• A-tým - ohlas

Jílek po Prostějovu: Kluci předvedli dobrý fyzický výkon, inkasované góly mě mrzí

  • 20. 1. 2024

V hodnocení trenéra Václava Jílka panovala po utkání s Prostějovem spokojenost. „Mužstvo zápas odpracovalo, kluci předvedli dobrý fyzický výkon,“ řekl trenér olomouckého A-týmu. Mrzely jej dva inkasované góly. „Vítězství mohlo být daleko vyšší,“ litoval.

Jak jste spokojen se zápasem proti Prostějovu?

S utkáním jsem spokojen, i co se týče kvality. Jsme na konci druhého týdne přípravy, pro nás je důležitá kondiční složka, abychom v zápasech, kdy o tolik nejde, předvedli dobrý fyzický výkon. Tohle proti Prostějovu určitě bylo. Negativum jsou dva obdržené góly, které byly zbytečné, vítězství mohlo být daleko vyšší. Mužstvo ale zápas odpracovalo, jsem spokojen.


Jak jste zatím spokojen s průběhem přípravy?

Nevím, kam mám teď zaklepat, ale po dlouhé době jsme ve stavu, kdy jsou hráči zdravotně v pořádku. To je nejzásadnější věc, abychom byli schopni mezi hráče rozdělit zátěž a zároveň měli co nejvíc poznatků o jejich výkonnosti. To je pro mě teď nejzásadnější. Všichni registrovali, že na Maltě jsme byli v odlišných podmínkách, tam to bylo skvělé, ale i po návratu, byť jsme na umělce, probíhá vše tak, jak má. S aktuálním průběhem přípravy jsem tedy spokojen.

S Maltou jste byl maximálně spokojen výsledkově i herně?

Výsledkově super, herně tam byly určité otazníky a věci pro zlepšení, ukázalo nám to nějaké rezervy. Máme dost času na to, abychom na tom byli schopni pracovat.

V přípravě máte v týmu nové hráče. Jak se vám zatím jeví Elbel a Singhateh?

Nejsou to jen oni dva. Máme tu kluky posunuté z béčka, kteří většinu podzimu chodili s B-týmem. Jsou to Honza Fiala, Štěpán Langer a Moses Amasi. De facto s námi v lednu začalo přípravu pět nových hráčů. Musím říct, že všichni se jeví velmi dobře a v tuhle chvíli si říkají o pozornost. Pro nás určitě dobře z toho pohledu, že nám výrazně zvyšují tlak na ostatní hráče. Je to pro nás teď velmi důležité.

Celý první poločas odehrál Tonda Růsek. Jak to vypadá s jeho případným návratem do sestavy na jaře?

Podle mě je to věštění z křišťálové koule v tuto chvíli. Je v nějakém stadiu, kdy s ním můžeme plnohodnotně počítat na hřišti, zvládne část utkání. On sám ale není ještě stoprocentní, chceme ho postupně vracet, aby měl co nejvíc podnětů a byl s mužstvem. Zároveň mu to pomáhá z mentálního hlediska. Podle neurologů si stav, do kterého se dostal, vyžaduje dvanáctiměsíční léčbu, dnes jsme na devíti deseti měsících. Věřím, že během dalšího měsíce až dvou ho dostaneme dostavu, kdy bude plnohodnotně připraven k mistrovským zápasům.

Čeká vás ještě soustředění v Turecku. Jak široký bude kádr?

Nebudeme ho výrazně zužovat, pouze o dva hráče. Je třeba si uvědomit, že tam budeme hrát už pouze dva přípravné zápasy, takže je třeba sestavu ladit směrem k lize. Kádr malinko zeštíhlíme, ale v tuhle chvíli se bavíme o dvou lidech.

První gól za Sigmu vstřelil Singhateh. Mohl jich však dát více.

Gól pomůže zejména jemu. Díváme se na to optikou toho, jak plní úkoly, které po něm chceme. Musím říct, že aklimatizace u nás v týmu probíhá velmi skvěle. Je nebezpečný, pracovitý, komunikuje a je úsměvný. Zapadá velmi dobře do kabiny. Zatím s ním jsme velmi spokojení. Měl hodně šancí, ale pro nás bude důležitější, když tyhle situace bude proměňovat v sezóně.

Dnes nehráli Breite, Ventúra, Digaňa a Beneš. Co měli za program?

Byla to taktická záležitost. Jsou to kluci, kteří mají nějaký věk, a tedy i právo na odpočinek. Není to tak, že by jen leželi a nic nedělali. Měli svůj individuální plán. Z pohledu toho, že jsme v plném stavu, jsme chtěli zátěž rozložit na co nejvíc hráčů na plných 45 minut. Proto tihle hráči zůstali mimo.

Další články