• A-tým - preview

Sigmu čeká moravské derby. V sobotu hraje ve Zlíně

  • 5. 4. 2024

Fotbalisté Sigmy mají před sebou zápas 27. kola FORTUNA:LIGY. Hrát budou v sobotu 6. dubna na půdě Zlína. Moravské derby odstartuje v 15 hodin.

Hanáci před týdnem nezvládli zápas s Pardubicemi, na Andrově stadionu prohráli 0:2. "Nepovedený zápas s Pardubicemi jsme si vyhodnotili. Spokojení jsme nebyli. Dají se očekávat změny. Rozhodně se budeme chtít v řadě parametrů výrazně zlepšit. Už od základních věcí k tomu musíme přistoupit zcela jinak. Výkon musí být velmi odlišný," řekl před sobotním zápasem trenér Jiří Saňák.

Sigma vyzve Zlín, který v závěru základní části soutěže bojuje o udržení v nejvyšší soutěži. Ševci jsou jedním z týmů, které sáhly v průběhu sezóny k trenérské výměně. Do tohoto ročníku je vedl z pozice hlavního kouče zkušený Pavel Vrba, po porážce 5:9 s Mladou Boleslaví ale byl od mužstva odvolán. Zlín následně převzal Bronislav Červenka, který Ševce poprvé vedl v utkání na Andrově stadionu, kde s nimi vybojoval bod po remíze 0:0.

Zlín začal sbírat body, ze sestupových, či alespoň barážových vod se však nedostal. V nejvyšší soutěži aktuálně čeká na výhru pět zápasů, na jaře zdolal Slovácko 2:0, před tím uhráli cenný bod po remíze 1:1 se Slavií Praha. Ševcům se navíc daří v domácím poháru, kam prošli až do semifinále, v němž 24. dubna budou hrát s Viktorií Plzeň.

"Od Zlína očekáváme jednoznačně bojovný a organizovaný výkon. Trenér Červenka v tomto směru odvedl velký kus práce. Tým je hodně produktivní. Musíme si však dát v první řadě pozor především na svůj vlastní výkon," plánuje Saňák.

Nejlepším střelcem Zlína v probíhajícím ročníku je Vukadin Vukadinovič, autor pěti branek, o gól méně vsítil Jakub Janetzký. Jedničkou mezi třemi tyčemi je Stanislav Dostál, který nastoupil do 21 zápasů a ve třech z nich vychytal čisté konto.

Ve Zlíně působí Pablo González, který se k Ševcům připojil v průběhu podzimní části. Španělský ofenzivní záložník hrál tři sezóny v Olomouci v letech 2019 – 2022, nastoupil do 74 ligových zápasů, v nichž vstřelil 13 gólů.

Trenér Jiří Saňák bude moct nasadit počítat s trojicí Lukáš Vraštil, Jakub Pokorný a Jan Vodháněl, scházet budou i rekonvalescenti Jan Navrátil a Antonín Růsek.

Sigma se Zlínem v nejvyšší soutěži doposud odehrála 37 zápasů. Jejich bilance je na straně Hanáků, kteří 19x zvítězili. Dalších 11 utkání skončilo nerozhodně, 7x se z výhry radovali Ševci. Sigma ve Zlíně vyhrála v posledních třech utkáních. Naposledy 1:0 gólem Juraje Chvátala, v srpnu 2021 dokonce 4:1, kde se do střelecké listiny zapsali Kryštof Daněk, Pavel Zifčák, Martin Hála a David Vaněček, v září 2020 pak 1:0 díky trefě Ondřeje Zmrzlého.

Zápas FC Zlín – SK Sigma Olomouc se bude hrát na Letné v sobotu 6. dubna od 15 hodin. Řídit ho bude Ladislav Szikszay, jehož asistenty budou Michal Volf a Jakub Hrabovský, čtvrt sudím bude Jiří Julínek. U videa bude Ondřej Berka s asistentem Matějem Vlčkem.

Další články