• Mládež

Osmnáctka i šestnáctka Sigmy jasně přehrály Šumperk

  • 13. 11. 2023

V 15. kole Moravskoslezské ligy dorostu hrály olomoucké celky na domácím hřišti v Řepčíně proti týmům Šumperka, který je v obou soutěžích na chvostu tabulky. Osmnáctka potvrdila roli favorita a zvítězila jasně 4:0, když dvě branky vsítil Martin Škoda. Šestnáctka dosáhla ještě vyššího výsledku a zdolala Šumperk 6:1. Hattrick vsítil David Lorenc, který se trefil i před tím za osmnáctku.

Osmnáctce trvalo, než se do pečlivě bránící defenzívě Šumperku dostala. Rozehrávkou a kombinací Sigma dlouho hledala klíč k šumperské bráně. Ve 25. minutě to zkoušel z dálky Drábek, brankář Panin byl připraven. Domácí tým si nakonec pomohl standardkou.

Ve 36. minutě poslal centr z rohu do vápna Jakub Michalík, míč se odrazil k Martinu Škodovi a ten věděl, co s ním. O minutu později to bylo hned 2:0. A opět u toho byla dvojice Michalík-Škoda. Vojtěch Foukal vysunul do brejku Michalíka, který v samostatném úniku trefil tyčku. Balón se následně odrazil ke Škodovi, který jej uklidil do sítě.
Ve druhém poločase jako první zahrozili hosté.

V ojedinělém brejku utekl obraně Aichilis a Berka musel vytáhnout velmi dobrý zákrok, aby udržel nulu. Pak zase pokračovalo olomoucké dobývání šumperské pevnosti. Povedlo se až střídajícímu Davidu Lorencovi, který po minutě na hřišti proměnil svoji šanci, když se ve vápně zbavil kličkou obránce a obstřelil Panina.

Minutu před koncem se trefil i druhý Lorenc, tentokrát stoper a kapitán Štěpán, když po rohu tečoval střelu Jáchyma Foldyny z šestnáctky a stanovil na konečných 4:0. V tabulce je osmnáctka třetí, má ještě dvě dohrávky v Porubě a s Prostějovem. Když získá šest bodů, stáhne náskok druhé Baníku na bod.

Hodnocení trenéra Tomáše Vasiljeva:

"Soupeř dnes hodně vzdoroval, někdy zápasy proti poslednímu takové bývají, kluci se holt na tu tabulku podívají. Nebyli jsme proti Šumperku dostatečně kvalitní na balónu. Zápas měl být z pohledu kvality od nás určitě lepší. Hodně jsme si zakrývali prostory dvěma hráči, nevnímali jsme dobře hru. Ve finální fázi končily míče brankáři v rukách, v autu, nebo to nebylo vyřešeno přesně. Za nulu vzadu jsme každopádně rádi, že stopeři i brankář byli stále pozorní, byly tam dvě nebezpečné střely, ale ty si pohlídali."

SK Sigma Olomouc U18 – FK Šumperk U19 4:0 (2:0)
Branky Sigmy: 36. a 37. Škoda, 81. D. Lorenc, 89. Š. Lorenc
Rozhodčí: Mrázek – Vychodil, Bažant. ŽK: Achilis (Šumperk). Diváků: 50.
Sigma: Berka – Petráš (79. D. Lorenc), Holec, Š. Lorenc, Oříšek (79. Remeš) – Foukal, Ondřej, Drábek – Györe (66. Foldyna), Škoda, Michalík (66. Miler). Trenér: Tomáš Vasiljev.

Šestnáctka se proti Šumperku dostala do vedení ve 21. minutě. Po faulu na Victora Kennetha Riedla proměnil pokutový kop Maxim Horák. O sedm minut později šla Sigma do dvoubrankového vedení. Centr Riedla proměnil v gól David Lorenc. Pak se prosadili hosté, kteří vystihli rozehrávku Olomouce a po rychlé akce a zakončení z jedné snížili. Sigma trochu znervóznila, a byť měla do poločasu velmi dobré šance, vedla stále jen o gól.

Ve druhé půli chvíli trvalo, než domácí tým vyzrál na poctivou defenzívu Šumperka. Povedlo se to až v 68. minutě. Kapitán Remeš prodloužil hlavou do vápna na Lorence a ten zvýšil na 3:1. Pak už to tam začalo padat. O tři minuty později využil nahrávku Kaštyla David Lorenc a dosáhl hattricku. V 79. dával na 5:1 po centru Radima Kaštyla dorážkou Tomáš Sandr a gólový účet duel podtrhl po přihrávce Davida Remeše Dominika Pazdera, který v zakončení pěkně obešel brankáře Urbana a zakončil do prázdné branky. Ve středu hraje šestnáctka dohrávku v Porubě, v tabulce je na čtvrtém místě se stejným bodovým ziskem jako třetí Opava a druhý Prostějov, ale se zápasem v Porubě k dobru.

Hodnocení trenéra Michala Kováře:

"Nebylo to vůbec lehké utkání. Soupeř byl zalezlý v bloku, čekal na standardky a nějaký brejk. Ale to jsme tušili, připravovali jsme se na to. Vedli jsme brzy 2:0, ale pak jsme přestali hrát a nechali jsme Šumperk snížit. Trochu jsme zbytečně znervóznili, což se projevilo v koncovce, když jsme ještě do poločasu mohli dát na 3:1. Povedlo se to až v 68. minutě, pak už jsme se uvolnili a dali další góly."

SK Sigma Olomouc U16 – FK Šumperk U17 6:1 (2:1)
Branky Sigmy: 28., 68. a 71. D. Lorenc, 21. Horák z pen., 79. Sandr, 82. Pazdera.
Rozhodčí: Vychodil – Mrázek, Bažant. ŽK: Horký (Šumperk). Diváků: 30.
Sigma: Křivánek – Chytil, Vyroubal, Sandr, Hilbert – Kaštyl, Remeš – Horák (75. Pavlištík), Skácel (46. Lakomý), Riedl (46. Di Cuia) – D. Lorenc (78. Pazdera). Trenér: Michal Kovář.


Další články