• A-tým - ohlas

Saňák: Kluci tam nechali vše a myslím, že i diváci to ocenili

  • 14. 4. 2024

Konečně výhra! Trenér Jiří Saňák si mohl po zápase s Jabloncem vydechnout. Důležité tři body zůstaly na Hané, i když to byla pořádná šichta, protože Sigma hrála přes hodinu v oslabení. "Bylo to vítězství vůle, ale kluci to odmakali. Diváci nás podporovali. Cítil jsem sepětí. Chtěl bych to takhle pokaždé," řekl kouč.

Co jste si řekl po vyloučení Spáčila?

Musím zavzpomínat… V první fázi to asi není úplně publikovatelné. Jak se to říká o tom záchodě. Ale to jenom tak odlehčuji. Věděl jsem, že si to musíme odbojovat. Z mužstva jsem i tak cítil sílu. Možná mě víc rozhodilo střídání Jirky Slámy, i když Honza Fortelný do toho naskočil dobře. Řešili jsme pak, jak moc do toho vstoupit o poločase, protože už jsme měli jedno střídání vyčerpané. Kluci to odmakali skvěle.

Jak nesl Jirka Spáčil tu červenou?

Byl samozřejmě smutný. Je to kluk s čistým charakterem. Je to pro něj zkušenost. Dostane trest, ale když to dobře vyhodnotí. Je to pro něj zkušenost do budoucna.

Charakter týmu se ukázal? Hráli jste 60 minut proti přesile a v závěru to byl až heroický výkon.

Člověk i za stavu 0:0, když tam stojí a vidí, že fanoušci tleskají, tak je vlastně šťastný. Vidíte, že mužstvo bojuje. Jablonec hrozil ze standardek, ale jinak jsme ho do velké šance ze hry nepustili. Cítil jsem sílu a sepětí. Kluci ukázali morál, běhání, podpora jednoho pro druhého. Ukázali, že i takový zápas, který se nevyvíjí dobře, dokáží odehrát.

Co jste říkal týmu v poločase? Zdálo se, že druhá půle byla z vaší stran lepší.

Věděli jsme, že to bude výrazně náročnější, když je nás o jednoho míň. Dali jsme tam hráče na rychlý protiútok Jáchyma Šípa a Pavla Zifčáka, který zase dokázal zakrýt míč, pomohl ho sklepávat níž. Sedlo si to. Viděl jsem ale celý tým, celou lavičku, že si navzájem fandíme.

Bylo těžké říct dvěma oporám Julišovi nebo Vodhánělovi, že půjdou dolů?

Ani to moc složité nebylo. Prostě jsem jim jen řekl, že tam místo nich půjdou Zif se Šípákem. Razím to, že moje úloha je dělat rozhodnutí. Dělali jsme to s nejlepším úmyslem pro tým v tom stavu, v jakém jsme byli. A myslím, že dnes všichni nechali svoje ego v kabině a potom fandili na střídačce s ostatními. Za to jsem šťastný.

Ta střídání se vám povedla, souhlasíte?

Už v prvním poločase jsme zvažovali, jak reagovat na to zranění Jirky Slámy a Honza Fortelný to chytil velmi dobře. Celkově atmosféra na střídačce byla výborná. Když vidíte, jak kluci reagují v kabině, nebo jak řeší standardku bez jednoho hráče… Chtěl bych, aby to takhle bylo pořád. Konstruktivní atmosféra, nikdo neřeší svoje jméno na zádech, ale všichni řeší tým. To jsem dnes cítil.

Ulevilo se vám, po těch sedmi prohrách doma?

Nebudu lhát, že ne. Člověk vidí u spousty lidí, od vedení po třeba Soňu Spurnou, která se o nás stará a fandí nám, po zápase slzy v očích, tak je to úleva. Děláme to pro vítězství, dlouho jsme doma nevyhráli a teď jsme za to všichni rádi.

Spočívá ta úleva i v tom, že jste se oddálili skupině o záchranu?

Asi ano. Nebavili jsme se o záchraně, ale dobře jsme věděli, že naše série je dlouhá a nepříjemná. Chtěli jsme to zastavit, abychom do zápasů se Slavií a Spartou mohli jít s těmi třemi body, které jsou mimořádně důležité.

Berete to tedy jako vítězství vůle, nebo kvality? A může to být zápas, od kterého se odrazíte?

Opakuji se, ale viděl jsem dnes kluky, kteří tam nechali všechno. Myslím, že i diváci to ocenili potleskem. I za stavu 0:0 nás podporovali a viděli, že se rveme. Souhlasím, že je to vítězství vůle. Na ten druhý dotaz… Možná bychom tedy Spáčovi měli dát dvojité prémie, že nás do té situace dostal a pomohl nám udělat takový zápas (směje se). Mělo by nám to pomoct. Kluci si na to znovu sáhli, že když tomu dají všechno, budeme makat spolu, tak můžeme vyhrát i takový zápas.

Nebylo pro vás překvapení, že Spáčil dostal červenou kartu, zatímco po zákroku na Slámu, který musel střídat, nepřišlo nic?

Při zápase jsem na to takhle nemyslel. Bylo to pro všechny trochu překvapení, ani Jablonečáci nevěděli, co se řeší, protože nedostal ani žlutou kartu? Neřešil jsem to. Snažím se od toho oprostit. Věděl jsem, že musíme vymyslet, jak na to zareagujeme, protože jsem věděl, že nás čeká tvrdých 60 minut.

Tadeáš Stoppen ukázal, co jste potřebovali? Jistotu a skvělý zákrok proti Hübschmanově střele?

Asi nemám co dodat. Cítil jsem z něj klid, při výbězích nám moc pomohl. Ten zákrok proti Tomášovi Hübschmanovi byl super.

Nebylo ve druhé půli riziko, když za sebou hráli Šíp a Uriča, což jsou spíš ofenzivnější hráči?

Myslím, že udělali velký pokrok ve druhé lize. Sledujeme je, trénují s námi a je to teď pro ně výzva i v té defenzivní práci, aby se zlepšovali. Já jsem z nich byl v klidu. Jsou sehraní, protože Filip hrál na bekovi celý podzim. Myslím, že se vykopali a je to i díky tomu, že hrajeme druhou ligu. Oproti tomu, jak jsme je poznali před třemi lety, tak se výrazně zlepšili.

Jak se na vás podepisuje, co se děje kolem klubu? Ovlivňuje vás to?

Samozřejmě to vnímáme, nejsme v bublině. Snažíme se, zabývat tím, co můžeme ovlivnit. Někdy úspěšněji, jindy méně. Maximálně se ale snažíme o to, abychom udělali radost těm fanouškům, kteří přijdou a podpoří nás. Dnes nás podporovali. Vnímal jsem potlesk tribun, i když třeba nebyly tak zaplněné, jak bychom si přáli. To je podle mě naše jediná cesta jako trenérského štábu a hráčů. Přinášet radost divákům, snažit se to vytěsnit, moc o tom nepřemýšlet.

Co jste říkal na ten čin z páteční noci a na dnešní odchod části fanoušků v 19. minutě?

Neříkal jsem asi nic. Jen když jsem přišel, tak mě to natáhlo a opravdu to hodně smrdělo, říkal jsem si, že se tady někde loví rybník. A ten odchod a ohňostroj za stadionem, to jsem si říkal, že to byly hrozné rány. Chtěli jsme se s ostatními trenéry pobavit o něčem a takhle jsme se klepali. Jinak bych to nechtěl víc komentovat. Myslím, že všichni, co sem přišli, mají klub rádi. Chtěl bych víc zažívat to, co bylo ve druhém poločase. Bylo to hezké. Potlesk i stmelení a nakonec i děkovačka s těmi, co odešli. To je cesta, kterou je můžeme oslovovat.

Když ten rituál pomohl, nebylo by dobré, zopakovat ho?

Ne… Je to asi vtipná otázka, ale tohle rádi oželíme. Na zasmání dobrý dotaz, ale jinak bych to neopakoval.


Další články