• A-tým - ohlas

Fortelný gól věnoval narozené dceři. Škoda, že jsme nevyhráli, řekl

  • 2. 3. 2024

Záložník Jan Fortelný proti Bohemians vstřelil svůj první ligový gól za Sigmu Olomouc, v 19. minutě srovnával na 1:1. „Gól jsem dal na počest narozené dcery,“ řekl Fortelný po utkání. Radost mu zkazil pouze výsledek. Hanáci s Klokany remizovali 2:2

Gratulace k narození dcery i prvnímu ligovému gólu za Sigmu. Hezké období teď?

Děkuji moc. Lépe bych si to nevysnil, máme zdravou dceru, dal jsem gól na její počest, v tomhle jsem naprosto spokojený. Škoda jen, že jsme nevyhráli a nedotáhli to na tři body. Musíme dál makat, věřím, že to v nejbližších zápasech zlomíme a nastartujeme se zpátky do naší vlny, co jsme měli v první polovině sezóny.

První gól za Sigmu. Už byl nejvyšší čas, že?

Stoprocentně. Chybělo mi podle mě hodně štěstí při výběru místa a klid v koncovce. Dnes jsem spojil oboje, měl jsem štěstí v tom, že Beny perfektně zareagoval na nastřelení míč od Vodyho do vápna. Zachoval jsem chladnou hlavu, obstřelil jsem gólmana a zapadlo to tam. Jsem za to moc rád.

Sigma na začátku týdne změnila trenéra. Jak to vnímáte?

Stoprocentně jsme si uvědomili, že musíme tvrdě pracovat. Nechci tím říct, že jsme před tím nepracovali. Teď jsme ale dostali nový impulz, který nás nakopl. Myslím si, že to bylo znát, hlavně v prvním poločase, byla z nás cítit energie. Je dobře, že jsme se oklepali z rychlého gólu Bohemky. Klobouk dolů před Prekopem, trefil to nádherně. Ukázali jsme, že v nás je síla a dokážeme otočit zápasy, bohužel jsme to dnes nedotáhli.

Co bylo během týdne jiné pod vedením trenéra Saňáka?

Přišlo nějaké nové tréninkové cvičení, vypadli jsme ze zapadlého tréninkového procesu a trochu se to pozměnilo. Vystoupili jsme z toho, na co jsme byli zvyklí. Asi tohle. Nic jiného bych v tom nehledal, vždy jsme se snažili makat na sto procent. Musíme doufat, že nám tréninky pomohou, budeme plnit to, co po nás trenéři budou chtít. Půjdeme tomu naproti a zlomíme to.

Ve druhém poločase vás Bohemka trochu přehrávala. Čím to?

V první půli jsme skvěle sbírali první míče, po změně stran se nám to tolik nedařilo a trochu jsme z toho možná znervóznili. Začali jsme hrát více z hloubky a nedokázali využívat míč na polovině soupeře. Hráli jsme spíše rychle nahoru. Nemám ale z naší hry špatný pocit, od nějaké 75. minuty nás Bohemka více zatlačila, ale skvěle jsme si to ubránili. Jsme rádi za bod, musíme to zlomit na Baníku.

Věřil jsi, že teď, když se ti narodila dcera a jsi v základu, že prolomíš i čekání na gól?

Říkal jsem si, že dnes musím dát gól, že není kam. A že musíme vyhrát, to se bohužel nepovedlo. Ale pro gól jsem si šel, vysnil jsem si to tak a povedlo se.

V kabině to budeš mít asi hodně drahé, že?

To k tomu patří. Ať si kluci vymyslí cokoliv, rád vše obstarám, zařídím, zaplatím… Když jsem čekal takhle dlouho, možná jsem si mohl dcerku vymodlit dříve a třeba bych to rozjel jinak.

Jak jsi se dnes cítil?

Cítil jsem na sobě, že mám nějaké manko v tom, že jsem neměl pořádnou minutáž. Herně jsem se do toho postupně dostával, na míči jsem byl jistější. Věřím, že pokud budu dál dostávat příležitost, budu to potvrzovat a trenérovi splácet důvěru.

Jaké to bylo na levém křídle?

Pocitově je to trochu jiné. Na středu nám hrají ale kluci, co umí dát krásně míč. Nemám s tím problém. Nejsem líný na krok, umím vytvořit prostor. Takže mi to nevadí.

Chtěl jsi hlavně trefit bránu?

Ano. Viděl jsem bránu, tak jsem to zkusil. Asi se mi to povedlo, musím se pochválit.

Nepřekvapuje tě, jak s Filip Novák na levém kraji pouští do ofenzivy?

Filip je neskutečně zkušený hráč, už v tréninku, když jsme se připravovali na Bohemku, tak jsme si říkali, že třeba bude šance na to, abych stáhnul Köstla s Kadlecem, a udělal tak Filipovi prostor na to, aby vytvořil nabídku. To se povedlo, skvěle to vyřešil.

Trenér Saňák říkal, že vsázel na to, že se ti narodila dcera. Hecoval tě hodně?

Mě v tuhle chvíli nemusel nikdo hecovat, stačilo, že mi dal důvěru. Řekl, ať si to dnes užiju. Jsem v takové euforii, kdy hecování by bylo zbytečné, možná by spíš uškodilo a byl bych přemotivovaný.

Další články