• A-tým - preview

Podruhé v řadě venku. Sigma jede bojovat o body do Mladé Boleslavi

  • 15. 3. 2024

K posledním utkání před reprezentační přestávkou zamíří olomoučtí fotbalisté do Mladé Boleslavi. V Lokotrans aréně hrají v sobotu 16. března od 15 hodin.

Sigma z předešlých dvou zápasů vytěžila čtyři body, když nejprve remizovala 2:2 s Hradcem Králové, minulou sobotu si odvezla všechny body z Ostravy po výhře 2:1 nad Baníkem. V tomto utkání se dařilo Lukáši Julišovi, který se do střelecké listiny zapsal dvakrát a v této sezóně F:L si připsal už deset přesných zásahů.

Vítězství na Baníku je povzbudivá injekce. Je to ale především o každodenní dlouhodobé práci, byť psychika je důležitou součástí výkonu. Hlava dělá hodně. Je to podobné ve všech sportech. Tenista, který nezvládne čtyři mečboly, je taky ve složité situaci. Takže je dobře, že jsme si dokázali, že jsme nezapomněli vyhrávat. Věřím, že by to pro nás mohl být odrazový můstek dál. Je ale důležité dělat kroky od slov k činům,“ řekl trenér Jiří Saňák.

Mladá Boleslav je tabulkovým sousedem Sigmy, Středočeši jsou šestí, Hanáci sedmí. Oba celky nasbíraly 33 bodů, Boleslav je v tabulce výše pouze o skóre. Vzájemný zápas, který se v říjnu hrál na Andrově stadionu, však skončil vysokou výhrou Sigmy, která svého soupeře zdolala 4:0. Unikátní bylo, že všechny góly tehdy vstřelili obránci – Juraj Chvátal, Ondřej Zmrzlý, Jakub Pokorný a Vít Beneš.

Všichni víme, že bilance je velmi vyrovnaná. Narazí na sebe dvě vyrovnaná mužstva. Uvidí se v sobotu, jak já říkám, v den D, v hodinu H a okamžik O. Oba týmy budou chtít předvést to nejlepší, to jsem si jistý. Bude to o činech na hřišti i o ochotě trpět,“ soudí Saňák. V Mladé Boleslavi mu bude chybět Jiří Sláma, který na Baníku viděl čtvrtou žlutou kartu. V rekonvalescenci jsou nadále Jan Navrátil a Antonín Růsek.

Také Mladá Boleslav v této sezóně sáhla k trenérské výměně, když byl od týmu po podzimu odvolán Marek Kulič, jehož místo zaujal David Holoubek. Jarní bilance Středočechů je zatím vyrovnaná: jedna výhra, jedna prohra a tři remízy.

Mladá Boleslav má mnoho silných individualit. Marek Matějovský, Jusuf, Vasil Kušej, Tomáš Ladra i Marek Suchý v obraně. To jsou všechno hráči, které znám, ale především jsou velmi kvalitní. Především na svém stadionu jsou velmi nepříjemní. Je to ale přímý souboj, chceme vyhrát a chceme se dostat před ně,“ pokračoval Saňák.

Mladá Boleslav se pyšní velmi dobrou ofenzivou, kterou má po Spartě, Slavii a Plzni čtvrtou nejlepší v rámci FORTUNA:LIGY. Středočeši nasázeli už 40 gólů, nejvíce se o to přičinili Daniel Mareček, Vasil Kušej a Júsuf Hilál, každý z nich vstřelil šest branek. Jen o gól méně zaznamenal Lamin Jawo. Středočechům se na podzim povedl také jeden historický počin, o který se dělí společně se Zlínem. V jejich vzájemném utkání totiž padlo čtrnáct branek, když Mladá Boleslav zvítězila 9:5.

Achillovou patou Mladé Boleslavi je defenziva.Více branek inkasovaly pouze poslední tři celky soutěže. Gólmani Středočechů obdrželi 38 gólů. Jedničkou mezi třemi tyčemi je Matouš Trmal. V kádru Mladé Boleslavi nechybí velezkušený veterán Marek Matějovský, který v prosinci oslavil už 42. narozeniny.

Zápas mezi Mladou Boleslaví a Sigmou Olomouc bude řídit Stanislav Volek, jemuž budou asistovat Jan Hurych a David Žurovec. Čtvrtým sudím bude Michael Kvítel, k videu zasedne Tomáš Batík s asistentem Kamilem Hájkem.

Další články