• Mládež

Devatenáctka zdolala lídra. U17 srazila Dynamo třemi góly Nechvátala

  • 4. 11. 2023

Dorostenci Sigmy Olomouc hráli utkání 14. kolo nejvyšší celostátní soutěže na domácím hřišti v Řepčíně proti Dynamu České Budějovice. Devatenáctka porazila vedoucí tým tabulky díky proměněné penaltě forvarda Adama Proniuka. Mladší dorost zdolal Dynamo jasně 4:0, když se hattrick povedl útočníkovi Matyáši Nechvátalovi.

Devatenáctka potřebovala proti vedoucímu týmu tabulky zabodovat naplno, aby se posunula do středu tabulky. Hosté v úvodu utkání dokazovali, že nejsou v čele soutěže náhodou a zatlačili Sigmu na její polovinu. Hanáci přežili úvodní tlak soupeře a ve 22. minutě přišla rozhodující akce zápasu, když v pokutovém území obrana hostí faulovala útočníka Olomouce Adama Proniuka a sám faulovaný hráč proměnil pokutový kop. Pak mohla Sigma několikrát navýšit vedení, ale nepodařilo se a v závěru první půle se zase Dynamo vehementně snažilo o vyrovnání, obrana domácích však odolala.

Ve druhé části Sigma pozorně bránila a využívala situace k brejkům. Ze standardky mohl deset minut po poločase navýšit vedení hlavičkující Macharáček, brankář Dynama jeho velkou šanci chytil. Další možnost k navýšení měl Kevin Huňa, opět zasáhl gólman Dynama. Hosté měli jednu příležitost ke srovnání. Při ošetřování Adama Proniuka málem využil krátkou přesilovku Zika. Pavel Mazur v brance Sigmy svůj tým podržel. V závěru duelu už si Sigma hlídala důležité vítězství a také jej po závěrečném hvizdu sudího Mojžíše získala. V tabulce je nyní Sigma na 8. místě a v posledním kole hraje v Jihlavě.


Hodnocení trenéra Jana Krajčoviče:

„Budějovice jsou tým, který dal v soutěži nejvíce branek a vedl tabulku, takže si moc ceníme toho, že jsme vyhráli, a ještě s nulou. Je to myslím poprvé, co Dynamo nedalo v lize gól, což je pro nás výborná vizitka. Kluci pracovali výborně do defenzívy a byť soupeř měl nějaké náznaky šancí, tak to obrana vyřešila nebo nás podržel brankář Mazur. Škoda, že jsme ve druhém poločase nevyužili některé zajímavé situace, mohli jsme duel dohrávat klidněji, ale o to více si zase ceníme toho, že jsme neinkasovali. Adam Proniuk dnes pracoval dobře pro tým, splnil, co jsme po něm i do defenzívy chtěli a gólem byl za svojí práci odměněn."

SK Sigma Olomouc – Dynamo České Budějovice U19 1:0 (1:0)
Branka: 22. Proniuk z pen.
Rozhodčí: Mojžíš – Pavlica, Smýkal. ŽK. Kubát, Pavlíček – Zevl, Loužecký, Štindl. Diváků: 90.
Sigma: Mazur – Siegl, Pavlíček, Kubát, Macharáček – Jalovičor, Zahradníček (76. Stryk), Vaculík – Huňa (90. Táborský), Proniuk, A. Uriča (90. Judas). Trenér: Jan Krajčovič.

Hattrick Nechvátala pomohl sedmnáctce k výhře

Sedmnáctka byla před začátkem zápasu v tabulce čtvrtá, soupeř z Českých Budějovic na pátém místě tabulky. V úvodu měli dvě velké možnosti Hanáci. Parádní Capkovu přihrávkovou patičku neproměnil v gól Matyáš Nechvátal a další možnost měl Filip Capka. Pak mohli jít do vedení hosté, když Šatava trefil z brejku spojnici břevna a tyče olomoucké branky. Domácím to vyšlo až napotřetí a opět u toho byla dvojice Capka – Nechvátal. První centroval, druhý skóroval.

Navýšení vedení opět zařídil Matyáš Nechvával. Odvrácený míč po rohu vrátil do ohně Šimon Příkazský a Nechvátal svoje zakončení opřel o tyčku a překonal se štěstím brankáře Budějovic. První poločas skončil zaslouženým vítězstvím Sigmy 2:0.

Druhý poločas Sigma Olomouc U17 pokračovala v nastoleném tempu. Dynamo mělo jednu šanci z přímáku, který dokázala zeď Sigmy zablokovat. Po sedmi minutách hry završil hattrick útočník Matyáš Nechvátal. Z levé strany byl včas u dorážky. Po hodině hry dokonal skóre další forvard Filip Capka. Chytrým lobem překonal do prázdné branky vyběhnuvšího brankáře hostí Volka. V závěru zápasu měla Sigma nadále tlak a v pohodě si hlídala luxusní náskok.

Hodnocení trenéra Iva Gregovského:

„Šli jsme do utkání s velkým respektem k soupeři, který měl před naším zápasem slušnou sérii dobrých výsledků. Dali jsme si před utkáním cíl udržet tempo hry, které jsme dokázali mít v úterní dohrávce se Spartou. Jsem rád, že to kluci splnili, přidali jsme nulu vzadu a konečně byli v útoku produktivní. Dařilo se nám díky presinku dohrávat a tvořit si dobré možnosti a byly z toho pěkné čtyři branky. Matyáš Nechvátal měl v minulých útkáních smůlu, tak to konečně v jednom utkáni prolomil a napadalo mu to tam. U mladých celků je důležitý včasný gól, nám dnes Maytáš proměňováním šancí pomohl a hned se nám hrálo celé utkání lépe."

SK Sigma Olomouc – Dynamo České Budějovice U17 4:0 (2:0)
Branky: 15., 21. a 53. Nechvátal, 60. Capka.
Rozhodčí: Pavlica – Mojžíš, Smýkal. ŽK: Glos. Diváků: 80.

Sigma: Čtvrtlík – Pávek, Beran, Bartošic – Příkazský (70. Skopal), Činčara (58. Luběna), Andrle, Přibylka (76. Remeš), Glos – Nechvátal (58. Sikora), Capka (70. Synevych). Trenér: Ivo Gregovský.

Další články