• A-tým - ohlas

Soupeř vyhrál zaslouženě, řekl Filip Novák po Slavii

  • 12. 11. 2023

Filip Novák se po více než osmi letech objevil v utkání české ligy. Návrat na tuzemské trávníky mu zhořkl. Sigma podlehla Slavii 1:3. „Ukázala se kvalita Slavie. Po třetím gólu už to bylo těžké, Slavia zaslouženě vyhrála,“ řekl Novák po utkání.

Jak hodnotíš utkání proti Slavii?

"Byl to pro nás těžký zápas. Slavia na nás nalezla. První poločas jsme neměli moc prostoru ke kombinaci. Nakopávali jsme dlouhé míče. Dostali jsme smolný gól do kabiny. Tohle si prostě musíme líp pohlídat. Takové ty odrazy. Dostat gól do šatny je to nejhorší."

"Druhý poločas jsme měli nějaké náznaky, kdy jsme to mohli prokombinovat, ale bohužel… Ukázala se kvalita. Jakmile dala Slavia třetí gól, tak už to bylo těžké. Slavia zaslouženě vyhrála."

Jaké to bylo zahrát si po osmi letech v české lize?

"Zrovna jsem si vybral těžký zápas, ale to mi určitě nevadí. S tím jsem do toho šel. Na jednu stranu jsem byl rád, že tady mám rodinu a kamarády. Jsem tady doma, takže jsem si to chtěl užít. Teď se nám to nepodařilo, ale další zápasy už najedeme na vítěznou vlnu."

Překvapila tě kvalita české ligy?

"Slavie to je nadstandard české ligy. Překvapila mě. Nečekal jsem, že budou hrát tak dobře, jak dnes. Měli jsme si lépe pohlídat náběhy za obranu, kdy jsme se nechtěli tolik vytahovat do krajů. Na můj vkus nás až moc přečíslovali a z toho pak byly nebezpečné centry. To si musíme příště lépe pohlídat a ponaučit se z chyb."

Soutěžní zápas jsi nehrál skoro devět měsíců, ale vypadal jsi docela dobře. Jak ses cítil?

"Už jsem to říkal několikrát. Tyto tréninkové dávky jsou větší než to, na co jsem byl zvyklý. Fyzicky jsem se cítil připravený, v tomhle to pro mě problém nebyl. Samozřejmě jsem zaregistroval i dotazy, že bych se mohl rozehrát v béčku. V zahraničí tohle třeba vůbec takto nefunguje. Tam si člověk musí věřit a být připravený. S tím jsem do toho šel. Cítil jsem se celkem dobře. Samozřejmě se ještě musím s kluky více sžít. Trénovat a hrát zápasy je něco jiného. Kluci si zase musí zvyknout na to, co mohou očekávat ode mě. Věřím, že to bude lepší a lepší."

Byl jsi u druhého a třetího gólu. Jak jsi ty situace viděl?

"Nejprve u toho druhého došlo k souboji. Míč šel na pravou stranu, kde jsem se snažil odkopnout míč. Bohužel mi to chytlo patu. Bylo tam několik smolných lehkých odrazů. Bohužel, soupeři byli na místě, kde měli být a dali gól. U třetího gólu se to na nás valilo ze strany, já jsem se snažil zavřít střed, ale bohužel míč trefil Pokyho a změnil směr do protipohybu gólmana. Nevím, jestli jsem měl udělat něco víc, třeba vystoupit. Ale tak to prostě je."

Chyběl ti dnes ve stoperské dvojici tvůj někdejší parťák z Jablonce Vít Beneš?

"Jsme kamarádi. Celkově nám chyběl jako týmu. Dva týdny měl antibiotika a vůbec nebyl. V tomhle nám chyběl. Ale s Pokym si taky rozumím na hřišti, stejně jako s ostatními. Musíme být zvyklí na to, že když nám jeden hráč vypadne, další ho musí zastoupit. Tak by to mělo být."

Když před tebou kmital Honza Navrátil, vzpomněl sis na dětská léta v Přerově?

"Ano. Začínali jsme oba v pěti letech za Přerov. Už nevím, kdy přesně přestupoval do Sigmy, ale pár let jsme si spolu zahráli. Bylo fajn si s ním znovu zahrát, protože dřív se to sešlo tak, že jsme každý hráli v jiném dresu. Konečně jsme si spolu zahráli, jen škoda, že to byla taková hořká premiéra. Je před námi ale ještě spousta zápasů. Věřím tomu, že bude i důvod k radosti."

Byl velký rozdíl v dnešním utkání proti tomu, jak se hraje v Evropě?

"Poslední roky jsem hrál na pozici stopera, kdy jsem se musel potýkat s hráči, kteří jsou na tom typologicky podobně, jako Tijani. I s menšími a rychlejšími hráči. V zahraničí to tak je. Zrovna Turecko mi v tomhle dalo hodně. Byli tam fakt kvalitní hráči. Nevadí mi chodit do soubojů. Když jdete do souboje s hráčem, jako je Tijani, tak do toho musíte jít chytře. Přijít na to, jak vyhrát balón jinak. Je to hráč od hráče jiné. Na stoperu se ale cítím dobře. Obranné hlavičky mi nevadí. Snažím se vyhrát každou."

Příští týden vás čeká pohár proti Plzni, jejíž útočník Tomáš Chorý bude v repre. Ulevilo se ti?

"Neulevilo. Na druhou stranu, jestli je velký, je to stejný typ hráče jako Tijani. Musíme najít způsob, jak mu vzít míč. Věděli jsme, že bude v nominaci, stejně jako brankář Staněk. Neříkám, že jsem se na ten zápas už připravoval, ale samozřejmě jsem sledoval, kdo bude v nominaci Česka a Slovenska. Pár hráčů Plzni chybět bude. Pro nás samozřejmě dobře, ale musíme podat dobrý výkon, abychom postoupili."

Zápas měl dobré tempo, hrálo se pod světly. Měl jsi pocit, že se hraje zápas evropského formátu?

"Bylo to super. Konečně zaplněný stadion, světla… tohle všechno je pro fotbal super. Je to krásné takto hrát. Škoda, že to není pořád. V Turecku je vesměs každý zápas vyprodaný. Člověk na to má krásné vzpomínky. I když na něj bučí fanoušci soupeře, je to lepší, než kdyby slyšel jen pár diváků."


Další články