• A-tým

Zmrzlý: Podzimní výkony jsou motivací pro jaro. Máme o co hrát

  • 22. 12. 2023

Mimořádně vydařený půlrok za sebou má Ondřej Zmrzlý. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Sigmy nastoupil do všech zápasů FORTUNA:LIGY, na hřišti nechyběl ani minutu a už nyní vyrovnal svůj osobní bodový rekord z ročníku 2021/22, když vstřelil tři góly a na pět nahrál. Významně tak přispěl k pátému místu Sigmy po podzimní části. „Sezónu máme rozehranou dobře. Je pro mě velkou motivací, abych výkony udržel i na jaře a pomohl tak týmu. Rozhodně máme o co hrát.“ Na jaře tohoto roku přitom vypadl ze základní sestavy. „Měl jsem špatnou formu, umístění na lavičku bylo zasloužené,“ ohlíží se zpětně. V rozhovoru hodnotí sezónu i to, v čem udělal největší krok vpřed za poslední rok. „Začal jsem si více věřit,“ řekl.

Přezimujeme na pátém místě. Jak podzim hodnotíš?

Myslím si, že s podzimem můžeme být celkově spokojeni. Začátek sezóny jsme rozjeli excelentně. Možná jsme mohli vytěžit trochu více. Druhá polovina podzimu už byla všelijaká. Nějaké zápasy se nám nepovedly. Třeba domácí remíza se Zlínem, kdy jsme ztratili dva body. Vyhrát jsme měli i v Jablonci. Základ pro jaro máme dobrý, ale mohlo to být o nějakých pět až šest bodů lepší.

Proč myslíš, že nám druhá půlka podzimu vyšla hůře, než ta první?

Jakmile se sezóna pořádně rozjede, tak je pro ostatní týmy snazší soupeře přečíst. Na herní styl, který máme zažitý, a kterým se prezentujeme, se proto dokázali lépe připravit. Taky myslím, že jsme byli horší v efektivitě. V některých utkáních šla dolů i naše herní kvalita, nevytvořili jsme si tolik šancí, a ty, které jsme měli, jsme nedokázali proměnit.

Výchozí pozici pro jaro přesto nemáme špatnou.

Je pravda, že v závěru podzimu nám Slovácko a Plzeň trochu odskočily. Na třetí místo máme ztrátu sedmi bodů, ale k dobru odložený zápas v Teplicích. Musíme přes zimu dobře potrénovat, připravit se a chytnout začátek. Když se nám to povede stejně, jako prvních deset kol na podzim, tak věřím, že se ještě o třetí místo můžeme porvat.

Jak ses ty na podzim cítil?

Snad kromě dvou až tří zápasů, kdy můj výkon určitě nebyl optimální, jsem spokojen. Dařilo se mi i sbírat body. Osm bodů, to je solidní číslo, ale i tak si myslím, že jsem měl na víc a mohl mít bodů více. Třeba teď naposledy v utkání proti Plzni mě mrzí neuznaný gól. Bylo to padesát na padesát. Míč se sice ruky dotkl, zároveň to ale hned bylo i na tělo. Kdyby to spadlo trochu jinak a gól platil, tak jsme nad Plzní vedli. Věřím, že bychom pak zápas zvládli dovést k bodovému zisku. Občas nás srážely individuální chyby. Když dostáváme gól, nejde většinou o nějakou systémovou chybu. Já třeba udělal zbytečnou chybu v utkání proti Slavii. Bohužel… A dohánět to proti těžkým soupeřům je složité.

V ligovém utkání jsi nechyběl na hřišti ani minutu.

Je to známka toho, že mi trenér věří. Někdy jsem začínal ve středu obrany, jinak jsem ale stabilně nastupoval na levém kraji. Cítil jsem obrovskou důvěru, za kterou jsem hodně rád. Posledních osm měsíců jsem tomu obětoval všechno. Na jaře jsem ze základu na dva měsíce vypadl, což bylo hodně náročné. Takový výpadek jsem za dobu, co jsem v áčku, neměl.

Bylo to hodně náročné?

Hlavně psychicky. Musel jsem zkousnout něco, na co jsem nebyl zvyklý. Rychle jsem se ale přehodil. Dobře jsem věděl, že mám nedostatky. Formu jsem měl špatnou a posazení na lavičku bylo zasloužené. Nechtěl jsem to tak ale nechat a začal na sobě pracovat.

V čem jsi cítil, že máš největší nedostatky?

I když jsem měl docela dobrou kondiční stránku, věděl jsem, že mi úplně nesvědčí hra ve vysoké rychlosti. Když jsem udělal dva, tři sprinty, vypadával jsem pak z koncentrace a byl zafoukaný, měl jsem pomalejší reakce. Kondici jsem teď posunul o level až dva výš. Není pro mě problém běhat v devadesáté minutě nahoru dolů. Cítím také, že jsem se výrazně posunul v soubojovém chování.

Co jsi změnil?

Začal jsem spolupracovat s kondičním trenérem, který mi řekl svůj pohled. Zapracoval jsem více na mentální stránce. Více jsem si začal věřit. Tím, že jsem věděl, že jsem na tom po fyzické stránce hodně dobře. Vše šlo ruku v ruce.

Je tohle tvá přelomová sezóna?

Doufám v to. Já i klub ji máme rozehranou dobře. Je pro mě velkou motivací, abych tyto výkony udržel i na jaře a pomohl tak Sigmě k bodům. Jak už jsem říkal, na jaře máme rozhodně o co hrát. Z ligy může jít do pohárů až pět týmů a my na té pozici jsme. Bude to ale těžké, protože kromě nás o to bojují další týmy.“

Času na regeneraci ale není mnoho. Už 4. ledna startuje zimní příprava.

Uměli bychom si představit delší čas k odpočinku, ale je to takto nastavené, takže nemá cenu se tím zaobírat. Před prvním mistrákem budeme mít pět týdnů přípravy. Víme, že nějaké věci je třeba dopilovat. Jedeme na dvě soustředění do tepla. Doufám, že nám pomohou k tomu, aby naše herní kvalita šla nahoru.

Jak budeš trávit volný čas?

Nejsem ten typ, který by vydržel jen sedět doma. Budu spolupracovat s mým trenérem. Nějaké tréninky do Vánoc ještě uděláme. Pak začnu plnit individuální plán, který každý dostaneme. Bude v tom nějaké běhání, nějaké rozhýbání. S přítelkyní plánujeme výlet na čtyři dny do Londýna. Tohle si užijeme. Snad se tam zvládneme podívat i na nějaký fotbal (smích). No a od začátku ledna už zase pojedeme na sto procent.

Co bys na závěr roku vzkázal fanouškům?

Fanouškům bych chtěl popřát hezké svátky. Ať na sebe dávají pozor. V novém roce se uvidíme zase na Andráku. Věřím, že jim budeme dělat našimi výkony a výsledky radost.

Další články