• A-tým - ohlas

Jílek po Trnavě: Byl to pro nás dobrý test. Růsek na hřišti? Silný okamžik

  • 10. 1. 2024

Trenér Václav Jílek byl po prvním utkání na Maltě spokojen. Jeho svěřenci porazili účastníka nejvyšší slovenské ligy Trnavu 2:0 góly Zorvana a Amasiho. „Utkání mělo svoji kvalitu. Trnava je prvoligové mužstvo, takže to pro nás byl dobrý test a cenná výhra,“ řekl po utkání Jílek. V utkání měl možnost poprvé vidět v akci dvě nové posily – Singhateha s Elbelem. Po změně stran naskočil do zápasu také Antonín Růsek, který se do hry dostal po téměř deseti měsících. „Byl to pro mě velice silný okamžik,“ komentoval návrat šikovného útočníka Jílek.

Jak hodnotíte své první vystoupení tady na Maltě?

Utkání mělo z mého pohledu svoji kvalitu. Vstoupili jsme do něj dobře. Myslím, že z naší strany bylo velmi dobrých prvních dvacet minut, byť jsme nebyli tolik nebezpeční. Trnava disponuje velmi dobrými individualitami, zejména ve druhé půli přišla z její strany zvýšená síla z křídelních prostorů. Pro nás to byl dobrý test. Trnava je slovenské prvoligové mužstvo. Všichni tady zkoušíme, točíme hráče. Vítězství si ceníme.

Jak jste spokojen s podmínkami, které na Maltě máte?

Je třeba říct, že jsme tu teprve tři dny i s cestou, máme ale zkušenosti z předloňského roku, kdy jsme tady našli skvělé zázemí. Ať už co se týče hotelu, nebo, a to je pro nás ještě důležitější, kvalitního sportovního zázemí, hřišť i soupeřů. Termín je pro nás možná trochu složitější, protože jsme v prvním týdnu přípravy, ale takto to mají všichni. Poradíme si, najdeme si cestu a bude to pro nás přínosné.

Sebejistě si v utkání počínal gólman Stoppen, který vám svými zákroky dopomohl k výhře.

Souhlasím. Nebylo to zápas, který jsme vyhráli 2:0 a soupeř neměl žádnou šanci. Tadeáš musel vytáhnout minimálně dva skvělé zákroky. Působil sebejistě, míč nepouštěl, ale udržel jej. Čelil nebezpečným střelám i centrům. Předvedl velmi dobrý výkon. Svoji kvalitu ukazoval už v době, kdy byl v plném tréninku, potom měl ale výpadek, protože měl opakovaný problém s kotníkem. Proti Trnavě ukázal, co v něm je. Doufáme, že v tom bude pokračovat.

Jak se vám líbili Elbel se Singhatehem? A co říkáte na výkon Mosese Amasiho?

Nechci úplně hodnotit jednotlivce. Byl jsem spokojen s tím, jak tým pojal oba poločasy. My jsme s tím spokojeni, protože jsme si mohli vyzkoušet obě rozestavení, která bychom chtěli během sezóny prioritně používat. Od všech hráčů bylo správné nastavení. Singhateh ukázal to, co ho zdobilo i ve Vlašimi, tedy výbornou timingovou, náběhovou činnost za obranu, rychlost i kvalitu prvního doteku. To nám na podzim chybělo. Není to typický hroťák, který by hrál jen sám na sebe, je dobrý i do kombinace. Jakub Elbel je dobře nastaven. Musíme s ním ale pracovat po taktické stránce. Na halvbeka hrál občas hodně hluboko. Je to jen o návyku a taktických trénincích. O přestávce v kabině říkal, že toho už má docela dost. V Mosesovi vidíme potenciál, který dnes ukázal. Hráči, kteří jsou schopni pracovat jeden na jednoho, jsou nebezpeční vůči soupeřově brance. Dnes měl i narozeniny, nastoupil do zápasu s kapitánskou páskou, takže mu vše vyšlo. Do kasy asi něco cinkne. Je to pracovitý hráč, který není jen ofenzivně nastaven, platný je i do defenzivy. Říká si o to, abychom mu dávali šanci.

Na hřiště se dostal i Antonín Růsek. Lavička jeho návrat do hry hodně emotivně prožívala. Jak jste to vnímal?

Byl to pro mě hodně silný okamžik. Mužstvo to dalo najevo, celý realizační tým to cítíme stejně. Tonda si prošel dlouhou cestu. Není ještě na úplném konci, ale už se to blíží. Doufám, že se mu povede udělat těch posledních pár kroků, strašně mu to přeji. Dělá maximum pro to, aby se na hřiště vrátil. Zažil několik trudných měsíců, ale jsem rád, že dnes zvládl nějakou minutáž, byť on asi nebude úplně spokojen, protože si myslel, že bude mít více míčů. Ale to všechno přijde. Věřím, že pro nás bude obrovským přínosem.

Jaké máte s Tondou Růskem další plány?

Budeme chtít minutáž zvyšovat. Bude to vždy s ohledem na tréninkové zatížení, které tady není úplně jednoduché. Uvidíme, jak na to bude Tonda reagovat. Nechceme se dostat do stavu, kdy bude jeho noha v únavě, což by bylo kontraproduktivní. Budeme to denně komunikovat s Tondou, záležet bude na tom, jak se bude cítit. Musí se cítit dobře.

Foto: Domenic Aquilina

Další články