• A-tým

Shrnutí přípravy: Sedm zápasů a vítězství na Tipsport Malta Cupu

  • 5. 2. 2024

Necelý týden zbývá do startu jarní části FORTUNA:LIGY, do níž Sigma vstoupí zápasem v Liberci, první domácí duel je na programu v sobotu 17. února proti Hradci Králové. Během uplynulých čtyř týdnů sehráli Hanáci sedm přípravných zápasů v Česku, na Maltě a v Turecku s bilancí 2 výher, 3 remíz a 2 porážek. Tři hráči vstřelili po dvou gólech: Moses Amasi, Ebrima Singhateh a Lukáš Juliš, jednou se do střelecké listiny zapsali také Filip Zorvan a Jan Fortelný.

Svěřenci trenéra Václava Jílka se poprvé sešli 4. ledna. Přípravu odstartovalo dvoudenní testování na Katedře přírodních věd v kinantropologii UP.

Hned na počátku přípravy opustil mužstvo Ondřej Zmrzlý, který přestoupil do pražské Slavie. Zcela novými tvářemi v týmu Sigmy jsou naopak Ebrima Singhateh a Jakub Elbel. První jmenovaný na Hanou zamířil na roční hostování ze Slavie a na podzim působil v kádru druholigové Vlašimi. Elbel do Sigmy přestoupil z nedalekého Prostějova. Celou přípravu s áčkem absolvovali Štěpán Langer, Jan Fiala a Moses Amasi, kteří na podzim nastupovali převážně za B-tým.

Do čtyř přípravných zápasů naskočil Antonín Růsek, který se vrací po komplikovaném zranění, kvůli kterému od 18. března loňského roku nenastoupil do zápasu. Poprvé v přípravě hrál v utkání proti Trnavě na Maltě. S týmem do Turecka odcestoval také Jan Navrátil, který se zranil při rozcvičce před utkáním proti Slovácku 2. prosince.

Sigma absolvovala dva přípravné kempy. Od 8. do 16. ledna byli Hanáci ve Středomoří na tradičním Tipsport Malta Cupu, který po dvou letech znovu vyhráli. Na úvod turnaje porazili 2:0 Trnavu, následně remizovali 1:1 s Hradcem Králové a 0:0 s Austrií Vídeň.

Turnaj byl skvěle zorganizován, měli jsme tu skvělé podmínky, mám pro to jen samé superlativy. První soustředění, kdy žádný z našich hráčů neměl zdravotní problém, což je na začátku přípravy velmi důležité. Hráli jsme tu proti výborným soupeřům,“ zhodnotil Tipsport Malta Cup trenér Václav Jílek.

Následovaly dva zápasy Tipsport ligy na umělce v Prostějově. Nejprve Sigma přestřílela Prostějov 3:2, následně prohrála 0:2 s Kroměříží.

Celý minulý týden Hanáci byli na herním soustředění v Turecku, kde vyzvali bulharský Ludogorec, s nímž prohráli 1:3. V generálce pak remizovali 1:1 s dánským Vejle.

„V Turecku jsme měli výborné tréninkové plochy, potkali jsme tu dva kvalitní soupeře. Ke stoprocentní spokojenosti mi chyběl jen kvalitnější výsledek. Chtěli jsme soustředění zakončit vítězně. Důležitost výsledků ale přijde hlavně v sezóně. V sestavě jsou ještě dva otazníky, máme však týden na to, abychom to vyladili,“ řekl Jílek po generálce.

Střelci v přípravě:

2 – Moses Amasi, Ebrima Singhateh, Lukáš Juliš

1 – Filip Zorvan, Jan Fortelný


Výsledky v přípravě:

SK Sigma Olomouc – FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Branky: 36. Zorvan (pen.), 46. Amasi.

Sestava: 1. poločas: Stoppen – Pokorný, Beneš, Novák – Křišťál, Breite, Pospíšil, Elbel – Fortelný, Singhateh (32. Fiala), Zorvan. 2. poločas: Stoppen – Chvátal, Matys, Vraštil, Sláma – Dele, Ventúra – Vodháněl (78. Růsek), Langer, Amasi – Fiala (60. Zifčák). Trenér: Václav Jílek.


SK Sigma Olomouc – FC Hradec Králové 1:1 (0:1)

Branky: 47. Fortelný – 36. Hais.

Sestava: 1. poločas: Macík – Vraštil, Matys, Novák – Chvátal, Breite, Dele, Sláma – Vodháněl, Langer – L. Juliš. 2. poločas: Macík – Křišťál, Pokorný, Beneš, Elbel – Ventúra, Pospíšil – Fortelný, Zorvan, Amasi – Singhateh. Trenér: Václav Jílek.

SK Sigma Olomouc – FK Austria Vídeň 0:0

Sestava: 1. poločas: Stoppen – Pokorný, Beneš, Vraštil – Chvátal, Ventúra, Zorvan, Langer, Elbel – Singhateh, Juliš. 2. poločas: Stoppen – Křišťál, Matys, Novák – Zifčák, Breite, Pospíšil, Sláma – Vodháněl, Fiala, Fortelný (79. Růsek). Trenér: Václav Jílek.


SK Sigma Olomouc – 1.SK Prostějov 3:2 (1:0)

Branky: 12. Amasi, 56. Juliš, 60. Singhateh – 50. a 87. Matoušek.

Sestava: 1. poločas: Macík – Křišťál, Matys, Novák – Zifčák, Langer, Pospíšil, Sláma – Vodháněl, Růsek, Amasi. 2. poločas: Macík – Chvátal, Pokorný, Vraštil, Elbel – Dele, Zorvan – Fortelný, Fiala, Singhateh – Juliš. Trenér: Václav Jílek.


SK Sigma Olomouc – SK Hanácká Slavia Kroměříž 0:2 (0:1)

Branky: 45.+1 Matoušek, 60. Houser.

Sestava: 1. poločas: Digaňa – Křišťál, Matys, Novák – Chvátal, Dele, Breite, Elbel – Fortelný, Fiala, Zorvan. 2. poločas: Digaňa – Křišťál, Pokorný, Vraštil, Elbel (65. Fiala) – Langer, Ventúra – Zifčák, Růsek, Amasi – Singhateh. Trenér: Václav Jílek.

SK Sigma Olomouc – PFC Ludogorec Razgrad 1:3 (1:2)

Branky: 18. Juliš – 9. Tekpetey, 34. Duah, 87. Rick.

Sestava: Macík (46. Stoppen) - Pokorný, Vraštil, Novák (46. Zorvan) - Chvátal (64. Křišťál), Breite (64. Langer), Ventúra (46. Fortelný), Sláma (76. Elbel) - Vodháněl (64. Amasi), Juliš (64. Fiala), Singhateh (46. Pospíšil). Trenér: Václav Jílek.


SK Sigma Olomouc – Vejle Boldklub 1:1 (0:0)

Branky: 85. Singhateh (pen.) – 90.+3 Lind

Sestava: Macík – Pokorný, Beneš (61. Vraštil), Novák (61. Fortelný) – Chvátal (61. Křišťál), Pospíšil (46. Ventúra), Breite (80. Dele), Zorvan (61. Langer), Sláma – Vodháněl (61. Amasi), Juliš (61. Singhateh). Trenér: Václav Jílek.

Další články