavlíčkem svoji roli zvládli, při standardkách pomáhali také útočníci Proniuk s Nechvátalem. Sigma mohla vedení pojistit. Nadějné střelecké pokusy Zahradníčka, Proniuka i Nechvátala skončily na brankáři Slovácka, těsně nad či vedle zařízení. Slovácko v závěru bušilo do obrany Sigmy, nastavovalo se 6 minut, ale obrana hostí odolala a Hanáci si odvezli důležité 3 body.

Hodnocení trenéra Augustina Chromého:

S ohledem na postavení v tabulce to bylo velmi důležité utkání. Na kluky padala smůla, přidalo se k tomu zranění trenéra. Ale s asistentem jsme si s tím poradili, byť si raději chystám mužstvo dlouhodobě, tak jsme to zvládli. Věděli jsme, že Slovácko doma porazilo Spartu 2:1 díky jednoduché hře na hlavičkáře Novotného a rychlých křídel. Novotný nám sice dal gól ze standardky, ale jinak jsme si jej ve vzduchu pohlídali, za což musím kluky pochválit. V týdnu jsme pracovali na defenzívě a vyplatilo se to. Zápas už byl svým pojetím jako v mužské soutěži, bylo to hodně soubojové, moc kombinací k vidění nebylo. My jsme to zvládli díky dobré organizaci a zodpovědnému výkonu.

1.FC Slovácko U19 – SK Sigma Olomouc U19 1:2 (1:1)
Branky: 6. Novotný – 1. a 49. Stryk.
Rozhodčí: Likař - Kostelník, Brhel. ŽK: Kolařík – Mazur. Diváků: 50.
Sestava: Mazur – Táborský, Kubát, Pavlíček, Macharáček – Jalovičor, Zahradníček (76. Vaculík), Huňa (90. Judas) – Nguyen (60. Nechvátal), Proniuk, Stryk. Trenér: Augustin Chromý.

Sedmnáctka navázala na úspěch devatenáctky a také začala budovat tříbodový zisk v první půli. Posila z U19 Patrik Siegl se prosadil v 16. minutě, když dorazil odražený míč do odkryté branky. Další dobré šance měli Nechvátal s Glosem, nedali a málem přišlo vyrovnání. Hanáky však podržel výborným zákrokem brankář Čtvrtlík. V závěru poločasu pak výborně zapresoval rozehru domácích Patrik Přibylka a zvýšil na 2:0 pro Sigmu.
Ve druhé části tempo hry upadlo, Hanáci však střežili nulu vzadu a tři body. Dobré šance navýšit vedení měli Nechvátal, Přibylka a Pávek, v zakončení si nevedli trpělivě a přesně. Domácí tým se naštěstí nedostal na dostřel branky Olomouce, a tak Sigma zaslouženě zvítězila 2:0. V tabulce je sedmnáctka na 5. místě.

Hodnocení trenéra Iva Gregovského:

V první půli jsme dobře presovali soupeře, vytvářeli tlak na míč a dostávali se do koncovky. Občas nám to zaskřípalo v rozehrávce a otáčení hry, ale ze dvou akcí jsme šli do vedení. Druhý poločas byl herně neurovnaný, nemělo to spád, ale cením si dobré defenzívy, že jsme neinkasovali a máme tři body. Už jsme v sedmnáctce a je už důležité umět hrát také na vítězství, což dnes kluci splnili. Máme nyní další klid na práci, zisk třech bodů byl dnes důležitý.

1. FC Slovácko U17 – SK Sigma Olomouc U17 0:2 (0:2)
Branky: 16. Siegl, 40. Přibylka.
Rozhodčí: Likař - Kostelník, Brhel. ŽK: Valášek, Snopek, Tabara – Činčara, Nechvátal. Diváků: 20.
Sestava: Čtvrtlík – Glos, Beran (60. Sikora), Pávek, Siegl – Činčara, Andrle, Přibylka (86. Luběna) – Capka, Nechvátal (60. Rozehnal), Synevych (71. Skopal). Trenér: Ivo Gregovský.

(rh)


Další články