• A-tým - ohlas

VIDEO: Saňákova první tiskovka. Energie, recept na změnu a sázka na lásku

  • 2. 3. 2024

​Takřka dvacet minut odpovídal nový trenér Sigmy Jiří Saňák na dotazy novinářů po remíze 2:2 s Bohemians. Byť výsledek nebyl takový, jaký si všichni přáli, viděl kouč ve výkonu vedle chyb i řadu pozitiv a věří, že se povede brzy negativní sérii výsledků ukončit. „Ale je jasné, že to nepřijde hned. Musíte si to zasloužit. Viděl jsem vůli se porvat, na chybách budeme pracovat,“ slíbil.

Utkání hodnotil Saňák spíše z pohledu výkonu, který byl podle jeho názoru živější než v předešlých jarních vystoupeních.

„Viděl jsem v zápase to, co jsem chtěl vidět. Pro nezaujatého diváka to musel být velice zajímavý zápas. Oba týmy chtěly vyhrát. Oba týmy vstoupily do zápasu slušně. Bohemka vstřelila úžasný gól, byl jsem ale rád, že to s námi moc nezamávalo a zvládli jsme to otočit. Z jediné vážnější situace jsme pak dostali gól. Ale z hlediska výkony jsem byl spokojený. S tím, že jsme neuvadli. Zajímala mě energie týmu, aby se zvedla a to jsem viděl,“ uvedl.

„Do druhé půle jsme vstoupili dobře, měli jsme tam dvě tyče. Musím ale uznat, že pak nám dělala Bohemka problémy ve středu hřiště a my jsme si s tím neporadili. Mohli klidně vyhrát. Rozhodnout mohl ke konci i Martin Pospíšil, když to Hybš vyhlavičkoval z branky. Ale asi by to bylo nezasloužené. Remíza je asi spravedlivá. Bod beru. Jak už jsem řekl, co jsem chtěl vidět, to jsem viděl a na tom musíme postavit naši další tvrdou práci,“ doplnil Saňák.

Právě jen poctivou prací se podle něj může tým zase nastartovat.

„Jestli je dnešní bod ztráta nebo zisk, to záleží, jak se na to podíváte. Zápas má nějaký vývoj a respektuji i soupeře. Respektuji i hráče, kteří se vydali. To je asi nejdůležitější. Zaručit výsledek nikdy nemůžete. Krásy fotbalu jsou, že to nepřijde hned. Musíte si to zasloužit a jít si pro to vítězství. Musí to trvat, než si přijdeme pro vítězství. Jak jsem říkal, že jsem tam viděl to, co jsem chtěl, tak teď to musí být vidět i v dalších zápasech. Tahle spravedlnost funguje. Nikdo tady není kouzelník. Kluci si to uvědomili. Viděl jsem tam soubojovost, chtěli se porvat. To, že tam byla i spousta chyb, to je jasné, ale budeme na tom pracovat,“ řekl Saňák.


Energii mu do týmu pomohli dostat noví asistenti.

„Přišli také Ivoš Gregovský a David Bernatík, což jsou takové duracellky. Až jim někdy říkám, co berou. Přinesli tam energii a hodně to hecovali. Nemluvil bych o tom, že jsme něco změnili. Budu se opakovat. Klukům to není jedno, chtějí se s tím poprat. Je tady logická nespokojenost, protože všichni chceme vyhrávat. Já jsem tady od toho, abych se pro ně s týmem obětoval a pomohl jim. To mě na tom baví, dostat se z toho dna nahoru. Když tak budeme fungovat jako celý klub, od šéfů až po uklízečky, tak to půjde. Tohle je recept, nikde jinde ho nehledám. Jsem o tom přesvědčený, je to ze života,“ řekl Saňák.

To, že ve druhém poločase měla vyjma úvodu a úplného konce navrch Bohemka, nijak nezastíral.

„Nedařilo se nám pokrýt střed. Martin Hála hrál nejdřív z kraje a pak začal hrát pod hrotem. Myslím, že do takové 50. nebo 55. minuty člověk nevnímal, že by hrál Beran nebo Hrubý, ale pak nás začali přehrávat. V tu chvíli jim to sedlo, přehrávali nás a tahali jsme za kratší konec. To se ale stane, stejně jako se to stalo v prvním poločase Bohemce a zase jejich trenér Veselý bude přemýšlet proč.“

Kromě toho ocenil krásné góly Bohemians. Především v kvalitě provedení Prekopa, respektive Hály, viděl rozhodující faktor, než že by přehnaně kritizoval Denise Ventúru, který zřejmě měl hlídat klíčový prostor.

„V prvním gólu bych viděl hlavně krásu toho, jak to Prekop převzal a švihnul to tam. Možná tam mohl být Denis, možná tam mohl vystoupit stoper, ale bylo to rychlé. Ve druhém případě jsme ten prostor nepohlídali dobře. Tam asi mohl zareagovat lépe. Dobře to tam přečíslil Hůlka a Denis se nechal trochu strhnout a pak už tam nebyl. Martin Hála nás pak vymíchal, ač víme, jaké má kvality. To byla zase jeho dobrá práce,“ uvedl Saňák.

Krátce pohovořil Saňák také o tom, proč se rozhodl pro rozestavení se čtyřmi obránci, přičemž na krajích operovali trochu netradičně Filip Novák a především Lukáš Vraštil.

„Jasno jsme měli asi tak ve čtvrtek. Byla to trochu reakce na soupeře. Víme, že Bohemka je silná v soubojích. Čekali jsme silné hráče na krajích. Z toho důvodu jsme na kraje dali Lukáše Vraštila a Filipa Nováka, kteří mohou hrát i stopery, na druhou stranu v kariéře už na těch postech v minulosti hráli. Chtěli jsme eliminovat i sílu centrů od Kovaříka z levé strany, což si myslím, že se nám celkem povedlo. V předchozích zápasech jich tam létalo mnohem víc," vysvětlil Saňák.

U střelce první branky Jana Fortelného, který se po delším čase objevil v základní sestavě, Saňák vsadil na euforii, ve které se nachází čerstvý otec.

„Vsadil jsem na lásku. Honzovi se narodilo v týdnu dítě. Martin Pospíšil, když se mu narodilo dítě, měl nejlepší fazónu. Tak jsem na to vsadil stejně. A to, že hrál zleva bylo proto, že vpravo jsme měli Vodháněla, který je z té strany nebezpečný a zároveň jsme nalevo chtěli mít také živo.“

Všechny odpovědi Jiřího Saňáka si můžete prohlédnout ve videu.


Další články