• A-tým

Pospíšil na startu přípravy: Mám motivaci ukázat to nejlepší ze sebe

  • 6. 1. 2024

Martin Pospíšil absolvuje první zimní přípravu po návratu zpět do Olomouce. Po čtvrtečním a pátečním testování Hanáci v pondělí odletí na Maltu, kde absolvují první část herní přípravy. Pospíšil se už na hřiště těší. Motivací pro něj je, aby se stal tahounem týmu: „Chci ukázat to nejlepší ze sebe,“ řekl v záložník Sigmy.

Máš za sebou testování. Jak jsi dopadl?

Pro většinu hráčů je to takové nutné zlo, které je ale třeba absolvovat. Jsou to cenné ukazatele pro trenéry, nejdůležitější je ale potom samotné hřiště. Já se vždy hlavně soustředím na hřiště. Přežili jsme to, ale jsem rád, že máme teď na půl roku, rok klid od dalších testů.

Jak testování probíhá?

Začalo to už ve čtvrtek a jsou v tom různé cviky. Běh na pásu, cvičení, testování síly svalů. Já jsem v pátek ještě běhal. Už mám po všem, úspěšně zvládnuto a těším se na hřiště.

Běhal jsi i mezi svátky?

Volno bylo fakt krátké. Nějaké běhy jsme v individuálním plánu měli, ale míči jsem se snažil během pauzy co nejvíc vyhýbat, abych měl velkou chuť do fotbalu. To se podařilo. Spíš jsem se soustředil na to, abych načerpal energii a byl stoprocentně připraven.

Co jsi během volna stihl?

Přišlo mi, že ani žádné volno nebylo. Byly svátky a s tím související návštěvy rodiny a nejbližších. Utíká to. Na pár dnů jsme také jeli do Polska na hory. Vrátili jsme se a hned druhý den jsem se hlásil na testech. Takže volno bylo letos opravdu krátké, ale myslím, že jsme kvůli tomu zas tak moc neztratili a budeme více připraveni na jarní část sezóny.

Jídla a pití bylo hodně?

Bylo (smích). Tak jsou to svátky. Pokud si fotbalista může někdy dopřát, je to právě v zimní, nebo letní pauze. Týden po konci sezóny si určitě každý dal věci, které během sezóny nemůže. Týden před začátkem přípravy už se ale člověk zase hlídá a snaží se být nachystaný.

Do Olomouce jsi se po letech vrátil s nějakými očekáváními. Naplnila se?

Začátek mi, možná až nadmíru, vyšel. Bylo to dobré. Možná proto jsem si na sebe vytvořil sám trochu větší očekávání. Jsem maximalista. Vím dobře, že křivka šla potom trošku dolů, ale od Nového roku mám v hlavě pouze to, že ukážu svoji nejlepší verzi. Jsem přesvědčený, že dokážu potáhnout náš tým k tomu, abychom byli úspěšní.

Na jistou dobu jsi vypadl ze sestavy.

Vypadával jsem ze sestavy i kvůli tomu, že jsem měl menší zdravotní problém, který mě trochu limitoval. Nebyl jsem úplně nachystaný na celé zápasy. O tom se moc neví, proto jste možná až moc šli po trenérovi. Přitom důvod byl trošku jiný. Trenér Jílek se mnou hodně komunikuje, vždy se snažíme najít společně to nejlepší možné řešení. V některých zápasech jsem si myslel, že mám hrát, ale nehrál jsem, i když jsem byl zdravý, ale do toho se pouštět nechci. To už je za mnou. Teď doufám, že si svoji pozici vybojuji zpátky a budu nositel kvality pro náš tým.

Myslíš, že se pro tebe nepodařilo najít v rámci týmu optimální roli? Tak, abys mohl uplatnit své přednosti.

Myslím, že když jsem se vrátil, tak to optimální bylo. Než jsem se vrátil, tak jsem nebyl tolik na očích. Potom si už ale soupeři na mě dávali větší pozor, kolikrát jsem v zápasech cítil, jak mi někdo běhá za zadkem. Soupeři se na mě připravili trošku jinak, tím pádem jsem v některých zápasech nebyl tolik ve hře. Musím se s tím smířit, jsem přesvědčený, že teď uvidíte Martina Pospíšila takového, jako když se vrátil.

Co očekáváš od jara z pohledu celého týmu?

Že budeme hrát o pohárové příčky. Když jsem se vrátil, prohlásil jsem, že chci se Sigmou nějaký úspěch. Ať už to bude vítězství v poháru, což se v této sezóně už nepodaří, nebo probojování se do evropských pohárů. Máme dost kvalitní tým na to, abychom se na pohárové příčky mohli dostat.

Po delší době absolvuješ zimní přípravu v Česku. Velký rozdíl proti Polsku?

Je to dost podobné. V Česku je to hodně intenzivní, v Polsku se ale zase třeba tři týdny v kuse jely dva tréninky denně. Jediný rozdíl je snad v tom, že v Polsku se začínalo o týden, deset dní později, takže hráči mají delší volno, zatímco v Česku se začne hned po Novém roce.

Absolvujete dvě soustředění. Je to výhoda?

Je to dobré. Už v pondělí odlétáme na Maltu, což je de facto herní soustředění. Většinou jsme zvyklí v prvních dnech spíše běhat bez míče. Teď hned první týden skočíme do zápasů, což pro nás hráče je lepší, protože hned budeme mít možnost konfrontace proti kvalitním týmům. Hned na začátku přípravy tak uvidíme, jak na tom jsme.

Fotbal v Česku zažívá fanouškovský boom. Vnímáš to? Nůžky oproti Polsku jsou ale pořád spíše rozevřené.

Překvapilo mě to. Když jsem sledoval zpovzdálí českou ligu, stadiony byly poloprázdné. Musím říct, že to byl jeden z důvodů, který mě od návratu trošku odrazoval. Teď jsem ale překvapený, lidi v této sezóny chodí ve větším počtu. U nás bychom si přáli, aby jich bylo trochu více. Pořád věřím, že pokud budeme hrát o poháry, lidi přijdou.

Proč myslíš, že v Olomouci tolik lidí na fotbal nechodí? Hrajete v horních příčkách.

To je otázka, na kterou se tady ptáme v poslední době všichni poměrně často. Jedna věc, která mě napadá je, že když lidi přijdou ve větším počtu na nějaký z těch větších zápasů, třeba na podzim proti Baníku a Slavii, tak jsme ty zápasy vůbec nezvládli, což je možná zase trochu odradilo. Na zvučné soupeře vždy chodit budou, potřebujeme ale, aby chodili i na zápasy proti týmům, s nimiž budeme dělat důležité body. Chceme, aby minimálně pět tisíc lidí chodilo na každý zápas.

Ondru Zmrzlého znáš odmala. Přeješ mu kariérní postup?

Přeji mu to. Už před nějakou dobou jsem mu říkal, že má ideální věk k dalšímu kroku. Zahrál skvělý podzim, nepamatuji si, když jsem Sigmu sledoval v televizi z Polska, že by tak vyčníval, pořád mi u něj něco chybělo. Teď to rozbalil naplno. Říkal jsem mu, že musí využít laufu, ve kterém je a udělat teď ten další krok. Jsem rád, že se mu to podařilo a věřím, že se prosadí i v takovém klubu, jako je Slavia.

Další články