• Ostatní

Díky, Hubňo! Roman Hubník končí svou profesionální kariéru

  • 2. 6. 2022

Jedna z velkých osobností českého fotbalu posledních let obránce Roman Hubník se rozhodl ukončit svou profesionální kariéru. Během ní získal v domácí soutěži čtyři mistrovské tituly (tři s Plzní a jeden se Spartou). V této sezoně vstoupil také do Klubu legend, kam patří hráči s 300 odehranými starty. Za reprezentaci odehrál 30 utkání a zúčastnil se dvou mistrovství Evropy.

Od ligového debutu Romana Hubníka letos v listopadu uplyne dvacet let. Příležitost ochutnat nejvyšší fotbalovou soutěž mu v barvách Sigmy dal poprvé trenér Jiří Kotrba 9. listopadu 2002 v utkání proti pražské Spartě.

„Byla to jiná doba než dnes. V týmu jsem byl nejmladší, další kluci byli třeba až čtyři pět let ode mě. Byla to obrovská škola a dobrá,“ vzpomíná Roman Hubník.

V základní sestavě Sigmy se postupně usadil a patřil také mezi platné hráče mládežnických reprezentací. Se Sigmou při utkáních proti Nistru Otači a Zaragoze rovněž poprvé ochutnal evropské poháry.

V zimě 2007 přišlo první zahraniční angažmá, když Olomouc, za tehdy rekordní přestupovou částku, která se pohybovala okolo 100 milionů korun, vyměnil za FK Moskva. I vinou zranění se však v ruském klubu neprosadil. Zadařilo se mu ale na hostováních.

Kalendářní rok 2009 odehrál v pražské Spartě podílel se na zisku mistrovského titulu v sezoně 2009/10. Druhou polovinu ročníku ale už hrál v barvách německé Herthy Berlín. S ní v sezoně 2012/13 vybojoval návrat do elitní Bundesligy.

Poté již následoval návrat zpět do České republiky. Od ligového ročníku 2013/14 začal oblékat dres Viktorie Plzeň, kde zažil nejúspěšnější část své kariéry. Získal s ní další tři mistrovské tituly (2014/15, 2015/16 a 2017/18), Český superpohár (2015) a pravidelně hrál Ligu mistrů a Evropskou ligu, kde čelil těm nejlepším celkům kontinentu, v čele s Realem Madrid nebo Manchesterem City. Ve Viktorii se stal i kapitánem mužstva.

„V Plzni to byly neskutečné časy. Řadím to v kariéře nejvýš. Díky Lize mistrů a taky jsem se dostal i do reprezentace. V Hertě jsme postoupili do bundesligy, což beru taky jako takový malý titul. Tituly v Plzni jsem si ale moc užíval asi nejvíc,“ ohlíží se Roman Hubník.

Za národní tým odehrál 30 zápasů, ten poslední symbolicky na Andrově stadionu proti Skotsku v září 2020. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy (2012 v Polsku a na Ukrajině a 2016 ve Francii).

Do Olomouce se nakrátko vrátil na podzim 2015 na půlroční hostování. Trvalý návrat přišel v  létě 2020. V Sigmě se mu podařilo zkompletovat 300 ligových startů a vstoupit do Klubu legend. Stalo se tak v utkání proti Liberci 20. března 2022.

„Je pravda, že když jsem se z Plzně vracel do Olomouce, tak už jsem to v hlavě měl, že by bylo hezké na těch 300 zápasů dosáhnout. Je to klub legend a něco to opravdu znamená. Ale teď jsem rád, že už to mám za sebou,“ řekl tehdy s úsměvem Hubník.

Celkově svoji ligovou bilanci uzavřel na 307 startech (155x za Sigmu, 123x za Plzeň a 29x za Spartu), v nichž vstřelil 12 branek.

„Teď se budu naplno věnovat svému podnikání. Věřím, že se mi v něm bude dařit. Díky všem!“ rozloučil se Roman Hubník.

Další články