• Ostatní

Roman Hubník: Kluci tady jsou fotbalisti, brzdí nás ale hlava

  • 11. 4. 2022

V Plzni prožil obránce Sigmy Roman Hubník nejkrásnější časy v kariéře. V sobotu ale vynikajícím výkonem, za který si mimochodem vysloužil titul Muže zápasu, přispěl k remíze 1:1 a ztrátě Viktorie na Andrově stadionu. Pro Západočechy to může být v boji o titul fatální.

„Vím, komu jsme pomohli, když jsme Plzni sebrali body, ale to byl náš cíl. Já už jsem v Olomouci, ne v Plzni. Chci vyhrát každý zápas,“ ujistil sedmatřicetiletý zkušený veterán, který se podílel i na vyrovnávací brance Antonína Růska.

Jak se vám hrálo na dva habány Chorého a Beauguela?

Věděli jsme , že minimálně jeden tam bude. Až před zápasem jsme zjistili, že budou hrát na dva útočníky. Samozřejmě tušili, že to bude Plzeň víc nakopávat. Hned na začátku byla situace, kdy jsem šel do souboje já a prohrál jsem ho. Hned od té chvíle jsme si řekli, že tam musí chodit defenzivní záložník, abychom mohli víc zavírat prostor. Myslím, že pak už jsme to zvládali dobře.

Souboje jste zvládal dobře, úspěšnost jste měl hodně vysokou. Cítil jste to tak i na hřišti?

Bylo to dnes strašně důležité, abychom byli v soubojích úspěšní. Jakýkoliv propadený míč by hrozil střelou. Plzeň měla hodně nepříjemné standardní situace a také dlouhé auty, protože se do vápna posunulo pět vysokých hráčů. Jsem moc rád, že jsme to tam uskákali a ubojovali.

Udeřili jste z jediné střely na branku...

V posledních zápasech jsme si toho směrem dopředu moc nevytvořili a nakonec to proti Plzni taky rozhodla standardka. Byl to nacvičený signál. Podobně jsem míč protečoval už v prvním poločase, i když jsem to netrefil ideálně. Ve druhém poločase už to vyšlo. Ani jsem nevěděl, kdo ten gól dal. Každopádně za bod jsme rádi.

Byla to spolupráce dvou veteránů s Michalem Vepřekem.

Se Sanym jsme si říkali, že i když tam půjdu podruhé, tak uděláme to samé. Přál jsem si, aby mi míč klidně dal i trochu níž, protože tyto situace, kdy se míč tečuje na zadní tyč se velmi těžko brání. Měli jsme i štěstí.

V první půli jste se nedostali skoro k ničemu. V čem byl problém?

Myslím, že tam byl trochu strach v nabídce. Zezadu jsme neměli v rozehrávce jednoduchou, takže jsem to často raději nakopli. Pár situací, kdy se míč odrazil k nám, tam bylo. Až ve druhém poločasu a zejména po gólu to z nás jakoby spadlo. Neměli jsme najednou co ztratit, přišel větší pohyb a začalo nám to chodit. Víc jsme si odskakovali do meziprostorů a jak Plzeň hrála na dva útočníky, tak jim tam najednou chyběl uprostřed jeden hráč. Druhý poločas už byl z naší strany velice dobrý. A myslím, že kdybychom některé situace lépe dohráli, tak jsme mohli i vyhrát.

Není škoda, že jste tak nehráli hned od začátku?

Ono je to těžké. Před zápasem si řekneme, že do toho zkusíme vletět. Ale když je to 0:0, je tam něco jako strach, nikdo se moc nenabídne, jiný se zavře a pak to musíte nakopnout. Zejména v prvním poločase jsme souboje prohrávali. Když ale není nabídka, tak to vypadá, že jen nakopáváme. Až ve druhém poločase, kdy to z nás spadlo se najednou objevily náběhy a věci, které jsme chtěli hrát. Vždy je to o hlavách hráčů. Kluci tady jsou fotbalisti, ale hlava nás brzdí.

Jak se vám celkově hrálo proti Plzni, kde jste strávil úspěšné roky.

Vždycky to je taková trochu nostalgie. Je to zápas, na který se člověk opravdu těší. Chcete ho zvládnout a ukázat se v co nejlepším světle. Aby bylo jasné, že tam byl dřív právem. Pro mě to nebylo ideální. Dlouho jsem nehrál. Naposledy na Slovácku ano, ale předtím nějaké tři měsíce ne. Jsem moc rád, že jsem ten zápas zvládl.

Neschytáte to od kamarádů, že jim Sigma zkomplikovala situaci v boji o titul?

Myslím, že ne. Byl jsem v kabině i u trenérů a normálně jsme se bavili. Jsem typ, který chce vyhrát každý zápas. V koutku duše vím, komu jsme pomohli, když jsme Plzni sebrali body. Ale to byl náš cíl. Jsem už prostě v Olomouci, ne v Plzni.

Jak vidíte boj o titul?

Bude hodně záležet i na posledních dvou zápasech. Jestli ještě někdo ztratí. Bude důležité, kdo bude po 30 kolech na prvním místě, protože pak důležité zápasy hraje doma. Myslím, že kdo bude první po základní části, tak nakonec získá titul.

Jak jste sám řekl, delší čas jste nehrál pravidelně i kvůli předchozímu zranění. Zdravotně jste už zcela v pořádku?

Zdravotně jsem na tom dobře. Několikrát jsem šel hrát i za béčko, protože jsem chtěl hrát. Kluci vzadu v áčku hráli dobře a trenér neměl důvod, proč by do obrany zasahoval. Trápí nás spíš ofenzivní část.

O vaší budoucnosti už máte jasno?

Záleží to na vedení klubu. Zatím jsme se o tom nebavili. Uvidíme, co bude v nejbližších týdnech.

Další články