• Ostatní

Nadstavbu jsme odehráli skvěle, řekl Jiří Sláma. Jak tráví dovolenou?

  • 3. 6. 2023

Jiří Sláma zažil dost možná přelomovou sezonu. Ačkoliv v nejvyšší soutěži v modrém dresu Sigmy debutoval již 27. dubna 2019 při utkání na Slavii, další dvě a půl sezony strávil na hostování v Pardubicích. Do kádru áčka se naplno probojoval až v této sezoně. Jeho bilance? 24 ligových zápasů, 1 gól a 5 asistencí.

Ročník Sláma zahájil čtyřmi zápasy za béčko. „Z mého pohledu se mi letní příprava povedla. Při prvním ligovém utkání proti Baníku se ale trenéři rozhodli pro jinou variantu a já šel druhý den hrát za B-tým, abych měl herní vytížení. Nevadilo mi to. Druhá liga je také kvalitní soutěž. Raději jsem hrával za béčko, než abych seděl na lavičce áčka. Trpělivost se vyplatila. Trénoval jsem na sto procent a následně jsem dostal příležitost také v první lize,“ vrátil se obránce k úvodu sezony. Za B-tým nakonec odehrál 7 zápasů, všechny ještě v podzimní části ročníku.

Postupně se stále více prosazoval v nejvyšší soutěži. Poprvé do ní naskočil na konci srpna v utkání proti Hradci Králové. V říjnu se dočkal premiérové trefy v první lize. V utkání proti Slavii brankou z 20. minuty načal cestu Hanáků za cenným vítězstvím 2:0. „Bylo to hezké, že se to povedlo zrovna takhle. Slavia se totiž neporáží každý den. Navíc jsem dal gól, což byla taková třešnička na dortu. Ale že bych to dlouho prožíval, to ne. Další týden byl zápas na Bohemce, který jsme také potřebovali zvládnout,“ vzpomíná s odstupem na první ligový gól kariéry.

Další trefu v sezoně sice již nezaznamenal, poctivě však sbíral asistence. Nakonec svým spoluhráčům pětkrát nahrál na gól, což je druhý nejvyšší počet v týmu po Antonínu Růskovi, který má ještě o jednu asistenci více. „Bylo to pozitivní pro mě i pro tým. Nějaké body nám to v sezoně přineslo a přispělo to ke konečnému umístění v elitní šestce, kde jsme se mohli do poslední chvíle rvát o evropské poháry,“ pokračoval v hodnocení sezony Sláma.

Hanáci zakončili základní část F:L na 6. místě, které vedlo k premiérové účasti klubu v nadstavbové skupině o titul, v níž se ještě svěřenci trenéra Jílka pokusili zaútočit na vysněné evropské poháry. „Do nadstavby jsme nešli z komfortní pozice. Ale rvali jsme se až do posledních zápasů. Myslím, že nadstavbu jsme odehráli skvěle. Měli jsme nejtěžší los, doma Spartu a Slavii, bodovali jsme v Plzni, na Slovácku a Bohemce. Z hlediska toho, jakou hru jsme předváděli a kolik jsme nasbírali bodů, musíme nadstavbu hodnotit kladně,“ prohlásil Sláma.

Obránce se Sigmou na jaře prodloužil kontrakt do prosince 2025. „Určitě si toho vážím. Sigma s nabídkou přišla rok před tím, než mi vypršela smlouva. Jsem moc rád, že v klubu mohu pokračovat. Mám to tady rád. Stejně tak mám rád i město. V Sigmě jsem od deseti let, od třinácti v Olomouci bydlím, protože jsem tady byl na internátu. Beru to jako svůj domov,“ uvedl.

A jak plánuje Jiří Sláma trávit dovolenou před startem letní přípravy? „Chtěl jsem vyrazit někam k moři. Ale protože jsem si teď pořídil štěně, tak nikam nemůžu, protože se musím starat o něj. Pojedu ale k našim, protože k nim se během sezony moc často nedostanu. Volný čas budu trávit v Česku, maximálně pojedu někam na prodloužený víkend. Chci hlavně vypnout a pročistit hlavu,“ který tak bude trávit volný čas se štěnětem zlatého retrívra. „Jmenuje se Lewandowski, ale říkám mu Lewa,“ dodal. A proč tohle jméno? „Chtěl jsem vybrat něco originálního. Fandím Barceloně, stejně tak mám rád také Roberta Lewandowského. A zrovna, když jsem si psa pořizoval, tak Lewandowski dal dva góly v utkání, v němž Barcelona definitivně získala titul. Jiná možnost nebyla,“ uzavřel pobaveně Sláma.

Další články