• A-tým - ohlas

Jílek: Situace na hráče působí. Rozhodl důraz v šestnáctce

  • 25. 2. 2024

​Bodově chudé jaro pokračuje i po utkání v Českých Budějovicích. Hanáci podlehli na půdě posledního týmu tabulky v neděli domácímu Dynamu 1:2. Vstřelili tedy alespoň první jarní gól. „To je ale hodně slabá útěcha,“ řekl na tiskové konferenci po utkání trenér Václav Jílek.

Ten poslal poprvé v sezoně do základní sestavy Jiřího Spáčila a Filipa Uriču, pro kterého to byl dokonce první start v základní sestavě v kariéře. Na lavici naopak usedl Lukáš Juliš.

„Udělali jsme změny v sestavě a po nepřesvědčivých výkonech do toho trochu sáhli. Slibovali jsme si lepší výkon z pohledu nasazení a agresivity. Nutno říct, že prvních patnáct minut se to moc nedařilo a my jsme se hledali. Byli jsme zbytečně nervózní, nepodrželi jsme kvalitně balon a nebyli nebezpeční,“ hodnotil Jílek.

„Pak se to po patnácté minutě zlomilo. Měli jsme tam sérii rohových kopů a příležitosti. Měl tam minimálně dvě Lukáš Vraštil i Ibra Singhateh. Ale je to o dohrávání a řešení finální fáze. Možná jsme byli opticky trochu lepším týmem, ale kýžený první gól, abychom šli do vedení, jsme nevstřelili,“ pokračoval trenér Sigmy

„Ve druhé půli jsme chtěli pokračovat, ale rozhodl důraz v naší šestnáctce. První gól byl dlouho signalizovaný balon do vápna, jednoduchá situace. Čermák tam přeskočil jednoho z obránců a Králik to zavíral na zadní tyči a dal gól. Během krátké chvíle navíc soupeř přidal druhý gól, kde jsme zase špatně reagovali na náběh Ondráška. Tam se zápas rozhodl,“ řekl Jílek.

„Klukům nemohu upřít snahu, že by to nechtěli otočit. Když už jsme dali gól na 2:1, tak Honza Vodháněl byl bohužel pro nás v těsném ofsajdu. Po vyloučení to bylo na jednu bránu a bylo otázkou, jestli to domácí uskáčou. Když jsme snížili a měli nějakých pět sedm minut, tak jsem věřil, že jsme schopní aspoň bod odvézt, ale chyběl nám větší klid a přesnost. Centrů bylo dost, ale dva za čáru a dva do rukavic gólmana. Čas se pak rychle ztrácel,“ konstatoval trenér.

Při dotazech novinářů došlo i na to, zda viděl oproti třem předchozím nevydařeným utkáním nějaký posun. „Viděl jsem větší energii týmu, pokud pominu prvních 15 minut. Pak už ten život a energie byl lepší. Přesto bych řekl, že pokud chceme sbírat body a vyhrávat, musí to být ještě silnější. Očekával bych to hlavně od starších a zkušenějších hráčů. I když jich dnes na hřišti od začátku tolik nebylo, ale dostali se tam,“ má jasno kouč.

Stejně tak to, že ve čtvrtém utkání konečně Filip Novák prolomil střelecké mlčení, nemohlo vyvážit zklamání z porážky.

„Je to slabá útěcha. Při konstelaci výsledků u našich soupeřů a naší neschopnosti sbírat body, jsme se k dnešnímu zápasu upínali, že by to mohl být ten zlomový moment, hodně by nám to pomohlo. Hlavně po mentální stránce. Na hráče ta situace působí. Je potřeba se od toho oprostit, ale nejvíc pomáhá vítězný zápas a ten jsme neabsolvovali,“ dodal trenér.


Další články