• A-tým - ohlas

Saňák: Sparta vyhrála jasně. Rozhodla efektivita, náš tým naznačil potenciál

  • 28. 4. 2024

Trenér Sigmy Jiří Saňák musel po porážce 1:4 od Sparty v posledním kole základní části uznat, že Hanáci tentokrát na kvality soupeře nestačili. Alespoň určitá pozitiva ale našel v premiérové brance Jáchyma Šípa a výkonech dalších mladých hráčů. "Vidíme určitý potenciál našeho týmu do budoucna. Máme svoje limity a Sparta dnes potvrdila roli favorita," řekl kouč.

Jak zápas a porážku 1:4 hodnotíte?

Prohra 1:4 nás samozřejmě mrzí. Prohráli jsme a body patří Spartě jasně. Ale vidíme určitý potenciál našeho týmu do budoucna. Máme svoje limity a Sparta dnes potvrdila roli favorita.

Rozdíl v kvalitě byl docela velký, souhlasíte?

Ve srovnání se Spartou a Slavií máme určitě co dohánět. Jsou to velkokluby, které jsou odskočené od zbytku ligy, možná ještě plus Plzeň. Když to budu takhle brát, tak jsme se prali, co jsme mohli. Nechtěl bych to ale paušalizovat. Sparta byla pět minut výborná, dala ale gól z ofsajdu. Pak jsme ji podle mě docela eliminovali. V takových utkáních ale rozhoduje efektivita, to jsem říkal už na Slavii. Z těch málo šancí, které si vytvoříte, je potřeba je proměnit. Když nedáte takovou, co jsme měli za stavu 0:0, tak vás to vytrestá. Dostali jsme pak gól z trochu nešťastné penalty a z rohu. A za stavu 2:0 už tým jako Sparta a podobně třeba i Slavia, když se dostane do klidu a sebevědomí, tak je to hrozně těžké. Pak to vypadá mnohdy naprosto jednoznačně.

Nečekal jste, že Spartu potrápíte víc?

Vždycky chcete favorita potrápit co nejvíc, děláte maximum. Chceme být vždycky co nejvíc nepříjemní. Musíme ale vnímat i to, o čem jsem mluvil. Když dostanete dva góly ze standardek, tak už je to pak těžké. Chcete přirozeně dát na 2:1 a trochu víc to ještě otevřete a potom přijdou ty pohlavky, které nám Sparta dala a potrestala nás.

S jakým záměrem jste šli do zápasu? Oproti Slavii jste poslal k Zifčákovi dopředu i Juliše.

Záměr byl eliminovat silné stránky Sparty, středovou dvojici, která vytahuje hráče nahoru a potom vytváří prostor pro Haraslína s Birmančevičem. Myslím si, že do té pětadvacáté minuty to kluci plnili dobře. Pak po tom průběhu už to vypadalo jinak. Sparta a Slavia hrají jinak. Každý z nich má svou cestu, výbornou cestu. Když se podíváme, tak jsme možná drželi víc balon než minulý týden, ale Sparta nás v individuálních věcech hodně trápila.

Budete Pokornému hodně vyčítat zbytečný skluz před penaltou?

Každý trenér vždycky bude říkat, že skluz ve vápně může být průšvih a penalta. Hráče vždycky nabádáme k tomu, aby to nedělali. Viděl jsem to ale spíš z přemíry snahy a nedobré pozice, Kuchta tam s Frantou Matysem vyplul za ním. Budeme se snažit na tom pracovat, aby měl příště lepší pozici při tom centrovaném míči.

Co jste říkal na atmosféru, neovlivnila vaše kluky?

Bylo to úchvatné prostředí. Já jsem vnímal i naše fanoušky, kotel, který fandil nám. Neřekl bych, že to kluky poznamenalo. Pro některé hráče to ale byla taková maturita, pár mladých kluků, kteří takový zápas hráli poprvé. Jak už jsem říkal v první odpovědi, tak jsem tam viděl potenciál do budoucna pro náš klub.

Za týden jste potkali dva soupeře, kteří hrají o titul. Kdo se vám zdál silnější?

Jsou to dva různé způsoby hry. Slavii bych přirovnal k heavy metalu Liverpoolu. Hodně nahoru a dolů, hodně náběhové a rotující. Je těžké to zachytávat, protože vás přečíslují. Sparta je víc strukturovaná, mají víc individualit. Birmančevič a Haraslín, kteří jsou schopní sehrát jedničky nahoru. I v součinnosti jsou dobří, kdy vytáhnou hráče a za ně pak nabíhá Kuchta. Vidím tam víc automatismů a součinnosti. Pro trenéra je to možná čitelnější, ale z pohledu individuálních hráčů se pro nás hrálo na Spartu hůř. Má víc těch individuálních gamechangerů. Takový je můj první pocit. Ale kredit patří oběma týmům. Oba jsou výborné. Když stojíte na lavičce, tak vidíte, že je to frčák a musíme hodně přidat, abychom se jim třeba v příští sezoně přiblížili.

Čeká vás nadstavba. Je o co hrát. Rozhodne o tom, zda bude sezóna úspěšná a může rozhodnout i o vás, jestli u týmu zůstanete?

Ta druhá část otázky je pro vedení. Já to tak nechci vnímat, že je to o mně. Jsme tady jako Sigma Olomouc. Skončili jsme po základní části osmí, měli jsme nepříjemné období, které se skoro zastavilo až ve skupině o záchranu. Tonoucí se stébla chytá. My jsme se chytli a jdeme se v prvním kole poprat s Hradcem. Vidíte určitě všichni, že Hradec se pod Davidem Horejšem zvedl, takže nás čeká těžký souboj. Ale celý tým jsme nastavení na to, že se jdeme maximálně porvat. Rozhodnou ne detaily, ale každých 0,2 procent jakékoliv činnosti, jak já někdy říkám. Začíná nám takové to hokejové play-off, jiná soutěž a chceme to zvládnout.

A tedy ten úspěch a neúspěch v sezoně?

Když budeme hrát finále a budeme pak v Evropě, tak to bude úspěšné. Když hned vypadneme, tak asi i vzhledem k tomu, co jsme vyhlásili před sezónou, tak to asi neúspěšné bude. Mně jako trenérovi samozřejmě záleží i na tom, aby tým ukazoval ten potenciál a vzestupnou tendenci.

Celá tisková konference:



Další články