• A-tým - preview

Hanáci v sobotu míří do Ostravy. Ve Vítkovicích vyzvou Baník

  • 8. 3. 2024

Na horkou půdu do Ostravy míří v sobotu Hanáci. Od 18 hodin si to na Městském stadionu ve Vítkovicích rozdají s Baníkem. Mužstvo trenéra Jiřího Saňáka bude chtít konečně zlomit čekání na první jarní tří bodový zisk.

Sigma má Baníku co vracet. Na konci září podlehla na Andrově stadionu Slezanům 0:3, když většinu zápasu hrála v početní nevýhodě. V minulém ročníku se jí však podařilo ve Vítkovicích uspět. V prvním utkání sezóny 2022/23 zvítězila 3:0.

Trenér Jiří Saňák i jeho svěřenci se na zápas v Ostravě těší. „Ať už hrajeme proti Baníku doma nebo venku, je vždycky skvělá atmosféra. Jsou to zápasy, pro které fotbal děláte. Těšíme se, bude to zápas pod světly, což já osobně miluju. Je to svým způsobem derby. Přirovnal bych to k tomu, když zápasník MMA má hlavní zápas dne v O2 Areně, tak přesně to máme my zítra,“ řekl před sobotním kláním trenér Sigmy.

Baník se v posledních třech utkáních rozjel, vybojoval sedm bodů a upevnil si pozici v elitní šestce. Na osmou Sigmu si vypracoval čtyřbodový náskok. V minulém kole tým, který vede olomoucká fotbalová legenda Pavel Hapal, těsně zvítězil 1:0 ve Zlíně.

Obvykle se o těchto zápasech mluví tak, že není třeba hráče ani motivovat. Jako trenér chcete, aby hráči měli maximální motivaci do každého zápasu i do každého tréninku. Samozřejmě realita je někdy trochu jiná, vstupují do toho nejrůznější situace, třeba životní, kdy se řeší nějaký osobní problém. V takových zápasech jako nás čeká, může někdy hrozit zase přemotivovanost. Jsme tu od toho, abychom hráčům pomohli. Někoho je třeba povzbudit, jiného zase zklidnit,“ pokračoval Saňák.

Jednou z největších opor Baníku je Brazilec Ewerton, hostující ze Slavie. Záložník vstřelil už sedm gólů a je nejlepším střelcem Slezanů. Stejný počet branek vstřelil i Abdullahi Tanko, který však kvůli karetnímu trestu nebude moct do zápasu nastoupit.

Baníku chybí Tanko a Adediran, ale máme zprávy, že připravení budou další dva útočníci. Mají zase jiné přednosti. Baník má každopádně kvalitní kádr, takže nepochybujeme, že je nějak nahradí,“ varuje před hrozbami Ostravy Saňák.

Jedničkou v bráně je Jiří Letáček, který odchytal doposud každý ligový zápas Baníku v této sezóně. Hned v sedmi utkáních udržel čisté konto a v tomto ohledu se řadí mezi nejlepší gólmany ligy.

Luděk Mikloško už skládá tým přes rok. Baník přivádí kvalitní hráče. Ne nadarmo se v tabulce pohybují tam, kde jsou. Čeká nás jeden z výborných soupeřů v lize. Je to jeden z přímých soubojů o místo v top šestce, ale liga celkově je extrémně vyrovnaná a důležitý je každý zápas a každý bod,“ zakončil Saňák.

Zápas mezi Baníkem a Sigmou bude řídit Dominik Starý, jemuž budou asistovat Jan Váňa a Lukáš Slavíček, čtvrtým sudím bude Vít Zaoral. K videu zasedne Tomáš Kocourek, jehož asistentem bude Jakub Hrabovský.

Přímý přenos zápasu, jehož výkop bude v sobotu v 18 hodin, bude vysílat O2 TV Sport.


Další články