• A-tým - ohlas

Z mužstva jsem cítil velké odhodlání. Výhra chutná sladce, řekl Juraj Chvátal

  • 14. 4. 2024

​Jediným střelcem zápasu mezi Sigmou a Jabloncem byl Juraj Chvátal. „Výhra chutná sladce, už jsme to hodně potřebovali,“ řekl na pozápasové tiskové konferenci šťastný střelec. Hanáky nezlomilo ani to, že více než hodinu hráli v početní nevýhodě. „Celý týden jsem z mužstva cítil velké odhodlání. Věřil jsem, že i v deseti to můžeme ubojovat,“ řekl.

Taková vítězství asi chutnají nejlépe. Je to tak?

Samozřejmě, sami jsme si to zkomplikovali, ale nakonec jsme to i sami ubojovali a dotáhli jsme to do vítězné konce. Po té dlouhé nevydařené sérii, i jak se vyvíjí situace v tabulce, jsme potřebovali vyhrát. Chutná to sladce a jsme za to moc vděční.

Co bylo klíčem k vítězství? Dobrý běžecký výkon celého týmu?

S tím jdeme do každého zápasu. Chceme být aktivní, bohužel, ty poslední zápasy to tak nevypadalo, nebo nám nešly nohy. Nebo nějaká situace na hřišti nešla s námi. Dnes jsem cítil, i po celém tomto týdnu, že jsme odhodlaní a musíme to zlomit. Věděli jsme, že série je dlouhá a měli jsme, co se týče tabulky, na hraně. I když přišla červená karta, nikdo nepochyboval. Ani trošku. Mohlo se stát, že bychom to nezvládli a šli dál, ale na klucích jsem viděl odhodlanost. Důležité bylo, že jsme poločas ubránili a mohli jsme si říct, co dál. Chtěli jsme udržet nulu a vybojovat alespoň bod. Věřili jsme ale, že budeme mít nějaké příležitosti skórovat. Díky bohu, dnes nám to padlo. Jsem moc rád za tři body. Je to vzpruha do finále.

Co říct k tvé gólové šanci? Dobrá souhra s Radimem Breitem?

Asi ano ve finále (směje se). Mohu říct, že to byla čistá improvizace. Čekali jsme na nějakou situaci, která nám tam padne. Zif nám pomohl, naběhl jsem tam, neměl jsem už kam jít, tak jsem to zkusil. Když jsem to viděl na videu, tak musím uznat, že by to asi šlo mimo. Někdo to tečoval, naštěstí. Breiťák se mi hned smál, že to zase není můj gól, že to někdo tečoval. Ale to je jedno. Skončilo to v bráně, máme tři body a jsme za to rádi.

Spočívá úleva v tom, že jste odskočili skupině o záchranu?

Určitě ano. I kdybychom tam skončili, tak bohužel… Sami jsme si to pokazili na hřišti, sami si za to můžeme. Bojovali bychom i tam o každý bod, i kdybychom už o nic nehráli. Chtěli bychom vyhrát každý zápas. Samozřejmě, že teď máme ještě nějakou naději. Jsou před námi ještě dva zápasy, budeme se snažit získat nějaký bod. Ve finále můžeme ještě zabojovat o něco víc.

Vypadalo to, že druhý poločas zvládáte skvěle po psychické stránce. Navzdory tomu, že se vám dlouho nedařilo, i tomu, co se kolem klubu teď děje.

Trochu mě to mrzí z dlouhodobého hlediska. Tým je stále stejný. Jsme silní, věřím tomu, že máme kvalitu. To, co se děje okolo, do toho nevidím a nestarám se o to. My jsme na hřišti. Mrzí mě, že nám to poslední zápasy nešlo. Kvalitní tým máme, ale nešlo nám to. Dnes jsem cítil, že to vyjde. Kluci byli odhodlaní. I když jsme dostali červenou kartu, cítil jsem od všech, že to chceme ubojovat. Byla tam pozitivní energie. Jsem rád, že jsme to zvládli.

Pořád můžete dokázat, že jste silní. Šance pořád žije.

Přesně o tom hovořím, šanci pořád máme. Musíme udržet střední skupinu. Říkal jsem to po nějakém šestém jarním kole, kdy už to s námi nevypadalo dobře a tabulkou jsme se propadali. Věřím, že někdy nedostaneme to, co chceme, abychom jindy na oplátku dostali ještě něco navíc. Uvidíme. Budeme o to bojovat. Věřím, že tým je silný a kvalitní. Toto nastavení a odhodlání musíme ukazovat každý zápas.

Pochválíš i mladé kluky, kteří dnes nastoupili po dlouhé době? Ať už jsou to Filip Uriča, Jáchym Šíp, Pavel Zifčák… Jak to vidíš, jako zkušený hráč?

Samozřejmě, že je pochválím. Nerozlišujeme, jestli je někdo starý nebo mladý. Nebo jestli hrál za béčko. Jsou to šikovní chlapci, jinak by tu nebyli. Moc nám pomohli. A to Jáchym hrál v pátek celý zápas v Příbrami. Říká se, že dva dny po zápase je největší únava. Dnes naskočil do zápasu a pomohl nám. Měl dobré akce, vracel se… Je jedno, jestli jde o mladého, staršího, zkušeného, nebo nezkušeného hráče. Když na hřišti bojuje a pomůže, můžete mu být vděční. Mladí kluci jsou tu skvělí. Áčko i béčko jsou tady propojené. Je třeba klukům věřit. Je třeba dobře trénovat. A jak jsem řekl, že to o zodpovědnosti, nasazení a důslednosti. Pokud to ukážeme v každém utkání, můžeme být soupeřem komukoliv.

Už jsi naplno fit?

Zranil jsme se týden před začátkem ligy, což mě extrémně mrzelo. Třetí rok po sobě bylo, že jsem v přípravě něco měl. Teď jsem věřil, že to konečně zlomím. Ale už se cítím super. Nemám žádný problém, snad to dohraju do konce a pomohu chlapcům.

Půjdete do zápasů se Spartou a Slavií trochu uvolněnější?

Asi ano. Samozřejmě, že po tom celém jaru, tak v utkáních proti Spartě a Slavii od nás nikdo nebude nic očekávat. Budeme moct jen získat. Jsou to krásné zápasy, mělo by být vyprodáno. Na tohle se těšíme, je to krásné. Už jsme tady dokázali porazit Spartu i Slavii, věřím, že z těchto dvou zápasů nějaký bod urveme a lidem ukážeme, že se můžeme rovnat i těmto dvěma.

Další články