• A-tým - preview

Výjezd do Edenu. Sigma v neděli vyzve Slavii Praha

  • 19. 4. 2024

Základní část FORTUNA:LIGY míří do finále, zbývá odehrát už pouze dvě kompletní kola. Hanáky v něm čekají zápasy proti dvěma těžkým vahám českého klubového fotbalu. Nejprve tuto neděli budou hrát v Edenu proti Slavii Praha, následovat bude domácí zápas proti Spartě.

Olomoučtí fotbalisté minulý víkend zabrali, když po bojovném a obětavém výkonu celého mužstva porazili Jablonec. V utkání přitom dohrávali více než hodinu bez vyloučeného Jiřího Spáčila. Vítězstvím ukončili čtyřzápasové čekání na tříbodový zisk a v tabulce jsou osmí. Nyní je čeká těžká zkouška v podobně druhého celku tabulky – Slavie Praha.

Chceme potrápit favorita, být pro něj nepříjemní a pokud možno uspět. Víme, že Slavia je výborný tým, hraje náročný fotbal evropské úrovně. Víme, že to bude velká výzva, pro některé kluky nová zkušenost, ale věřím, že se připravíme dobře,“ říká před zápasem v Edenu trenér Jiří Saňák.

Sešívaní se v tabulce rvou se Spartou o vedoucí příčku. Před minulým kolem byli lídrem, ale po prohře 0:1 v Plzni, v kombinaci s vítězstvím Sparty na Bohemians se propadli znovu na druhé místo.

Je jasné, že nás čeká jiná role než v předchozích zápasech. Jedeme tam s pokorou, ale to neznamená, že nemáme šanci uspět. Jsme přesvědčení, že schopnosti na to tým má. Bude záležet na tom, jak se s tím popereme. Naší povinností je bojovat každou minutu, podobně jako třeba naposledy doma s Jabloncem. Jak jsem o tom mluvil po posledním zápase, nechat své ego v šatně a bojovat za Sigmu,“ pokračuje Jiří Saňák.

V kádru pražské Slavie je několik olomouckých odchovanců: Petr Ševčík, David Zima, Mojmír Chytil a Ondřej Zmrzlý, který do kádru našeho nedělního soupeře přestoupil v lednu tohoto roku. V týmu Slavie je i gólman Aleš Mandous, který na Hané působil tři sezóny v letech 2018 – 2021. Kromě zmíněných hráčů jsou u A-týmu další dva Sigmáci, asistentem trenéra Trpišovského je Milan Kerbr, vedoucím týmu Stanislav Vlček.

Slavia má po Spartě a Plzni třetí nejlepší ofenzivu soutěže, soupeřům nasázela v předchozích 28 kolech celkem 58 gólů. Téměř polovinu gólů obstarala dvojice Václav Jurečka – Mojmír Chytil. Zatímco Jurečka je s 15 přesnými zásahy nejlepším střelcem soutěže, o tuto pozici se dělí s plzeňským Šulcem, Chytil vstřelil o tři branky méně.

Silnou stránkou Slavie je defenziva, tu mají Sešívaní nejlepší ve FORTUNA:LIZE. Inkasovali pouze 20 gólů. Vděčí za to silné trojici gólmanů. Nejprve se v bráně střídali Aleš Mandous (16 zápasů) s Ondřejem Kolářem (6). Od počátku března ale je jedničkou Sešívaných reprezentační gólman Jindřich Staněk, který do Slavie přestoupil v zimě z Plzně.

Trenér Saňák nebude moct v Edenu využít záložníka Jiřího Spáčila, který byl v utkání s Jabloncem vyloučen. Kvůli kartám bude scházet také Jan Fortelný. K dispozici není ani útočník Antonín Růsek, který pokračuje v rekonvalescenci. Zranění jsou Matúš Macík a Vojtěch Křišťál.

V Edenu Sigma prohrála posledních šest zápasů, naposledy tam zvítězila 23. října 2015 dvěma góly Davida Housky 2:0. Vzájemná bilance je na straně Slavie, který Sigmu dokázala 25x porazit, zatímco Hanáci zvítězili 15x.

Utkání SK Slavia Praha – SK Sigma Olomouc se bude hrát ve Fortuna Aréně v neděli 21. dubna od 15 hodin.

Další články