• A-tým - preview

Se Slováckem v sobotu o krále Moravy a třetí místo

  • 30. 11. 2023

Andrův stadion bude v sobotu dějištěm souboje dvou týmů ze špice ligové tabulky. Čtvrtá Sigma bude hostit třetí Slovácko. Moravské derby o krále Moravy začne v 15 hodin.

Hanáci se v posledním kole vrátili na vítěznou vlnu. Díky dvěma přesným zásahům Lukáše Juliše, který po minulém víkendu vyšvihl s osmi góly na první místo mezi střelci, zvítězili 2:0 v Karviné. „Po čtyřzápasové sérii jsme výhru potřebovali jako tým. Jsme spokojení a vlilo nám do žil takový ten povolený dopink,“ řekl Jiří Saňák, asistent trenéra Václava Jílka.

V sobotu Hanáky čeká Slovácko. Oba soupeři se v tomto roce potkají už počtvrté. Všechny dosavadní bitvy se odehrály v Uherském Hradišti a Sigma ve všech dokázala bodovat. V minulé sezóně tam remizovala 0:0 a následně i 2:2 v rámci nadstavbové části. Ve 3. kole aktuální sezóny pak na Slovácku zvítězila 2:0. Jde o doposud jedinou porážku, kterou tým z Uherského Hradiště doma schytal.

Slovácko je velmi dobře vedený tým a bude to pro nás výzva. Víme, že budeme potřebovat k úspěchu předvést kvalitní výkon. Bude to určitě tahák kola a my ho budeme chtít vyhrát,“ pokračoval Saňák.

Mužstvo vede od listopadu 2018 Martin Svědík. Déle než on působí u některého z nynějších prvoligových celků už pouze Jindřich Trpišovský ve Slavii. Stabilita je obecně jedním z hlavních znaků Slovácka. V týmu dochází v průběhu posledních let jen k minimálním změnám. Mezi hlavní tváře mužstva patří zkušení veteráni v čele s Milanem Petrželou. Čtyřicetiletý ofenzivní záložník má na kontě nejvíce ligových startů a pokud do konce podzimní části odehraje všechny zbývající zápasy, zakulatí jejich počet na rovných 500. Další zkušenou oporou je jen o rok mladší Michal Kadlec, opomenout nelze ani Jan Kalabišku, či Petra Reinberka, který na Slovácku strávil celou svoji kariéru a nejvyšší soutěž tam hraje nepřetržitě od sezóny 2010/11.

Mužstvo se dále opírá o Marka Havlíka. Osmadvacetiletý záložník je nejlepším střelcem Slovácka. V aktuální ligové sezóně jich nasázel soupeřům šest. Brankář Milan Heča pro změnu vychytal šest čistých kont, což jej řadí mezi nejlepší gólmany soutěže.

Víme, že nás čeká silný protivník, který zvládl dvě těžká utkání s Plzní a Baníkem. Má výborného trenéra, který se drží svých principů. Má dlouhodobě konsolidovaný kádr, jsou tam silné osobnosti jako Michal Kadlec, Milan Petržela, Marek Havlík i zkušený gólman Milan Heča,“ zakončil Saňák.

Slovácko přijede na Hanou ve velmi dobré formě. Tým trenéra Svědíka neprohrál čtyři zápasy v řadě, což jej vyneslo na třetí místo. V posledních dvou utkáních získal cenné skalpy ambiciózní Plzně, na jejíž půdě zvítězil 4:1, a ostravského Baníku, který v porazil 2:0.

Bilance dnešních soupeřů je vyrovnaná. Třináctkrát zvítězila Sigma i Slovácko, čtrnáctkrát se zrodila remíza. Nejlepším střelcem vzájemných zápasů je Jiří Valenta, který za tým z Uherského Hradiště skóroval čtyřikrát. Na straně Sigmy jsou to pak třígóloví Michal Hubník, Michal Ordoš, Patrik Siegl a Pavel Hapal.

Hlavním rozhodčím zápasu mezi Sigmou a Slováckem bude Michael Kvítek. Asistentem bude Jaroslav Kubr a Alexandr Černoevič. U videa bude Miroslav Zelinka společně s asistentem Markem Podaným.

Další články