• B-tým - ohlas

Janotka: Přepsání rekordu a pět výher v dubnu? Kluci si zaslouží velké uznání

  • 27. 4. 2024

Popáté v řadě mohl trenér Tomáš Janotka sevřít pěst ve vítězné gesto. Jeho svěřenci totiž v sobotu odpoledne vyloupili pražskou Julisku, odkud si na Hanou vezou tři body a přesvědčivou výhru 3:0. „Kluci si zaslouží velké uznání,“ pochválil Janotka svůj tým.

Výsledek 3:0 vypadá přesvědčivě. Jak zápas hodnotíte?

Maximálně pozitivně. Vyhráli jsme na půdě lídra tabulky a velice kvalitního týmu, jakým je Dukla Praha. Musím říct, že vítězství je naprosto zasloužené. V prvním poločase jsme předvedli nadstandardní výkon, který měl vysoké parametry z hlediska ofenzivy i defenzivy. Po změně stran jsme zápas výborně dohráli. Soupeře jsme za celý zápas nepustili prakticky do žádné stoprocentní šance.

Dali jste dva rychlé góly. Určily ráz utkání?

Samozřejmě, platí, že góly dělají zápasy. Věděli jsme ale, že přestože jsme měli skvělý vstup do zápasu a dali jsme dvě rychlé branky, prakticky celý zápas ještě byl před námi. Byl před námi ještě velký kus práce.

Duklu jste prakticky k ničemu nepustili. V pátek jste říkal, že vás čeká zápas proti ligovému soupeři, což bude i od vašeho týmu vyžadovat výkony na úrovni nejvyšší soutěže.

To platí. Díky tomu, že všichni hráči předvedli vysoce kvalitní individuální výkony, jsme mohli pomýšlet na úspěch. Zároveň si myslím, že nebyl nikdo, kdo by převyšoval ostatní. Kluci ale skvěle táhnou za jeden provaz. Díky tomu, že předvedli kvalitní výkony, tak jsme na Julisce uspěli.

Na půdě lídra jste udrželi čisté konto. Když se podíváme na vaši sestavu, na stoperech byli Dohnálek s Cahelem, v bráně Koutný. V minulém ročníku to byli ještě dorostenci. Jak podle vás obstáli v této zkoušce?

Tohle jsou přesně ty zápasy, které kluky posouvají dál. Naše motivace a cíl pro kluky byl jasný. Byla to výzva. Říkali jsme jim, že mají možnost poměřit své kvality s hráči jako jsou Moulis, Mešanovič, Douděra a Hora. Jsem rád, že obstáli na výbornou.

Yunusa Muritala dnes jeden gól dal, asistoval u branky Deleho a po změně stran se mohl prosadit ještě jednou. Co říkáte na jeho progres?

Musím říct, že na jaře předvádí skvělé výkony. U něj je to otázka nastavení, pracovitosti a přístupu k fotbalu. To, co tomu dává, se mu teď vrací. Na podzim v rámci individuálního plánu nepracoval tak, jak bych si představoval. Jasně jsem mu vytyčil, jaká je má představa o tom, jak by měl fungovat. Zareagoval na to skvěle. Změnil nastavení hlavy, pracuje výborně v tréninku a začíná mít pro mančaft nesporný přínos. Dnes to jednoznačně potvrdil.

Stanovili jste bodový rekord našeho B-týmu ve druhé lize. A to máme za sebou teprve 25 kol. Jak se vám tahle statistika poslouchá?

Jsem na kluky nesmírně pyšný. Přepsali historii B-týmu a to už jim nikdo nesmaže. Statistiky jsou od toho, aby se nějakým způsobem překonávaly. Myslím si, že si to tito kluci zaslouží za své odhodlání, pracovitost a to, jak drží při sobě a makají. Na hřišti se jim všechno vrací. Pokud přepsali historické maximum, navíc po 25 kolech, tak si zaslouží velké uznání.

Po Vyškovu jste řekl, že se na konci měsíce podíváte na tabulku a vyhodnotíte si vaše postavení v ní. Jak ho hodnotíte na konci dubna?

Hodnotím to extrémně nadstandardně. Před zápasem jsem klukům ukazoval, že v rámci dubna máme v kolonce zápasů čtyři zelené kolonky, značící čtyři vítězství, a že by bylo fantastické, kdyby se nám podařilo zvládnout utkání na Dukle a mít v kolonce dubnových zápasů pět vítězství. Je neskutečné, že se nám to podařilo naplnit. Asi bych se opakoval, ale stojí za tím velké úsilí, námahy a fotbalové kvality. Bez toho by to nešlo.

Další články