• A-tým - ohlas

Saňák: Jsme dole a trápíme se. Jen společně se z toho dostaneme, každý musí přidat

  • 30. 3. 2024

​Velké roztrpčení z domácí porážky 0:2 s Pardubicemi na tiskové konferenci trenér Sigmy Jiří Saňák nezakrýval. S výkonem svého týmu, hlavně v prvním poločase nebyl spokojen. „Jsme dole, trápíme se a nedaří se nám. Ke sportu to patří, ale jedině my společně se z toho můžeme dostat. Každý z nás musí přidat pod kotel,“ řekl.

Jak hodnotíte utkání, trenére?

Myslím, že se nám nepodařil záměr, se kterým jsme šli do prvního poločasu. Potvrdila se běhavost Pardubic, které byly u druhých míčů. Musíme se nad tím zamyslet. V útočné fázi jsme byli pasivní. Nepodařilo se nám to. Do druhého poločasu jsme dali Singhateha jako útočnějšího hráče navíc. Chtěli jsme zlobit z křídelních prostorů. V některých fázích se to dařilo, Pardubice ale měly z brejků řekněme tři situace, kdy mohly zápas rozhodnout dřív. I my jsme měli nějaké situace, efektivita ale byla slabá. Gól na 2:0 byl nakonec hřebíček do rakve tohoto zápasu.

Viděl jste někdy podobný gól, jaký jste dostali na 0:1?

Kdo sleduje sport, tak potvrdí, že takových gólů padá spousta. Bylo to samozřejmě nepříjemné. Museli jsme dotahovat, já osobně se ale budu bavit především o naší hře celkově a o záměru v prvním poločase. Trápili jsme se a celkově to bylo neslané. Gól jen určil ráz. Dostalo nás to pod tlak, že musíme dotahovat a možná začala působit hlava.

Uvažoval jste o vystřídání Macíka?

Ani vteřinu, vůbec. A myslím, že jsem udělal dobře. Chytal jinak skvěle.


Jaký byl váš záměr, když vám tedy nevyšel?

Záměr byl v defenzivě eliminovat nebezpečnou středovou řadu soupeře a v ofenzivě využít náběhů z křídel, to se nepodařilo. To byly dvě věci v globále. Samozřejmě toho bylo mnohem víc. Byli jsme třeba hodně natažení a nelíbilo se mi některé obranné chování.

Nenapadlo vás, že vám chybí Zlatohlávek?

Zlatana známe. Je to ale hráč Pardubic. Nastoupil ke konci a z brejku nám dal gól. Ale nenapadlo mě to. To je život. Rozhodl se odejít, Pardubice jej získaly, tak to je. Přeju mu, je to dobrý kluk. Nevím, jestli se takhle budou ptát třeba na Juliše, kdyby dal gól Spartě. Takový je fotbalový život.

Proč musel střídat Beneš?

Má tam koleno a kotník. Dlouho to zkoušel, ale trápil se s tím. Pak už jsem do toho vlítnul. Chtěl to urvat za každou cenu, ale ta bolest asi byla velká. Jak tam spadli a zalehli se, tak tam se mu to asi stalo.

Doma jste nevyhráli už sedm kol. Jak velkou komplikací je tato porážka v boji o šestku?

Je to dobrá otázka. Jsme dole. Jako klub i jako áčkový tým. Společně se trápíme a nedaří se nám. Jedině my společně se z toho ale můžeme dostat. Patří to ke sportu. Když se daří, tak každý může mluvit, pracovat, hrát dávat góly, sbírat ovoce. Když se nedaří, tak je to jiné. Je to tristní bilance, zoufalá. Pokud nezabereme každý z nás, tak se může stát, že to bude ještě delší. A když zabereme, tak to můžeme přerušit. Beru to jako součást naší práce a poučení. Každý z nás musí přidat pod kotel, když to tak řeknu.

Jak vám bylo, když vás diváci vyprovázeli ze hřiště pískotem?

Byl jsem naštvaný. V tomhle se nikomu dobře nehraje fotbal, nebo nedělá zábava. Byl to hnus, fialovej. Co k tomu říct. To jsem asi cítil. Pro nikoho to není příjemné.

Chyběli vám vykartovaní hráči?

Nenapadlo mě to, že bych to řešil. Je to realita. Pokud by odpovídal třeba David Mikula, tak by asi řekl, že jim vykartovaní hráči nechyběli. Řešili jsme to interně a interní to také zůstane. Mnoho karet v minulosti bylo zbytečných a teď nás to doběhlo. To mě štve a tohle taky musíme zlepšit.

Jan Vodháněl má jako ofenzivní hráč 8 žlutých karet, jak s ním budete pracovat, aby to zlepšil.

Asi budu šahat na peníze, i když to asi jako trenér nemůžu. Je to ale jako když na lisu uděláte zmetek. Dlouhodobě chci pracovat s takovým mančaftem, kde si hráči uvědomují, že to týmová hra. Pokud bych tady byl já a opakovalo by se to, tak bych ho nechtěl a nestavěl bych ho. To asi jediné, co opravdu můžu udělat. Pokud se z toho nepoučí.

Co potřebujete změnit do dalších utkání?

Kdybych to věděl takhle od stolu, tak půjdu rovnou trénovat Liverpool. Jediné, co můžeme udělat je, podívat se každý z nás pravdě do očí a říct si, že to stojí za prd. Je to asi málo a musíme zabrat jinak. Naším úkolem je neustále inspirovat a motivovat hráč. Aby každý hráč, každý z nás z realizáku, ale i každý člen klubu a každý fanoušek si tuto otázku řekl. Jedině na tom se to může zlepšit. Neznám jiný recept.

Doléhá na hráče aktuální situace kolem Sigmy?

Na koho to nedoléhá, tak je borec, zenový mnich. Je to nepříjemné. Je to mimo všechno, co se tady za poslední dobu u nás dělo. Můžeme hrát jakkoliv. Ve druhé půli jsme relativně nějaký tlak měli, ale když tam stejně není fandění, tak to nepřidává. Do té hlavy to asi vstoupí. Mě to trápí a nikam to nevede. Kéž by to někdo dokázal rychle vyřešit.

Jak se vám líbili debutanti v základu Matys a Langer?

Myslím, že se potvrdilo, co jsme čekali. Jsou to poctiví kluci. Obzvlášť na Frantu Matyse jako obránce může dolehnout ta tíha rozehrávky, když musíte dotahovat. V prvním poločase byla naše nabídka slabá, takže možná to způsobilo, že některé balony zbytečně nakopnul. V principu bojuje o pozici dobře, hrál dobře za béčko. Štěpán Langer potvrdil, co jsme do něj vkládali. Pracujeme s ním na tom, aby chodil víc do pokutového území. Nebyly to od obou výkony, ze kterých bychom si sedli na zadek, ale myslím, že v nich problém nebyl. Odehráli si svoje.

Další články