• B-tým - ohlas

Oceňuji, jak se tým po vyrovnání Kroměříže zvedl, těšilo trenéra Janotku po další výhře

  • 17. 4. 2024

Trenér Tomáš Janotka se svým týmem pokračuje ve spanilé jarní jízdě. Ve středečním vloženém kole béčko porazilo Kroměříž 4:2. „Jde o důležité vítězství. Myslím, že je i zasloužené,“ těšilo Janotku. B-tým se v tabulce druhé ligy vyhoupl na čtvrté místo. „Pohled na tabulku je příjemný. Začal být pro nás velkou motivací,“ dodal.

Kroměříž jste porazili po přestřelce 4:2. Jak hodnotíte výkon týmu?

Zápas se odvíjel tak, jak jsme očekávali, tedy že budeme muset hodně dobývat obranný val a blok Kroměříže, která má svoji hru postavenou na pevné defenzivě založenou. Nebyl jsem ale spokojen s naším výkonem v prvních 35 minutách, protože jsme hráli pomalu. Chtěli jsme mít výrazně lepší pohyb a nabídku, hrát svižněji v kombinaci, nemohli jsme ale najít recept na obranu.

I když jsme o poločase vedli 2:0, apeloval jsem na hráče, že náš výkon se musí zlepšit. Bohužel jsme dostali ze dvou standardek dva góly. To musím uznat, že Kroměříž byla obrovsky nebezpečná, hlavně z dlouhých autů. Každý propadený míč je velmi nebezpečný a těžko se to brání. Také hrozili z rohových kopů, z jednoho nám dali gól.

Chci ocenit způsob, jakým se tým zvedl, přestože dostal facku. Dokázal se zvednout a ukázal svoji herní kvalitu a charakter. Dovedli jsme zápas k vítězství, které je pro nás nesmírně důležité. Myslím, že je i zasloužené. Dokázali jsme dobře reagovat na to, že jsme dostali facku a rychle jsme se dokázali oklepat.

Na hřišti vypadáte velice dobře, navzdory tomu, že prakticky každý zápas hrajete v jiné sestavě. Jak je možné, že vypadáte tak jednolitě? Jak to funguje?

Není to jednoduché. Snažíme se mít nějakou herní tvář. Vždy, když do toho zapadnou noví jednotlivci, tak je pro ně jednodušší se přizpůsobit. Režim B-týmu tohle obnáší. Prakticky pokaždé dostaneme do týmu někoho nového. Ti kluci to zvládají skvěle. Na hřišti jsou jeden druhému oporou, na hřišti se nám teď daří. Je třeba uznat, že teď máme neuvěřitelnou sportovní i výsledkovou formu. Všichni si přejeme, aby to neskončilo. Žijeme malý sen, kdy dokážeme vyhrávat. I přes nepřízeň, kdy je to během chvilky srovnáno z 2:0 na 2:2. Dokážeme si s tím poradit. Kluci si zaslouží obrovský kredit za to, jak to zvládají na hřišti.

Sledujete tabulku?

Kdo by ji nesledoval (úsměv). Zvlášť, když je to tak našlapané. Všichni tabulku vnímáme. Pro nás se tabulka změnila jednoznačně v motivaci. Tak, jak jsme předtím museli sledovat to, co se děje pod námi, teď je to naopak. Neříkám, že máme vyhráno, ale udělali jsme obrovský krok k tomu, abychom zůstali ve druhé lize. Můžeme se dívat nahoru. Je to nesmírně pozitivní.


Adam Dohnálek na tiskovce řekl, že tým drží při sobě. I z hlediště to tak vypadá. Ať už je na hřišti kdokoliv.

Týmová chemie je fantastická. Kluci předvádí to, co předvádí každý den na tréninku. Líbí se mi, jak jsou nastavení a makají. Jednoznačně drží při sobě. To, jak skvěle trénují, dokáží následně i prodat v utkání. Posouvají se jeden vedle druhého. Musím ocenit nejen ty, kteří hrají, ale i ty, kteří nedostávají tolik příležitostí. Jsou hnacím motorem a konkurencí pro zbytek. Nedovolí jim usnout na vavřínech. Konkurence je posouvá.

Jak těžké je udržet správně nastavené ty hráče, kteří nedostávají tolik příležitostí?

Není to jednoduché. Je to psychologie, co si budeme povídat. Spokojený náhradník neexistuje. Vždy těmto klukům říkám, že to nesmí dávat najevo. Kluci to koušou dobře a čekají na svoji příležitost. Každý, kdo ji dostal, ji dokázal využít dobře. V Příbrami odehrál skvělý zápas Mikeš Cahel, dnes musel přijmout, že bude jen na lavičce, protože hrál Fanda Matys. Tohle je role B-týmu. Říkám jim, ať se snaží v rámci hierarchie dostat co nejvýš. Jsme mezikrok, který se snaží kluky rozvíjet a posouvat. Nachystat tak, aby se dostali do kádru áčka. Pak už je to na nich, jestli příležitost využijí.

Co říkáte na výkony Adama Dohnálka? V mužské kategorii nemá zas tak moc zkušeností, hraje ale naprosto bez nervů.

Dá se říct, že je nezkušený v rámci druhé ligy, ale jeho obrovská výhoda je v tom, že vždy pravidelně hrával. Vyhýbala se mu zranění. V rámci dorosteneckých kategorií byl nosným článkem týmu, byl kapitánem a má herní praxi. Pomohlo mu, že na podzim hrál v Hranicích. Otrkal se v mužském fotbale. Je vidět, že tato cesta byla správná. Získal zkušenosti, předváděl dobré výkony a navázal na ně i na jaře.

Pomáhají mu tyto zkušenosti v tom, že každý zápas hraje vedle jiného stopera?

Není to jednoduché. Složení obranné čtveřice máme pokaždé jiné. Mění se i stoperská dvojice. Síla kluků se musí ukázat v tom, že mají dobré organizační schopnosti. Nesmí řídit pouze sebe v rámci obranné čtverky, ale v rámci celého týmu. A musí mít výkonnost. V momentu, kdy výkonnost mají, dokáží se o sebe opřít a podávat takové výkony. Adam je zatím má. Chci ale vyzdvihnout i další kluky, kteří hrají nadstandardně dobře, díky čemuž jsme se v tabulce katapultovali do míst, o kterých se nám ani nesnilo.

Je hlavním klíčem vašeho úspěchu efektivita? Dnes jste měli pět střel na bránu, dali jste čtyři góly. V minulých utkáních to byly maximálně tři střely.

Jsem strašně rád, že se nám prosadili útočící hráči. Gól dali Mikulenka, Fiala, Singhateh a Muritala. To je pecka, pomůže jim to v jejich sebevědomí. Tlačíme na ně, aby se dostávali do šancí. Pak je to jen o tom, zda je dokáží zúročit. Jestli se za poločas dostaneme do jedné šance, jaká je pravděpodobnost, že dáme gól. Když už to budou dvě až tři šance, úspěšnost může být vyšší. Dnes byli kluci maximálně efektivní. Ale třeba na Žižkově měl Fidži pět šancí a nedal žádný gól. Moc si cením toho, že to dnes zlomil. Zase ho to nakopne. Pro všechny tyhle hráče je to obrovská vzpruha. Čísla u ofenzivních hráčů jsou hodně důležitá.

A jak hodnotíte výkon Fialy? Jeden gól dal, na dalších dvou se výrazně podílel.

Myslím si, že u Fidžiho bylo vidět, že se jeho výkon vyvíjel v utkání stejně, jako výkon týmu. Do zápasu nevstoupil dobře, nedařilo se mu, kazil a neuhrával míče. Postupně ale, díky své neúnavnosti a pracovitosti se do toho zápasu dostal a dostal. Jakmile se otevřela obrana soupeře, tak v ten moment on byl hodně silný. Měl velký podíl na našich gólech.

Další články