• A-tým - preview

Základní část jde do finiše. Sigma v neděli vyzve mistrovskou Spartu

  • 26. 4. 2024

Maraton třiceti zápasů jménem základní část FORTUNA:LIGY jde o nadcházejícím víkendu do finiše. Olomoucké fotbalisty čeká ve 30. kole vedoucí celek soutěže a obhájce ligového titulu – Sparta Praha. Na vyprodaném Andrově stadionu se bude hrát od 15 hodin.

Těšíme se na zápas moc, protože vyprodaný stadion do posledního místa je u nás unikátní situace. Tohle jsou ty chvíle, pro které fotbal děláme, je to odměna. A věřím, že budeme favoritovi dobrým soupeřem,“ říká před zápasem trenér Jiří Saňák.

Sigma do zápasu půjde z osmého místa, které si upevnila v posledních dvou utkáních, v nichž byla neporažena. Před čtrnácti dny nejprve svěřenci trenéra Jiřího Saňáka zabrali, když v oslabení porazili Jablonec 1:0 gólem Juraje Chvátala. Minulý víkend loupili proti Slavii. V Edenu se po změně stran brankami Pokorného a Zifčáka dostali už do dvoubrankového vedení, ale domácí tým ještě stihl srovnat na konečných 2:2. Na půdě Slavie bodovala Sigma po téměř devíti letech.

Remízou v Edenu Hanáci zamíchali kartami v boji o mistrovský titul. Sparta totiž porazila Ostravu 4:3 a v kombinaci s bodovou ztrátou Slavie se její náskok v čele ligy zvýšil na čtyři body. Už před utkáním v Olomouci má tým dánského kouče Briana Priskeho jistotu, že ovládne základní část.

Sparta má nejlepší útok soutěže, který soupeřům za uplynulých 29 zápasů nasázel 65 gólů. Nejlepším střelcem mužstva je Veljko Birmančevič, který vstřelil 13 gólů. Za ním následují Lukáš Haraslín (11 gólů) a Jan Kuchta (10). Dohromady tato trojice vstřelila více než polovinu branek letenského týmu. Jedničkou mezi třemi tyčemi je norský gólman Peter Vindahl, který v sezóně držel deset čistých kont, druhý nejvyšší počet v soutěži. Sparta má po Slavii druhou nejlepší ofenzivu.

Bude to zase o pokoře. Uvědomujeme si kvalitu soupeře, která je jednoznačná. Sparta je typologicky a způsobem hry trochu jiný soupeř než Slavia. K tomu, abychom uspěli i tentokrát, budeme potřebovat podobné atributy jako minulý týden. Znovu je to o víře ve vlastní síly, ale také o sebeobětování se pro tým,“ soudí Saňák.

V průběhu sezóny Sparta našla v lize pouze dva přemožitele. Nejprve na podzim podlehla 1:3 v Mladé Boleslavi, v březnu pak prohrála 0:4 v Plzni. Jinak ale ze soupeřových hřišť pravidelně vozí body a v tabulce venkovních zápasů je na první místě.

Vydařenou sezónu Sparty podtrhuje i účast ve finále MOL Cupu, do kterého postoupila začátkem dubna po vítězství nad Opavou. V něm se o trofej utká s Plzní.. Na podzim se z těžké skupiny, kdy za sebou nechala španělský Betis Sevilla, probojovala do jarních bojů, v nichž nejprve vyřadila turecký Galatasaray Istanbul, ale v osmifinále byla vyřazena anglickým Liverpoolem.

Sparta hraje dlouhodobě 3-4-3 a do toho systému i přivádí hráče. Struktura, způsob hry a celkově filozofie je odlišná od Slavie. Rozhodně bych se ale neodvážil říct, co je lepší a horší. Obě mužstva jsou vynikající. Krása fotbalu je, že k úspěchu vedou různé cesty a konkrétně Slavia i Sparta to také ukazují,“ zakončil Saňák.

Kvůli dohodám klubů nezasáhne do zápasu Jan Fortelný. V rekonvalescenci je i nadále Antonín Růsek. Ze zdravotních důvodů nenastoupí Vojtěch Křišťál a Matúš Macík.

Naposledy se Sparta v Olomouci představila v loňském roce v 1. kole nadstavbové části, kdy zde zvítězila 1:0. Minulý rok v lednu se oba soupeři rozešli smírně 1:1. Poslední vítězství Sigmy nad Spartou na Andrově sadionu se datuje na 20. dubna 2022, kdy Hanáci svého soupeře porazili 2:0. Celková bilance vzájemných zápasů je na straně Sparty, která zvítězila ve 33 z 58 utkání, které proti sobě oba týmy v samostatné české lize odehrály. Sigma porazila Letenské 11x s nerozhodně skončilo 14 zápasů.

Zápas mezi Sigmou a Spartou bude řídit Ondřej Pechanec, jehož asistenty budou Petr Caletka a Jiří Kříž. Čtvrtým sudím bude Vít Zaoral. K videu zasedne Jan Všetečka s asistentem Jakubem Hrabovským.

Další články