• Mládež

Osmnáctka přejela Zbrojovku Brno

  • 7. 4. 2024

Týmy Sigma Olomouc U18 a U16 odehrály svá utkání 20. kola Moravskoslezské ligy dorostu. Osmnáctka zvítězila po poločasovém vedení 1:0 celkově 5:0 nad Zbrojovkou Brno, dvě branky dal Jáchym Foldyna. Šestnáctka hrála s Brnem dlouho nerozhodně, v závěru byli šťastnější hosté, kteří brankou v 90. minutě získali tři body.

Sigma Olomouc U18 hostila v Řepčíně soupeře z Brna a v první půli se do něj s vervou pustila. Úvodní tlak gradoval po čtvrthodině hry, kdy se po odrazu trefil razantně kapitán Filip Oříšek. Brno se oklepalo a mohlo srovnat, Sigmu však podržel brankář Daniel Koleček. Domácí tým měl pak několik šancí ke zvýšení stavu, ale nepodařilo se. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0.

Do druhé půle vstoupila Sigma s cílem navýšit vedení a získal klid do hry, ale podařilo se to až po dvaceti minutách, kdy se po kolmici dostal do samostatné akce David Drábek a přidal uklidňující gól. O šest minut později navýšil vedení forvard Martin Škoda a bylo rozhodnuto. Pak se ještě dvakrát trefil střídající Jáchym Foldyna. Nejprve si navedl míč zprava do středu a levačkou z dálky dával na 4:0, po další pěkné akci si naběhl mezi stopery a stanovil konečný výsledek 5:0. V dalším kole hraje v sobotu aktuálně druhá Sigma na hřišti čtvrtého Třince.


Hodnocení trenéra Petra Kobylíka:

Byl to hodně těžký zápas a výsledek úplně neodpovídá průběhu. V první půli jsme hráli výborně, Brno jsme pustili jen do jediné šance, kdy nás výborně podržel brankář Koleček. Kdyby Zbrojovka vyrovnala, měli bychom to hodně těžké. Ale výkonem jsme navázali na předchozí zápas v Hlučíně, dostupovali jsme hráče, hráli jsme náročný, fyzický fotbal. Jediné, co mě mrzí, že jsme v první půli neproměnili nějakou z dalších příležitostí. Ve druhé půli jsme chtěli co nejrychleji přidat druhý gól, abychom se uklidnil, povedlo se to nakonec až po dvaceti minutách, ale pak už Brno nemělo nic a v poklidu jsme si to pohlídali. Vzadu to bylo velmi zodpovědné od kluků, kombinačně to bylo také velmi dobré, s každým hráčem jsem byl dnes maximálně spokojen. Daří se nám posunovat výkonnost, kluci věří tomu, co trénujeme, fotbal je baví, nešetří krokem. Hlavní je, že hrajeme jako tým, to je základ a pro mě to nejdůležitější.“


SK Sigma Olomouc U18 – FC Zbrojovka Brno U18 5:0 (1:0)

Branky: 77. a 86. Foldyna, 15. Oříšek, 65. Drábek, 71. Škoda.

Rozhodčí: Vejtasa – Petrásek, Pospíšil. ŽK: Holec, Ondřej - Kříž. Diváků: 52.

Sigma: Koleček – Táborský (46. Kolařík), Holec, Miler, Petráš – Ondřej – Oříšek, Vaculík (72. D. Lorenc), Drábek (79. Činčara), Nguyen (46. Foldyna) – Škoda (78. Hottek). Trenér: Petr Kobylík.


Šestnáctka byla v moravském derby v první půli lepším týmem, držela Brno na jeho polovině, ale dobývání obranné tvrze Zbrojovky se nedařilo gólově zlomit. Sigma měla pár nebezpečných střel, ale ty pokryl velmi dobře chytající brankář Zbrojovky.

Ve druhé části utkání Brno srovnalo hru, dvakrát zahrozilo rychlým brejkem na polovině Hanáků, ale taky se mu nedařilo skórovat. Sigma měla šance, ale nešlo o tutovky, finální přihrávka se dnes Olomouci nedařila.

V závěru zápasu přišel v 90. minutě odkop od brankáře Brna, prohraná hlava na středu hřiště, útok po křídle a gól Klímy. Zbrojovka se dostala do vedení 1:0. Sigma ještě zkusila jeden útok, ale Brno si nakonec body utéct nenechalo. Šestnáctka podlehla 0:1. V dalším kole hraje Sigma Olomouc U16 v sobotu na hřišti Třince.


Hodnocení trenéra Tomáše Vasiljeva:

Jsme samozřejmě zklamaní z porážky, protože jsme nebyli určitě horším týmem, minimálně remíza by utkání slušela více. Kdybychom podali super výkon, tak zvítězíme, ale už jsem od některých hráčů viděl lepší výkony. Předfinální fáze byla dnes velmi dobrá, ta finální se nám bohužel nedařila. Stoprocentní šanci jsme si nevytvořili. Centy končily nepřesností, nebo je blokovala obrana hostí. Měli jsme tam pár střel, ty zase pochytal dobrý gólman hostí. Kluci musí zvednou hlavy nahoru, je zase dobré, že si zažijí i takovýto zápas, kdy prohrají gólem z poslední minuty. Nelze vyhrát vše a teď bude důležité se z toho zvednout, makat naplno v tréninku a vyhrát další zápas, odčinit tuto prohru.“


SK Sigma Olomouc U16 – FC Zbrojovka Brno U16 0:1 (0:0).

Branka: 90. Klíma

Rozhodčí: Petrášek – Vejtasa, Pospíšil. ŽK: Toman, Lužný – oba Brno. Diváků: 80.

Sestava Sigma U16: Hruban – Chytil, Pavlištík, Vyroubal, Sandr – Skácel (75. Liďák), Pšenica, Kaštyl – Horák (75. Grepl), Hilbert (88. Marek), Vaněk (63. Di Cuia). Trenér: Tomáš Vasiljev.

Další články