• Mládež

Osmnáctka udolala Kozlovice. Šestnáctka veze výhru z Trenčína

  • 11. 2. 2024

​Dorostenci Sigmy Olomouc hráli další přípravná utkání. Sigma Olomouc U18 v Řepčíně porazila silné Kozlovice brankou Viktora Lašáka 1:0. Šestnáctka vyhrála v Trenčíně 3:2, když vedla v poločase 3:0, domácí však nesložili zbraně a Hanáci museli v závěru vítězství hodně střežit.

V prvním poločase byly Kozlovice o kousek lepším týmem, který držel střed pole. Osmnáctce trvalo, než si zvykla na důraznou hru kvalitního divizního týmu. Kozlovice rychle dostupovaly hráče Sigmy, v útoku dokázaly měnit tempo hry a několikrát přehrály mladé Sigmáky pasem za obranu. Sigma zjistila, že to nebude jednoduchý zápas, ale postupem času přicházely náznaky zlepšení, ale více šancí měli i tak hosté, kteří kopali také hodně rohů. Sigmu podržel brankář Koleček, poločas skončil hlavně díky němu bez branek.

Ve druhém poločase byla hra vyrovnanější, Sigma se začala dostávat do rychlých přechodů, dokázala překonat středový blok soupeře, přišly šance a v 54. minutě také rozhodující moment utkání. Olomouc vybojovala v presinku míč, Foldyna našel průnikovou přihrávkou Viktora Lašáka, který poslal míč pravačkou kolem brankáře hostí. Kozlovice se snažily o vyrovnání, kopaly opět hodně rohových kopů. Šance rozhodnout v závěru měla Sigma a srovnat mohly i Kozlovice, ale domácí tým nakonec udržel nulu a získal cenné vítězství.

Další zápas hraje osmnáctka příští pátek proti mužům 1. HFK Olomouc.

Hodnocení trenéra Tomáše Vasiljeva:

Byl to dobrý, vyrovnaný zápas. Kozlovice byly o něco lepší, než Bruntál minulý týden, taky jsou v tabulce divize výše. V první půli jsme měli potíže se s jejich důrazem a kvalitou vyrovnat, ale kluci zjistili, že je potřeba neztrácet míče a hrát poctivě. Podržel nás brankář Koleček, ve druhé části jsme se zlepšili, dali jsme branku, v závěru to byl doslova trénink obranných rohů, jsem rád, že jsme vzadu udrželi nulu.“

SK Sigma Olomouc U18 – FC Kozlovice 1:0 (0:0)

Branka Sigmy: 54. Lašák

Sestava Sigmy: Koleček– V. Lašák (70. M. Lašák), Holec, Miler – Michalík (46. Petráš), Drábek, (60. Řezníček) Ondřej (46. Foldyna), Kolařík (60. Odstrčil), Oříšek (70. Galík) – Škoda (46. Hottek), Foukal (60. D. Lorenc). Trenér: Tomáš Vasiljev.


Šestnáctka opět poměřila síly se slovenským týmem. Tentokrát s druhým celkem nejvyšší slovenské soutěže v kategorii do 16 let Trenčínem. Sigma vstoupila do zápasu velmi dobře, byla aktivnější a dostala odměnu v podobě dvou vstřelených branek. Ty padly okolo 10. minuty. První dal po dorážce standardky z 11 metrů Chvílíček. Hned vzápětí se po rychlé akci a po přihrávce pod sebe od Lakomého prosadil Lukáš Liďák. Trenčínem inkasované branky otřásly, Sigma držela míč na svých kopačkách a po zásluze přidala i třetí gól, který dal svým druhým v zápase Liďák, když se prosadil povedeným halfvolejem po rohu Pavlištíka. Před třetí brankou měl Trenčín jednu velkou šanci z ojedinělé akce, hosty podržel brankář Křivánek. Sigma mohla také ještě navýšit, ale i tak šla do kabin s pěkným náskokem 3:0.
Druhý poločas vystřídal Michal Kovář 9 hráčů, na průběhu hry se ale nic nezměnilo a Sigma byla stále lepším týmem. Di Cuia trefil spojnici, brankář Trenčína vyrazil Pavlištíkovu hlavičku a dobrou šanci řešil střelou místo přihrávky Křiklava. Čtvrtá rozhodující branka tak nepřišla a Trenčín využil nedůrazu Sigmy ve středu pole a snížil v 51. minutě na 1:3. Tentokrát branka zatřásla Sigmou, která přestala hrát svoji hru, Trenčín ji dostal pod tlak a v 81. minutě po chybě stopera snížili domácí na rozdíl jediné branky. Hosté se báli o vítězství, které nakonec uhájili, v závěru mohl přidal pojistku Vaněk, svůj samostatný únik na gólmana Treníčna však gólem nezakončil.

Dalším soupeřem šestnáctky bude v rámci Memoriálu Vlastislava Marečka příští sobotu v Řepčíně od 12 hodin Opava.

Hodnocení trenéra Michala Kováře:

Budu asi hodnotit samostatně dva poločasy. První byl z naší strany velmi dobrý. Ale i v něm jsme už měli šance, které jsme měli proměnit. Ve druhém poločase naše laxnost za stavu 3:0 v zakončení pokračovala a pak přišlo snížení, po které jsme vypadli z role, dělali jsme chyby, soupeř nás potrestal. Jsem ale rád, že jsme i přesto zvládli proti kvalitnímu soupeři v závěru vítězství udržet. Je to výhra z venku, které si ceníme.“

AS Trenčín U16 – SK Sigma Olomouc U16 2:3 (0:3)

Branky Sigmy: 9. Chvilíček, 10. a 31. Liďák.

Sestava Sigmy: 1. poločas: Křivánek – Pazdera, Chvilíček, Hilbert, Chytil – Kaštyl, Pavlištík, Grepl – Horák, Lakomý, Liďák. 2. poločas: Hruban – Sandr, Vyroubal, Hilbert, Klanica – Pavlištík, Skácel, Riedl – Vaněk, Křiklava, Di Cuia. Trenér: Michal Kovář.

Další články