• A-tým - ohlas

Novák po Hradci: První poločas byl ještě dobrý, druhý jsme nezvládli

  • 17. 2. 2024

Zápas v Liberci Filip Novák kvůli zdravotním problémům vynechal, poprvé na jaře šel do ostrého zápasu až proti Hradci Králové. Nastoupil na levém kraji obrany a v první půli měl velkou šanci skórovat, bohužel pro Sigmu jeho pokus zastavila branková konstrukce: „Měl jsem se lépe rozhodnout a možná nahrávat spíše Juldovi,“ litoval zkušený obránce.

Dnes jsi nastoupil na levém kraji obrany. Jaké to bylo?

Dozvěděl jsem se to asi dva dny před utkáním, tak jsem se na to připravil. Nebylo to pro mě nic nového, hrál jsem to celou kariéru, jen jsem si to potřeboval vyzkoušet na tréninku. Trenérovi jsem řekl, že je to v pohodě, že s tím nemám žádný problém.

S přibývajícím časem jsi se více a více zapojoval do útoku, trenér tě označil za nejnebezpečnějšího hráče Sigmy.

Chtěl jsem moc dát gól, cítil jsem, že mi to dvakrát uteklo o centimetry. Jednou jsem trefil tyčku, možná jsem to Juldovi mohl dát z první do prázdné brány. To jsem se měl lépe rozhodnout. Bohužel to tam nespadlo. První poločas byl lepší, než ten druhý. Po změně stran jsme moc nehráli. Bylo to čistě o dlouhých míčích a soubojích. Ty souboje jsme prohrávali, přes levou stranu jsme ani moc nehráli, trošku nás tam zavřeli. Neměl jsem skoro žádný prostor. Hráli jsme spíše přes pravou stranu, je to škoda.

Kdy jsi naposledy nastoupil na levém kraji obrany?

Asi dva roky zpátky, ještě v Turecku. To jsem hrával na levém kraji. Na druhou stranu, tohle se nezapomíná. Rozdíl je jen v tom, že více útočím. Dnes jsem se dostával do šancí, bavilo mě to. Měl jsem náběhy za obranu, snažil se to rozbít. Na stoperu je to spíše o tom, že jsem více na míči a snažím se něco vymyslet, aby spoluhráči dali gól.

Souhlasíš s tím, že Hradec byl lepším týmem?

Řekl bych, že v první půli nám několikrát chyběly centimetry a kousky. Někdy chybělo málo k tomu, abychom se dostávali do větších šancí, bohužel nám to moc nešlo. První poločas byl ale za mě ještě dobrý. Druhou půli jsme nezvládli. Prohrávali jsme souboje a dobré to nebylo. Musíme se z toho ponaučit a nebát se hrát, nebyla tam žádná mezihra. Pořád jsme nakopávali míče, ty se hned vracely zpátky. Potřebujeme mezihru, nesmíme se bát udělat chybu. To je rozdíl, co dělá dobré týmy. Ty se nebojí udělat chybu, a když ji udělají, tak to se stane. Musíme jít na hřiště s tím, že se nesmíme bát.

Po změně stran šel do brány Tadeáš Stoppen. Měl jsi k němu nějaký proslov?

Táda to vzal dobře. Musím říct, že ukázal i průnikovku, kterou dal po zemi. Za mě to bylo dobré. Uvidíme, jak na tom bude Máca, snad to nebude nic vážného. Takhle bych si ale představoval, abychom hráli. Od brankáře po zemi a snažili se něco vymyslet. My musíme více vymýšlet, než chodit do soubojů, nejsme soubojový tým. Raději chceme hrát na míči, ale bohužel. Něco nám chybí, snažíme se najít, co to je.

Na start jara vypadá Sigma, že je trochu zafuněná. Jarní část vás nechytla úplně v top formě?

Nevíme, čím to je. Důležité je pro nás, že jsme dnes udrželi nulu vzadu. To vždy rozhoduje, pak už jen musíme vymyslet něco do ofenzivy. Bohužel se to dnes nepovedlo. Doufám ale, že příště bude zase nula vzadu a něco vymyslíme i v útoku a dáme gól.

Ty jsi trefil tyč, sudí ale mávl ofsajd. Víš proč?

To mávli Juldovi. Já jsem si pozici hlídal, věděl jsem, že v ofsajdu být nemůžu. Levý obránce byl více zatažený. Jak jsem říkal, tuhle situaci jsem měl vyhodnotit jinak. Na druhou stranu, já dnes chtěl hodně dát gól, bohužel se mi to nepovedlo. Takové situace ale jsou, je to o rychlém rozhodnutí, to jsem neudělal správné. Mohl jsem to spíše nahrát a byl by klid.

Dával jsi to mezi nohy?

Ano. Snažil jsem se to dát mezi nohy, protože on proti mně vystoupil a nebylo moc místa. Byl jsem překvapený, protože jsem to chtěl spíše zpracovat a podívat se, kde stojí. Ale viděl jsem, že je dva metry ode mě. Tlačil jsem to do brány očima, celým tělem, ale bohužel. Chybí nám trochu štěstí, mohlo se to třeba nějak odrazit. Ale to byl stejně Julda v ofsajdu, takže by gól nebyl.

Ruka už je v pohodě?

Je to dobré. Dělal jsem vše pro to, abych byl na první kolo v pohodě, ale nevinný souboj, ani jsem nepředpokládal, že by se něco mohlo stát, a druhý den se dozvím, že tam mám zlomeninu. V Liberci nešlo, abych hrál, dnes jsem musel hrát pod prášky. Musel jsem se hlídat a nesměl jsem na ni vůbec spadnout, snažil jsem se padat vždy na loket. Snažil jsem se odvést maximum pro tým, štve mě, že jsme nevyhráli. Už je to druhá bodová ztráta pro mě.

Další články