• A-tým - ohlas

Zmrzlý: Z naší strany to byl velký výkon. Zasloužená výhra

  • 7. 10. 2023

Čtyři góly. Čtyři střelci. Čtyři obránci. Jedním z těch, který se podepsal pod vysokou výhru 4:0 nad Mladou Boleslaví, byl Ondřej Zmrzlý. Kromě gólu si připsal též asistenci u branky Víta Beneše. Hanáci tak nejlepším možný způsobem zareagovali na poslední dva zápasy. „Z naší strany to byl velký výkon. Celý týden jsme se na to připravovali a jsem rád, že to takhle vyšlo, protože jsme do toho dali hodně úsilí přes týden. Zasloužené vítězství,“ těšilo čtyřiadvacetiletého obránce.

Jak hodnotíš vysokou výhru nad Mladou Boleslaví?

Myslím, že to byla naprosto zasloužená výhra. Z naší strany to byl velký výkon. Od začátku jsme si za výhrou šli, což jsme potvrdili dobrým vstupem do utkání. Dřív jsme vstup měli špatné. A když už proti Baníku byl nástup dobrý, dvě chyby nás stály zápas. Dnes jsme za tím od úvodu šli. První gól byl vyústěním našeho tlaku, který jsme si vypracovali. Druhý poločas jsme začali trochu vlažně, pak nás ale dva rychlé góly uklidnily a bylo zase dobře.

Neměli jste ze zápasu trochu obavy? Chyběly vám ofenzivní opory.

Ani ne. Kluci, kteří dříve nehrávali, a dnes dostali šanci, jsou kvalitní. Máme kádr široký a lavička je nabitá. Kdokoliv může místo nich zaskočit. Celý týden jsme se na to připravovali a jsem rád, že to takhle vyšlo, protože jsme do toho dali hodně úsilí přes týden. Zasloužené vítězství.

Dnes to na sebe vzali obránci. Pamatuješ takový zápas?

Ne. Takový zápas jsem ještě nehrál. Vůbec.

Gól, který jsi dal ty, byl po nacvičeném signálu?

Ano. My to postavení při standardkách máme nějak určené. Podle výšky. Já měl být na zadní tyči. Jak ta standardka proběhla, zůstal jsem tam a čekal na druhý míč. Viděl jsem, že tam je místo, tak jsem tam naběhl a dostal jsem krásný centr na hlavu. Jen jsem měl za úkol trefit bránu.

U poslední branky šlo také o nacvičenou situaci?

Bylo to nacvičené. Já dnes u rohových kopů vůbec neměl být, ale jakmile se prostřídalo, tak se dostalo na mě. Ještě jsme si před tím rohem říkali s Benym, že to zahrajeme. A krásně to vyšlo.

Takže to na tréninku ty nezkoušíš?

Přesně tak. Kopou to místo mě jiní. Třeba Vody. Dnes byl určený Slámič na standardky. Já měl pozici jinou. Ale jakmile Slámič vystřídal, tak se to posunulo zase na mě, protože jsem na hřišti zůstal jediný levák. Takhle to vyplynulo z toho střídání.

Jak moc důležitá je to reakce na předchozí dvě porážky?

Obrovsky důležitá. Ty dvě porážky byly obrovsky nepříjemné. Dostali jsme tři góly v obou utkáních. Řekli jsme si, co jsme udělali za chyby. Takovouto reakci jsme přesně potřebovali. Trenér ji po nás chtěl. Zareagovali jsme suprově. 4:0 je perfektní výsledek.

Ty máš perfektní celou sezónu. Je u tebe hodně vidět herní vzestup. Hodně podporuješ ofenzivu a trenér Jílek o tobě říká, že jsi dozrál. Co se změnilo u tebe?

Začátek jara v minulé sezóně mě nezastihl v dobrém rozpoložení. Vypadl jsem ze základní sestavy. Uvědomil jsem si, že musím začít dělat něco navíc. Podnikl jsem nějaké kroky k tomu, abych se do základu opět dostal. Začal jsem pracovat s kondičním trenérem a celou přípravu jsem s ním odjel. Pokračujeme pořád dál. Jsem strašně rád, že jsem tento krok udělal. Uvědomil jsem si, že nestačí dělat jen základ na tréninku, ale je třeba obětovat ještě víc.

Pomohly ti i nějak poznatky Milana Kerbra? Bývalého krajního obránce.

Ano, Milan mi též radí. Je s námi pořád. Byl to levý bek, který byl hodně ofenzivní a dával hodně gólů. Snaží se nám radit a bere si nás na tréninku na centry. Jeho práce je určitě vidět.

Změnil jsi hodně i to, že teď cíleně více podporuješ ofenzivu? Náběhů je z tvé strany mnohem více, než v minulosti.

Zapracovali jsme hodně na fyzické stránce. Míval jsem docela problém s rychlými sprinty za sebou. Teď se cítím dobře a nejsem zafoukaný. Na míči si více věřím a jsem více sebevědomý.

Nehecovali jste za stavu 3:0 Víta Beneše, aby i on skóroval?

Za takového stavu jsme chtěli hlavně udržet nulu vzadu. Ty poslední dva zápasy… dvakrát tři góly. To není dobrá vizitka pro obranu. Dnes jsme to chtěli zvládnout s nulou za každou cenu. To byl hlavní úkol do zbytku utkání. Že se trefil i Beny, to už byla třešnička na dortu.

Po jedenácti kolech se s Plzní předháníte o třetí místo. Nevkrádají se vám do hlavy myšlenky na to pohárovou Evropu?

Myšlenky ani ne. Ale je to náš cíl. Chceme se posouvat pořád nahoru. Chceme hrát výš a výš a postupnými krůčky se zlepšovat. Posouvat se v tabulce… to je náš cíl. Výš už jsou jen ty poháry.

V sezóně máš bilanci 3+3. Je to pro tebe výborný ročník.

Doufám. Teď se daří. Musí se to udržet a pokračovat v tom. Začátek je slibný. Je za námi jedenáct kol, to je super. Zbývá ale ještě devatenáct kol základní části. Je toho ještě hodně. Snad nám to vydrží. Musíme pro to všichni dělat maximum.

Je pro tebe Mladá Boleslav oblíbeným soupeřem? Dal jsi jí už tři góly.

Asi je (smích). Předminulý rok jsem proti ní měl doma taky 1+1. Dnes znovu. Vzpomínky na tyhle zápasy jsou fajn. Samozřejmě se to před zápasem snažíte vizualizovat, že by se to mohlo opět povést. I když ten zápas byl diametrálně jiný. Hrál jsem na jiném postu. Nakonec se to ale zopakovalo. Mám opět 1+1 a jsem za to rád.

Naskakuješ vlevo, poté ve stoperské dvojici. Co je pro tebe lepší?

Stoprocentně hrát z kraje. Nejsem moc šťastný, že musím hrát na stoperu. Je to víc o bránění. Situace ale je taková. Trenér mě tady chce vidět a využít moji levou nohu. Nedá se nic dělat. Musím to zvládnout i tam.

Máš zatejpovaný kotník. Nějaký problém?

Po souboji s Marečkem ve vápně v prvním poločase, když Boleslav chtěla penaltu, tak tam byl střet. Dával jsem nohu před něho a nakopl mě. I kdyby se k tomu rozhodčí vracel, tak by to snad penalta nebyla.

Říkáš, že to na stoperu pro tebe úplně není, ale tahle univerzálnost se ti do životopisu hodí, ne?

Těžko říct. Snad jo. Uvidíme. Můj oblíbený post to ale není, protože jakmile tam proti mně naběhne hráč typu Puškáče, jako třeba na Bohemce, tak souboje s takovým typem hráčů nejsou úplně můj denní chléb. Dnes jsem hrál proti Kušejovi, to mi vyhovovalo víc. Menší hráč, víc si věřím i rychlostně.

Nedávno jsi v Sigmě prodloužil smlouvu, patříš do širšího kádru reprezentace. Hovořilo se o zájmu ze druhé nizozemské ligy. Pomýšlíš ve 24 na další krok?

Soustředím se teď hlavně na to, abych ty výkony udržel. To je pro mě to nejdůležitější. A co bude příští rok, to záleží jen na mě. Abych udržel formu. Potom uvidíme.

Další články