• B-tým - ohlas

Předvedli jsme dominantní výkon a zaslouženě vyhráli, řekl spokojený Janotka po Opavě

  • 7. 4. 2024

Trenér Tomáš Janotka potřetí na jaře dovedl svůj tým k vítězství na Andrově stadionu. Výhru nad Opavou zařídil proměněnou penaltou Pavel Zifčák. „Jsme spokojení s výsledkem i výkonem. Předvedli jsme dominantní výkon, zaslouženě jsme zvítězili. Po 21 kolech jsme tam, kde jsme si možná ani nesnili,“ pravil šťastný Janotka. Rezervě Sigmy patří po 21 kolech sedmá pozice v tabulce druhé ligy.

Opavu jste porazili 1:0 gólem z penalty. Jak zápas hodnotíte?

Jsme spokojení s výsledkem i výkonem. Předvedli jsme dominantní výkon, zaslouženě jsme zvítězili. Pokud se nepletu, Opavu jsme nepustili ani do jedné brankové příležitosti. Až v závěru jsme čelili nákopům, ty jsme ale skvěle uskákali. Opava se v první půli dostala asi třikrát na naši polovinu, naše aktivita byla znát. V ofenzivě i defenzivě. Kluky chválím za skvělé nasazení, výbornou pracovitost, aktivitu a chuť, s jakou hráli. Bylo vidět, že jsme měli více energie. I v kontextu toho, že Opava za sebou měla náročný zápas proti Spartě v poháru. To nic nemění na tom, že jsme zaslouženě vyhráli, kluci za tím šli. Udělali jsme důležitý krok, v tabulce se to totiž mele. Po 21 kolech jsme tam, kde jsme si možná ani nesnili.

Dnes tomu chyběl asi jen druhý gól. Trefili jste se, v uvozovkách, pouze z penalty.

Jednoznačně. Myslím si, že to bylo o notné dávce trpělivosti. Věděli jsme, že Opava moc gólů nedává, ale zároveň i málo dostává. Zápas nám to jednoznačně ukázal. Jsem rád, že jsme první gól dali my a nemuseli jsme dotahovat. Měli jsme přidat určitě pojišťující gól, třeba Muritalou, v závěru jsme mohli být více klidnější. Jsem ale rád, že jsme to zvládli, navíc s čistým kontem. To je obrovská zásluha všech kluků na hřišti. Skvěle se organizovali a doplňovali. Je to třetí nula v řadě, je neskutečné, jak jsou kluci schopni doma hrát a bránit. Dobře napadat, být aktivní a bránit, to byla naše motivace do jara. Po podzimu jsme byli v tabulce domácích zápasů nejhorší, jsem rád, že se nám to pomalu otáčí. Před našimi fanoušky je důležité vyhrávat.

Dnes byl opět vidět Jáchym Šíp. Gól sice nedal, ale po zákroku na něj jste kopali penaltu.

Je vidět, že si věří a má sebevědomí. Góly každého hráče nějakým způsobem nabijí. Z Jáchyma se stává jeden z našich nejproduktivnějších hráčů. Má lví podíl na penaltě. Stejně tak jsem ale rád, že se trefil Zifi. Protrhl střeleckou smůlu a impotenci, kterou měl z předchozího období. To mu pomůže a nabije ho to. Skvělý míč za obranu dal při zmíněné akci Dohnálek. Penalta šla ruku v ruce se skvělou akcí.

Počítal jste s tím, že byste Opavu mohli uštvat?

Byl to náš záměr. Chtěli jsme nějakým způsobem tempovat hru, ať už první, nebo druhý poločas. Měli jsme na střídačce šest hráčů, plnohodnotně nachystaných. Tři se nám nevešli do nominace, v tomhle je to nekompromisní. Apelovali jsme na hráče, aby si vážili toho, že jsou v nominaci a na hřišti nebo na střídačce. A aby nepromarnili ani sekundu, kterou na hřišti dostanou. To se bezezbytku ukázalo, kluci moc chtěli.

Trenér Opavy vyzdvihnul, že B-tým má jasně danou herní mapu.

Já jsem pes na organizaci hry. Minulý týden jsme strávili po Žižkovu dost času u videa. Na Žižkově jsem nebyl spokojen s defenzivním chováním týmu v první půli. To, co musíme mít, je jasná organizace v defenzivě i ofenzivě. Nechceme přecházet z jednoho rozestavení na druhé, musíme mít jeden styl zažitý. V momentu, kdy nám kluci rotují, tak musí do našeho stylu zapadnout a pomoct si. Ti, co to mají zažité z podzimu, ví, do čeho naskočí. Musí být schopni se brzy adaptovat a reagovat. Naším cílem je, abychom měli herní tvář a jasnou organizaci hry. Z toho to všechno vychází. Potom věříme, že se ukáží naše individuální kvality.

Co říkáte na výkon Adama Dohnálka?

Dohny už v dorostu předváděl naprosto stabilní výkonnost, patřil mezi lídry týmu v rámci devatenáctky. Zdobí ho skvělá a konstruktivní rozehrávka, vyhodnocení, klid na míči. Má dobré organizační schopnosti, je vysoký, soubojový. Nějaké limity má, ví o nich a pracujeme na jejich zlepšení. S Fandou, nebo minule s Vrašťou odehrál skvělé zápasy.

Kdy byste mohli mít jistou záchranu ve druhé lize?

To netuším. Vypadá to, že ve druhé lize nechce snad nikdo postoupit, ani sestoupit. Vše se kumuluje ve středu tabulky. O překvapivé výsledky není nouze, zápasy jsou nečitelné. Každý může s každým vyhrát. Máme postupné cíle. V březnu jsme si řekli, že se podíváme na konce měsíce na tabulku. Teď jsme si řekli, že se podíváme na konci dubna. Zajímá nás konkrétní zápas.

Další články