• Ostatní

Růsek: Důležitý je tým. Je jedno, jestli pomohu gólem nebo přihrávkou

  • 11. 3. 2023

Gól a přihrávnku si připsal Antonín Růsek v utkání proti Českým Budějovicím. Asistoval u druhé branky Jana Vodháněla, vzápětí nádhernou trefou pečetil výhru Hanáků na 3:0. „Chtěli jsme hlavně dát první gól. Budějovice nám to vyloučením ulehčily,“ řekl Růsek po zápase.

Jak hodnotíš zápas proti Českým Budějovicím?

Do zápasu jsme vstoupili dobře. Začali jsme aktivně, přesně tak, jak jsme chtěli. Přibývaly i šance, i když ne úplně tutové. Měli jsme hodně závarů. Myslím, že jsme Budějovice až na jednu naši ztrátu, kdy to jejich hráči dávali před prázdnou bránu, do ničeho nepustili. Druhý poločas jsme zahájili aktivně. Zápas ovlivnila červená karta. Náš tlak se projevil, demonstrovali jsme jej třemi brankami.

Vyloučení byl od Budějovic dáreček, nemyslíš?

Já jsem to viděl přímo. Přišlo mi to jako normální facka. Za mě jasná červená.

Oddychli jste si konečně po té sérii remíz?

Určitě. Nechci říct, že na nás byla nějaká depka, ale vnímali jsme to. Soustředili jsme se na to, abychom dali první gól. Aby to z nás spadlo. To se povedlo. I když nám k tomu Budějovice pomohly vyloučením. Jinak si myslím, že zápas to byl z naší strany dobrý a odmakaný.

Do utkání nemohl nastoupit Mojmír Chytil. Bylo znát, že vám chyběl?

Já si myslím, že on chybí v každém zápase. Je silný v osobních soubojích. Ať budeme hrát jakýkoliv zápas bez něj, ztráta to určitě bude.

I dnes sis připsal gólovou asistenci. Tentokrát jsi ale přidal i gól. Je to pro tebe úleva?

Ano. Pro mě určitě. Doufám, že to bude pokračovat. Pro mě je ale důležitý tým. Když pro něj budu platný asistencemi, nebo když dám góly, bude to jen plus pro nás.

Cítíš, že kýžené 4. místo máte na dosah?

Moc se o tom nemluví, ale jako kabina bychom na něj určitě chtěli dosáhnout. Některé zápasy na jaře jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Mohli jsme mít o dva tři body více. Teď je musíme nahnat jinde.

Góly dáváte většinou zblízka. Ty jsi se ale rozhodl pro střelu ze střední vzdálenosti.

Když jsem dostal míč za obranu, říkal jsem si, kdybych si to pustil, stoper Budějovic by mě asi zakřižoval. Sekl jsem si míč na střed a zkusil jsem vystřelit na zadní tyč. Takhle to tam krásně padlo.

Neměl jsi strach, že stojíš v ofsajdu? Byl jsi dost na hraně.

Upřímně jsem se hned na lavičce ptal, jak to vypadá. Náběh byl na hranici ofsajdu. Když jsem ale šel na půlicí čáru, rozhodčí mi potvrdil, že gól platí.

Jak se ti hrálo samotnému na hrotu útoku?

Nedostával jsme se tolik do hloubky hřiště. Když hrajete na desítce, dostáváte se i při bránění skoro až do vlastního vápna. Někdy jste hráč box to box. Od vápna k vápnu. Teď to bylo jiné. Mohl jsem na hrotu pošetřit síly a být silnější dopředu.

Cítíš se na této pozici lépe?

Je to zápas od zápasu. Když hrajete těžký zápas, třeba v Plzni, kdy jsme na míči moc nebyli, tak pozice desítky je nepříjemná víc, než hrot. Pak jsou ale zápasy, kdy dominujete, jako třeba my proti Budějovicím. Jste častěji na míči a to se vám hraje lépe na hrotu.

Hrálo se ti asi lépe, když v záloze byl Martin Pospíšil? Je to velká posila pro Olomouc?

Už když nastoupil v Plzni, bylo na něm vidět, že je to fotbalista. Vedení míče má fantastické. Je rychlý na míči. Všichni si myslíme, že to pro nás je velká posila.

Ty letos sbíráš hlavně asistence.

Vždy jsem byl útočník. Góly by mě těšily více. Vyměnil bych asistence za góly.

Dynamo přijelo ve formě, porazilo Slavii. Čekal jsi od nich více?

Asi ano. Ale nemyslím si, že by od začátku nehrálo dobře. Adediran nás hodně zlobil. Vypadal ve formě. Odehráli jsme ale dobrý zápas. Do žádné stoprocentní šance jsme je nepustili. Až na tu jednu z prvního poločasu, kdy byl ale Potočný v ofsajdu. Jsem spokojen s tím, jak jsme to odehráli.

Přišli jste o Víťu Beneše. Místo něj nastoupil Lukáš Greššák. Mělo to na výkon týmu vliv?

Lukáš je spíše defenzivní záložník. Docela rád má míč. I na tréninku vymýšlí. Měl sice nějaké ztráty, postupem času šel ale jeho výkon nahoru. Mrzí mě ale, co se stalo Víťovi. To je pro nás ztráta.

Další články