• Mládež

Uriča a Proniuk nastoupili proti Skotsku. Janotka dovedl repre k 2. místu ve skupině

  • 27. 3. 2024

Česká fotbalová reprezentace do 19 let, vedená Tomášem Janotkou, v uplynulých dnech bojovala o postup na mistrovství Evropy. Ve své kvalifikační skupině obsadila druhé místo za Itálií, která se nakonec na evropský šampionát probojovala. Právě tým z Apeninského poloostrova jako jediný připravil českým mladíkům, v jejichž kádru byli i Adam Proniuk a Adam Uriča, porážku. Oba Sigmáci nastoupili i do posledního zápasu skupiny proti Skotsku.

Reprezentace do devatenácti let zakončila elitní část kvalifikace o postup na mistrovství světa vítězstvím nad Skotskem 2:0. Trenér Tomáš Janotka nasadil od úvodních minut Adama Uriču, kterého v 73. minutě vystřídal Adam Proniuk. S národním týmem byl v Itálii, kde se kvalifikační skupina celá odehrála, také bývalý hráč Sigmy Roman Hubník, který je u repre v roli patrona týmu.

Po výhře 2:0 obsadila reprezentace konečné 2. místo ve své kvalifikační skupině. Postup na Euro vybojovala vítězná Itálie.

"Vzhledem k nekompromisnímu počtu účastníků na Euru, kde hraje pouze 8 týmů (z toho jeden pořadatel), nám ani dvě vítězství ve skupině při celkovém skóre 4:2 bohužel k postupu na EURO nestačí. Z prvního místa v naši skupině postupují obhájci z Itálie s plným počtem bodů a s dominantním skóre 10:2. Alespoň nás těší a máme radost z toho, že kluci skvěle reprezentovali v obou kvalifikacích a prezentovali se aktivním a kvalitním herním projevem," uvedl pro web fotbal.cz Tomáš Janotka.

Zápasy českého týmu v kvalifikační skupině:

Gruzie U19 - Česko U19 0:1 (Uriča v základní sestavě, hrál do 69. minuty. Proniuk šel do hry v 84. minutě)

Itálie U19 - Česko U19 2:1 (Uriča i Proniuk do hry naskočili v 83. minutě)

Česko U19 - Skotsko U19 2:0 (Uriča v základní sestavě, v 73. minutě ho vystřídal Proniuk)

Další články