• Ostatní

Ivo Gregovský: Cílem je vychovat dalšího Chytila a Zimu pro áčko

  • 13. 10. 2023

Loni při fotbalovém mistrovství světa v Kataru byl oblíbeným respondentem novinářů i České televize. Coby znalec místních poměrů přinášel cenný pohled trenéra, který znal mentalitu místních fotbalistů i fanoušků. Svoje exotické angažmá v katarském Al Ahli rodák z Troubek Ivo Gregovský po pěti letech mění za destinaci, ze které do fotbalového kolotoče vyrazil – Sigmu Olomouc. Po Janu Krajčovičovi, který jde k U19, povede letos bronzovou Sigmu U17. Úkoly zní jasně. „Akademie má samozřejmě ty nejvyšší výsledkové cíle, každý je pochopitelně rád, když hrajete nahoře a daří se, ale pro mě je důležité, abychom vychovali dalšího Chytila a Zimu pro áčko,“ říká navrátilec na Hanou Ivo Gregovský.

Jaký byl důvod návratu z Kataru zpět do Olomouce a k mládeži?

Jednoduchá odpověď – rodina. Narodil se nám kluk, má šestnáct měsíců, a kdybych šel zpět do Kataru, tak odjedu na přípravu začátkem července a rodina za mnou může přijet až koncem října, protože pro tak malý organismus jsou teploty k padesáti stupňům nic moc, což by byla hrozně dlouhá doba. Navíc i pro ten rodinný život to tam není mnohdy ideální, nevyjdete si do lesa na procházku, k řece, musíte se snažit udržet evropský styl života, protože oni chodí spát ve tři ráno a vstávají v poledne. A důvod návratu k mládeži byl ten, že jsem dostal nabídku. Nezůstal jsem tedy nějaký čas bez angažmá, což je taky důležité. Na Sigmě jsem před dvaceti lety začínal u mládeže, tak se nyní vracím, abych předal své zkušenosti.

Nelákal vás dospělý fotbal?

Každý člověk, respektive trenér má své osobní cíle a sny, tedy i já, ale jsem rád, že jsem se teď mohl vrátit do Sigmy. I pro restart a návrat do českého fotbalového prostředí to bylo akorát, přece jen pět let jsem byl pryč. Budu se samozřejmě dobrou prací snažit o i případný trenérský posun napříč týmy v klubu.

Jak probíhalo jednání se Sigmou?

Po celou dobu mého angažmá v Kataru jsem byl v kontaktu se Sigmou, konkrétně s Kubou Benešem. Měli jsme džentlmenskou dohodu, že jakmile bych byl volný, tak si dáme vědět. Takže jsem rád, že mi Sigma dala zase šanci na návrat. Nějakou stopu jsem tu v Sigmě, Hradci, akademii ČR a Baníku nechal, tak se na ni budu snažit maximálně navázat.

Povedete U17, která byla letos třetí. Jaké máte cíle výsledkové a jaké herní?

Jednoznačně budeme cílit na nejvyšší mety. Ať už je to v žácích či dorostech, Sigma vždy hrála nahoře, takže to budeme chtít určitě i my. Akademie má samozřejmě ty nejvyšší výsledkové cíle, každý je pochopitelně rád, když hrajete nahoře a daří se, ale pro mě je důležité, abychom vychovali dalšího Chytila, Zimu pro áčko. Prostě připravit co nejvíce hráčů pro U19, a hlavně pak do profi fotbalu, to znamená do áčka Sigmy. Co se týká hřiště, jednoznačně stabilizovat hráče na profilových postech, vytvořit tvrdé konkurenční prostředí, protože dětství skončilo a jsem přesvědčený, že všichni hráči v kádru budou chtít dojít co nejdále, tzn. po všech stránkách začít s přípravou na profi fotbal. Bude jen na každém jednotlivci, co bude ochotný pro to udělat a především obětovat.

Už víte více ke složení mužstva? Bude tým hodně obměněn?

Budu kádr přebírat od Michala Kováře z U16. Kluci budou mít u mě novou startovní čáru. Byť na to bude jen relativně krátká doba, jeden měsíc, tak si vyhodnotím, kdo bude tvořit osu týmu. Kluky už jsem viděl a jsou velmi dobře připravení na přechod do dalšího ročníku. Bude to boj o fleky, kdo si vybojuje základ, na něm se bude stavět. To samozřejmě nebude znamenat jistotu, ba naopak, všichni musejí na sebe zdravě tlačit a chtít být na hřišti co nejvíc. Byl bych moc rád, kdybych si musel lámat hlavu před každým utkáním, komu dát přednost.

Kteří hráči by měli být oporami týmu?

S kádrem se teprve seznamuji, takže nyní ode mně neuslyšíte jména. Michal Kovář mi předal statistiky týmu, budeme mít spolu schůzku, kde si kluky jednotlivě probereme. Chci samozřejmě využít jeho zkušeností s vedením týmu, a to nejen ze hřiště. Velmi důležitý bude pro soudržnost týmu a práci v něm i charakterový profil hráčů.

Jak bude probíhat příprava? Máte v plánu soustředění v zahraničí či tuzemsku?

Začneme blokem v Olomouci, pak bude soustředění v Ústí nad Orlicí, a finále obstará Harašta Cup, kde hrají nejlepší dorostenecké týmy a dva reprezentační celky do 16 let. Začátek bude pro kluky náročný, ale to je v pořádku. Budeme také postupně kooperovat s Honzou Krajčovičem, jak se v maximální míře v určitých bodech hry co nejrychleji přibližovat projevu U19.

Co realizační tým? Byl daný nebo jste si jej mohl částečně zvolit?

Budu mít schůzku s panem Chromým, našim šéftrenérem, kde to ještě probereme. Vedoucím bude pan Cigánek, legenda v tomto oboru, která to dělá desítky let. Asistenta ještě řešíme. Kondici má Jirka Ostrý a gólmany Martin Blaha.

(rh)

Další články