• A-tým - ohlas

Saňák: Klobouk dolů před týmem. Kluci tam nechali srdce. Bod bereme

  • 21. 4. 2024

​Trenér Jiří Saňák byl potěšený z remízy v pražském Edenu i z výkonu týmu, který na hřišti nechal srdce. „Bereme bod všemi deseti a s pokorou. Slavia nás dostala pod velký tlak. Pomohl nám Tadeáš Stoppen a vysoká efektivita,“ řekl kouč.

Jak hodnotíte zápas?

Bod bereme všemi deseti. Slavia hrála výborně. Přežili jsme očekávaný tlak v prvních dvaceti minutách, kdy nás podržel Táda Stoppen a štěstěna. Díky tomu jsme se mohli o něco pokusit. Pomohla nám hodně naše efektivita. Dostali jsme Slavii trochu pod psychický tlak. Musím říct, že od našich kluků jsem viděl, že na hřišti nechali srdce a s tím jsem spokojený Věřím, že i naši fanoušci. Bod tedy s pokorou bereme, protože Slavia nás dostala pod velký tlak.

Když jste viděl, jak se to na vás valí, věřil jste, že se tomu tlaku dá odolat?

Věřil jsem, vždycky věřím. Ale když tam potom stojíte, tak je to opravdu kolotoč. To, co jsme odběhali, bylo obdivuhodné. Na druhou stranu, když vidíte, jakým způsobem je schopné mužstvo jako Slavie hrát, tak jste toho rád součástí. Musím smeknout před klukama, jak bojovali. Atmosféra, fanoušci, jak vytvořili tlak. Klobouk dolů před týmem.

Co byste řekl k výkonu Pavla Zifčáka, který byl na hrotu sám a proč dostal přednost před Lukášem Julišem.

Byl to dnes obětavý výkon celého týmu. Pomohlo nám určitě i to, že už jsme v prostřední skupině. Pavel si řekl o nominaci užř v minulém zápase. Lukášovi Julišovi jsme chtěli dát trochu odpočinku, Tíha ofenzivy na něm byla dlouhodobě. Jsem rád, že jsem to mohl udělat, protože tlak na něj už byl. A Pavel to chytil za správný konec.

Věřil jste, že by při druhém gólu mohl být ofsajd?

Abych řekl pravdu, tak máme tablet. Ale nechci se na to dívat, abychom kontrolovali rozhodčí. Chci se dostat do toho, že budeme respektovat lidi, kteří to mají dělat. Nechci se dostávat do špatných emocí a hodnotit něco, co mi nepřísluší. Vždycky doufáte, když rozhodčí něco zkoumají. Při zápase jsem se na to ale nedíval a teď zatím také ne. Už jsem to říkal při minulých zápasech, pojďme věřit tomu aparátu. Oni to také nemají jednoduché. Já občas pískám na tréninku a je to fakt těžké. Třeba příště to budeme moct rozhodnout s kalibrovanou čárou, ale bez ní to rozhodčí mají těžké.

Neuvažoval jste, že byste místo Zifčáka poslal na hřiště ne Juliše, ale jiného defenzivního hráče?

Při zápase mě to nenapadlo. Chtěli jsme tam Juldu dát, ale věděli jsme, že už máme poslední vstup, tak jsme Pavla trochu ignorovali, protože on už se hlásil o střídání dřív. Dělali jsme, že ho nevidíme.

Co byste řekl ke dvěma vstřeleným gólům?

Sázeli jsme na standardní situace. Jsem rád, že nám to vyšlo, že kluci s realizáku to s hráči dobře připravili. Druhý gól, to je přesně situace, kterou v případě, že chcete na Slavii nebo v podobných zápasech uspět, musíte využít. Nám se to podařilo a asi proto máme bod. Bez té dokonalé efektivity bychom ho asi nezískali.

Jak jste se na zápas připravovali? Co byla vaše taktika? A z kterých zápasů jste čerpali?

Chtěli jsme eliminovat Slavii v křídelních prostorech , protože tam je Slavie skvělá a rotaci hráčů mají možná nejlepší u nás. Neporadilo si s tím i dost evropských týmů. Přehodili jsme pak Filipa Uriču s Jáchymem Šípem, protože Uriča má lepší předpoklady, aby to tam odběhal s Davidem Douděrou. Díky tomu jsme se tomu poprali líp. Chtěli jsme taky eliminovat náběhy za obranu, protože Slavia tam chodí ve více lidech a byla to opravdu výzva. A ze kterých zápasů jsme vycházeli? Z Plzně moc ne, protože Plzeň hraje jiným způsobem, ale něco tam také bylo. Spíš ale z domácích zápasů s Libercem a Bohemkou.

Potrápíte příště stejně Spartu?

Věřím v to. Mělo by být u nás vyprodáno. Bude to svátek. Naší povinností bude poprat se s tím co nejvíc. Obzvlášť teď, když už na nás není ten balvan v podobě skupiny o záchranu.

Slavia měla 26 střel, 8 na branku. Vaše obrana v čele s brankářem Stoppenem to přečkala. Co říct k jeho výkonu, i když občas zdržoval?

Tadeáš nás podržel. Slavia má velkou sílu a vypracovala si hodně střeleckých pokusů. Před týmem bych ale chtěl smeknout v tom, že jsme spoustu těch střel odvedli mimo, případně donutili soupeře, aby nebyl přesný. Pro Tadeáše to nebylo jednoduché, když na něj pískala celá tribuna. Já jsem na něj několikrát mával, aby rozehrával dřív, ale jsem rád hlavně, že to zvládl a nesedl si z toho na zadek.


Další články